sreda, 14. 11. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 12. 2018)
UMETNICA NA MESECNeža Perovšek: Tukaj ste
razstava

Neža Perovšek, absolventka slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), bo na razstavi Tukaj ste predstavila svojo najnovejšo serijo umetniških del. V svojem ustvarjanju se večinoma sklicuje na zemljevide in z njihovimi posameznimi elementi sestavlja svojo realnost. S tem nastajajo krajine, ki so preplet različnih resničnih geografskih pojavov in fiktivnih okolij.

Neža Perovšek (1996) je končala likovno smer na umetniški gimnaziji Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Trenutno študira slikarstvo pod mentorstvom izr. prof. Bojana Gorenca na ALUO. Poleg slikarstva se ukvarja z grafiko in fotografijo. Navdih črpa iz okolja, naravnega in urbanega, zato se v njenih delih pogosto pojavljajo krajine in izseki notranjih prostorov.


četrtek, 11. 10. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 30. 11. 2018)
TINTASkrivnostni šov Rotopol
skupinska prodajna razstava

Neodvisna nemška založba Rotopol predstavlja mednarodno skupinsko razstavo Skrivnostni šov Rotopol, ki vključuje dela izbranih ustvarjalcev s področja sodobne ilustracije in stripa. Skrivnostni šov Rotopol je razstavni cikel, ki vključuje tri skupinske razstave: Gozdarjevo zbirko, Popotnikovo zbirko in Izumiteljevo zbirko (The Inventor’s Collection). V sklopu vsake razstave so povabljeni umetniki prejeli kartonaste škatlice z naborom drobnih predmetov kot virom navdiha. Ustvarjalci so jih s pomočjo domišljije in asociacij povezali v ilustraciji. Razstava končna dela predstavlja ob fotografijah škatlic in obiskovalcem tako nudi vpogled v ustvarjalni proces za posameznimi umetniškimi deli.


četrtek, 11. 10. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 13. 11. 2018)
TINTA X UMETNICA NA MESECSanja POcrnjić: Lene muze
razstava

Striparka in ilustratorka mlajše generacije Sanja Pocrnjić se predstavlja s samostojno razstavo s pomenljivim naslovom Lene muze. V sodobni dobi Instagrama in Pinteresta so muze ostale skorajda brez dela. Kaj sedaj, ko je njihovo poslanstvo pošlo in imajo čas zase in svoje ambicije?

Sanja Pocrnjič (1990) je končala študij likovne pedagogike v Mariboru. Najbolj domače področje ustvarjanja ji je risba, kjer se motivi gibajo med znanstveno fantastiko in slovensko mitologijo. Ustvarja v različnih formatih, s čim več različnimi materiali in tehnikami, vedno v iskanju novih načinov izražanja. Njene risbe so vedno vsebovale tudi element vizualnega pripovedovanja, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo strip postal pomemben del njenega ustvarjanja. Nekaj kratkih stripov je doslej objavila v Stripburgerju, letos pa je pod okriljem omenjene revije izšel tudi njen (mini) stripovski prvenec z naslovom Jezen, jezen škrat (2018). Sodelovala je na skupinskih razstavah v Galeriji Media Nox, Kibla Portalu in GT22 v Mariboru. Leta 2017 se je samostojno predstavila na razstavi Nedeljska južna v Pritličju. Živi in ustvarja v Ljubljani.


četrtek, 11. 10. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 11. 2018)
TINTA X ZINE VITRINEIvana Armanini: She must be mad
zin razstava

Hrvaška striparka in ilustratorka Ivana Armanini na razstavi predstavlja novoizdani zin She Must Be Mad (Mora bit’ nora). Gre za eklektičen nabor del, ki prehajajo med ilustracijo in stripom, nekakšen dnevnik občutij, nastal tekom poletnih mesecev. Umetnica v njem beleži potovanje valov, sonca in lune, turbulence in implozije. Celota tako utripa v ritmu poletja, ki ga skladno dopolnjuje in stopnjuje rdeča barva v kombinaciji s črno in belo.

Ivana Armanini je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Je avtorica štirih samostojnih stripovskih albumov in ustanoviteljica ter vodja projekta Komikaze, mreže za izdelavo, promocijo in distribucijo avtorskega stripa, ki že 16 let povezuje lokalno in mednarodno neodvisno stripovsko sceno. V sklopu Komikaz se ukvarja s spletnim in tiskanim založništvom ter prireja stripovske delavnice in razstave. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih doma in na tujem, njena dela pa so vključena tudi v stalno razstavo Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu. Živi in ustvarja na relaciji Ljubljana–Zagreb.


torek, 11. 9. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 10. 2018)
ZINE VITRINEMiha Perne: Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue
zin razstava

Vizualni umetnik Miha Perne na razstavi predstavlja novoizdani zin manjšega formata z naslovom Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue. Gre za arhivski kompendij različnih materialov, od avtorskih risb, skic in kolažev do kopij knjig in najdenih katalogov, ki jih je umetnik zbiral daljše obdobje, svoje mesto pa so našli v kontekstu zina. Zin vključuje različne tehnike barvne in črno-bele kopije, sitotiska ter risografije. Umetnik ga je natisnil v sodelovanju z galerijo DobraVaga, kolektivom Riso Paradiso in Hišo kulture v Pivki.


četrtek, 6. 9. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 10. 2018)
UMETNICA NA MESECMonika Slemc: Mala particija  
razstava

Jesensko sezono mesečnih razstav bo otvorila Monika Slemc, mlada umetnica, ki trenutno opravlja magistrski študij slikarstva na ljubljanski ALUO. V njenem ustvarjanju jo zanima predvsem odnos med človekom in naravo v tehnološko vedno bolj napredni dobi, pri tem pa prevprašuje tudi pozicijo slikarstva kot medija v času sodobne tehnologije. Poudarek leži na samem ustvarjalnem procesu – z različnimi postopki poskuša vzpostaviti usmerjen pogled, kjer se podoba ne podredi gledalcu, pač pa se mu stalno izmika.


sreda, 4. 7. 2018, DobraVaga (do 8. 10. 2018)
URBAN PLAYGROUND
skupinska prodajna razstava

Tokratna skupinska razstava avtorjev in avtoric združuje motivno črpanje iz urbanega okolja. Od infrastrukturnih elementov in arhitekture do povsem vsakdanjih mestnih dogodkov, ljudi in živali.

Do obravnavane vsebine mestoma pristopajo šaljivo in hudomušno ali celo nadrealistično in groteskno ter pri tem prepletajo figuraliko in abstrakcijo, podobo in besedilo. Navdihujejo se v stripovskih in risanih junakih, pogosto pa ustvarjajo svoje domišljijske like, ki so lahko otroško ljubki ali pošastno izmaličeni. Impulzivnost likovnega izraza in komunikacije se kaže v spontanosti potez ter intuitivnem kombiniranju, eksperimentiranju in plastenju različnih tehnik, kot so akril, sprej, flomastri, oglje, kolaž, sitotisk, fotokopiranje in digitalna manipulacija. Barva nosi vlogo močnega medija izražanja, zato je barvna paleta pogosto intenzivna, na trenutke celo kričeča in kontrastna. Opazna je tudi uporaba zavrženih materialov in predmetov, ki jih najdejo na ulici, pa naj bodo to stari okvirji in odslužena okrasna umetnost, deli pohištva ali razni predmeti, ki jih nato inovativno vključijo v umetniška dela. Kljub nekaterim skupnim potezam in izhodiščem pa ustvarjalke in ustvarjalci vsak s svojo likovno govorico in na svoj način poustvarjajo vzdušje mestnega vrveža ter individualno doživljanje okolice.


torek, 10. 7. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 9. 2018)                                                         
ZINE VITRINE | Nina Urh: Ravnotežja    
zin razstava

Grafična oblikovalka in ilustratorka Nina Urh z razstavo grafik in novim zinom nadaljuje svojo umetniško prakso grajenja prostora skozi abstrahirane oblike in izčiščene linije v grafični ter knjižni formi. V zinu Ravnotežja raziskuje in išče pravo ravnotežje, ki ga zahteva prihod novega človeka v svet in družino. Vstop novega bitja v ustaljeno življenje prinaša mnoge prilagoditve in iskanja ritma, ki ustvarjajo nova in prej neznana ravnovesja.


sreda, 4. 7. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 9. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Petra Korent: Zbogom cipa                                    
razstava

Mlada ustvarjalka, ki smo jo spoznali že v okviru razstave ZINE VITRINE, se bo po končanem bivanju v Odprtem ateljeju predstavila s serijo risb. Sprememba na ljubezenskem področju jo je privedla do drugačnega pogleda na intimne trenutke, kar se predvsem kaže v njenem motivnem svetu. Neposredne in ekshibicionistične ilustracije so se prelevile v toplejše in intimnejše skice partnerskega življenja, ki pa še vedno ohranjajo avtoričin značilno humoren slog.


petek, 15. 6. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 7. 7. 2018)
ZINE VITRINE | Assemblage Atlas: Paragraphie
zin razstava

Paragraphie je rezultat dialoga med tremi umetniki, ki so skozi več mesecev zbirali in generirali znanje v smislu poskusa pozicioniranja umetniške prakse v današnjem času. Enostavneje rečeno, poskušali so razumeti, kaj je in kaj je lahko pozicija umetniške prakse danes. Ustvarjeni zin funkcionira kot atlas montaže znanja, ki v ospredje postavlja vprašanja, ki so bila in še vedno so relevantna v povezavi z umetniško prakso. Namen zina Paragraphie je, da se ga deli in diskutira, da kroži in nadaljuje s postavljanjem vprašanj. Material v zinu je tako originalni kot najdeni (Google poizvedbe, screenshoti, skeni knjig, spletni intervjuji …).


torek, 5. 6. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 3. 7. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Dalea Kovačec: Altered Diaries
razstava

Mlado umetnico, ki trenutno opravlja magistrski študij slikarstva, pri ustvarjanju zanima tema spomina in njegovo spreminjanje ter nezanesljivost. Altered Diaries je še vedno nastajajoča serija slikarskih del in dnevniških risb, v kateri izraža in rekonstruira podobe spominov. V procesu rekonstrukcije pa se ti spomini spreminjajo zaradi vpliva družbe, okolja ali preprosto zaradi minevanja časa.


četrtek, 24. 5. 2018, ob 20.00, DobraVaga (do 2. 7. 2018) 
SOYBOT: WAIKIKI VENUS PRINT HEALING & DESIGN THERAPY
razstava ob 2. obletnici DobreVage

Dunajski umetniški kolektiv SOYBOT se predstavlja kot skupina za podporo NLP turizma in RISO tiska. Zaposlujejo jih preproste tematike, kot so wellness, bongi, tribal tatuji, zdravje, eksorcizmi, konji, pesmi, prerokbe, Japonska, vsadki in plazilci.  

SOYBOT z razstavo zdravilnosti tiska in dizajn terapije WAIKIKI VENUS skozi barvite vizualne sfere in gradiente odpira um in telo ob spremljavi posebej za Ljubljano pripravljene wellness glasbe. Dogodek obeležuje 2. obletnico delovanja razstavno-projektnega prostora in prodajne galerije DobraVaga.


torek, 15. 5. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 13. 6. 2018)
ZINE VITRINE | Horrid Habits: Automartyr
zine razstava

Z razstavo Automartyr vizualni umetnik Horrid Habits predstavlja novoizdani istoimenski zin. V njem nadaljuje z raziskovanjem estetike in religiozne simbolike ter s tem povezanih ritualov, ki prehajajo v abstraktne forme, tokrat skozi fokus samožrtvovanja. Samožrtvovanje v tem kontekstu navezuje na sodobna doživljanja obsesivno kompulzivne motnje in anksioznosti, ki vodijo v poskuse obvladovanja poteka dogodkov in požrtvovalne, prisilne, brezsmiselne rituale, ki nastopajo v funkciji preventive.


četrtek, 10. 5. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 6. 2018)
UMETNIK NA MESEC | Vedran Štimac – PoliteBastART: Room of Portraits
razstava

Puljski ilustrator in ulični umetnik, ki od lani živi in ustvarja v Ljubljani, se bo predstavil s serijo portretov z naslovom Room of Portraits. Protiutež fotografski preciznosti ilustracij, ki jih umetniški samouk ustvarja z rapidografom, je nenavadna in nadrealistična obravnava portretirancev. Ti so večinoma zgodovinske osebnosti, ki so ga v nekem obdobju življenja močno navdihovale, v njihove podobe pa subtilno vpleta kritiko sveta in družbe, v kateri živimo.


petek, 27. 4. 2018, ob 19.00, Ukmukfukk Zinefeszt, Kisüzem, Budimpešta (do 22. 5. 2018)   NEZVESTA KOPIJA                          razstava v okviru festivala Ukmukfukk Zinefeszt

Umetniki in umetnica: Nevena Aleksovski, Simon Kocjančič, Zoran Pungerčar, Leon Zuodar  

Copy art ima za sabo dolgo in živahno zgodovino umetniškega eksperimentiranja in poigravanja s podvajanjem vizualnega, kar je tesno povezano z zinovsko kulturo in naredi sam gibanji. Vendar površno kopiranje v sodobni kulturi visoke resolucije ter obračanje k starim medijem reproduciranja, kot so Xerox in risograf, v digitalni dobi ponuja nove izkušnje opazovanja. Veselje do napak in naklonjenost mehanskim spodrsljajem, izguba detajlov in črt v prenosu, različni ritmi rastra, polnost barve ali grafični kontrasti črno-belih del vabijo gledalca k pozornemu opazovanju ob afektu materialnosti in sledi celotnega umetniškega procesa. Takšna kopija predstavlja zvestost pozabljenega, minornega, nepopolnega, tistega, ki še mora biti raziskano in novo izumljeno. Razstavo zin avtorjev iz Slovenije v okviru festivala Ukmukfukk Zinefeszt 2018 organizirata Center urbane kulture Kino Šiška in galerija DobraVaga.


sreda, 18. 4. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 5. 2018)
ZINE VITRINE | Fotoknjiga in fotozin
skupinska razstava

Razstava je pregled produkcije fotoknjig in fotozinov v Sloveniji v preteklih petih letih. Njena živahnost in raznolikost kažeta na razumevanje medija fotoknjige in fotozina kot prostora avtonomnega avtorskega izražanja in izjavljanja. V tem je bistven nosilec sporočila fotografija, danes eden najbolj razširjenih in populariziranih medijev, ki pa ga zaradi domnevno očitne neposrednosti tudi najlažje spregledamo.


četrtek, 5. 4. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 2. 5. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Maja Poljanc: Encyclopedia Mythologica Slovenica
razstava

Vizualna umetnica in ilustratorka Maja Poljanc bo aprila predstavila svoj magistrski projekt Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij. Črno-bele ilustracije, pri katerih se je zgledovala zgolj po pripovednem in pesemskem izročilu, zaznamujejo potrpežljiva natančnost, pozornost za detajle ter vizualni poklon starinskim medicinskim in mitološkim upodobitvam – vse z veliko mero avtoričine lastne domišljije.


sreda, 21. 3. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 4. 2018)
ZINE VITRINE | Tisa Neža Herlec: Sledi
zin razstava

Vizualna umetnica Tisa Neža Herlec z razstavo Sledi predstavlja dva avtorska zina in idejni ter materialni kontekst njunega nastanka. V zinu Élasticité zbira izgubljene elastike za lase kot intimne predmete, ki jih je našla na ulicah Dijona. Drugi zin je skupek njenih risb, ki jih ob nastanku zradira, pri čemer na papirju ostaja neberljiva sled podobe. S projektoma raziskuje vmesne prostore ustvarjanja pomena in senzibilnosti do neotipljivosti izgube.


torek, 13. 3. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 4. 2018)
UMETNIK NA MESEC | Marko Lekič – Mleko: Razvoj
razstava

Z razstavo Razvoj se bo marca v razstavnem prostoru DobreVage predstavil Marko Lekič – Mleko. Kot študent arhitekture izhaja iz čistih, grafičnih, preciznih linij in detajlov, ki kot celota delujejo skoraj inženirsko in spominjajo na tlorise mesta. Razstava pomeni razvoj njegove ustvarjalne poti in miselnosti iz kaosa v neko večjo organiziranost oziroma njuno ravno pravšnje ravnovesje.


torek, 20. 2. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 17. 3. 2018)
ZINE VITRINE | Teja Miholič: Fukaj lokalne kurbice
zin razstava

Projekt Fukaj lokalne kurbice je večletna zbirka spam oglasov, na katere avtorica naključno naleti na spletu. Široko pokrita tematika takšnih reklam zajema spolnost, hrano, denar, starostnike in še marsikaj. Avtorica na ta način dokumentira podobe vsakdanjega življenja na internetu, ki kričijo po pozornosti s svojo absurdnostjo, eksplicitnostjo, klavrnim pravopisom in naivnim oblikovanjem. Ob odprtju razstave bo avtorica predstavila nov zin, sestavljen iz dnevnika njenih Google searchov.


četrtek, 15. 2. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 10. 3. 2018)
UMETNIK NA MESEC | Manuel Fabris: UNTITLED
razstava

Februarja se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavil Manuel Fabris, absolvent slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Platna manjših in večjih formatov zaznamuje spontano kombiniranje tehnik, kolažiranje ter igranje s sliko in tekstom, pri tem pa mladi ustvarjalec intuitivno vsrkava vizualni svet iz okolice.


četrtek, 25. 1. 2018, ob 20.00, DobraVaga (do 3. 3. 2018)
APPOINTMENT 2.0
prodajna razstava glasbenih plakatov

Četrta edicija festivala MENT Ljubljana prinaša nadaljevanje vizualnega sklopa appointMENT. Prodajni razstavni projekt se je prvič zgodil preteklo leto, letošnja druga edicija pa projekt nadgrajuje z novo tehniko – 69 ustvarjalcev se je namreč preizkusilo v riso printu oziroma tiskanju z risografom. Risograf je varčen in okolju prijazen tiskalnik japonskega izvora, ki zaradi postopka tiskanja, podobnega sitotisku, omogoča svojevrstno prekrivanje barv in s tem unikaten videz printov. Za procesom tiskanja stoji Riso Paradiso, domače društvo ljubiteljev risografije, ki je edino v Sloveniji z lastnim risografom.


torek, 23. 1. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 17. 2. 2018)
ZINE VITRINE | Jure Šajn: Picking Up Lines
zin razstava

Z razstavo Picking Up Lines avtor Jure Šajnraziskuje preobražanje vizualnega v formatu knjige umetnika. Pri ustvarjanju eksperimentira s procesom, pri čemer prepoznava vizualni potencial naključij in napak. Vključena dela prehajajo med fotografijo in grafiko. Raziskuje popularizirane grafične tehnike in odkriva nove izrazne možnosti, ki jih ponujata fotokopirni stroj in risograf. Njegovo delo je zaznamovano z materialnostjo v rabi zanimivih gramatur papirja in velikosti rastrskih pik.


četrtek, 11. 1. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 7. 2. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Anja Jelovšek: AIR-LINES
razstava

Prva se bo v letu 2018 predstavila Anja Jelovšek, ki se zadnjih nekaj let ukvarja izključno z risbo. Pri projektu AIR-LINES je raziskovala mehansko risbo, ki jo naredi igrača letalo – letalo kot objekt, ki s puščanjem črt po nebu že tako vzbuja risarske asociacije. Čeprav gre pri procesu za avtomatizacijo risanja, kot posledica naključij nastane originalna risba.


torek, 19. 12. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 20. 1. 2018)
Zine vitrine | Marko K. Gavez: Znatno nepomembni kadri

Marko K. Gavez se v okviru razstavnega programa ZINE VITRINE predstavlja z razstavo in novo istoimensko umetniško publikacijo. V njej skozi širino svoje razgibane risarske veščine, vse od dodelanih detajlov do ekspresivnih motivov, raziskuje bogat potencial ilustracije, ki obenem mestoma ostaja brez neposrednih razlag ali jasnih namenov. Pomeni zanj so tako nepojasnjeni, skriti, odsotni, celo nepomembni.


torek, 12. 12. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 9. 1. 2018)
Umetnici na mesec | Hana Jesih in Eva Mlinar: Impresije, Ljubljana/Istanbul

Impresije so likovna korespondenca, dialog vizualnih umetnic Eve Mlinar in Hane Jesih. Z e-pošto sta si izmenjevali vizualne impresije, ki predstavljajo doživetja in vtise kulture, družbe, skupnosti in raznolikosti mest, v katerih sta v času dopisovanja živeli (Hana v Ljubljani, Eva v Istanbulu). Rezultat digitalnega dialoga so kolažne ilustracije na izbrane teme, ki so skupaj povezane v avtorsko knjigo.


torek, 21. 11. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 12. 2017)
Zine Vitrine | MONA: Hokuspokus
zin razstava

MONA je skupinski projekt in zin, ki nastaja med Ljubljano in Berlinom. Povezuje avtorice_je, ki ustvarjajo na različnih področjih, od literarne in likovne umetnosti do kulturološkega raziskovanja in kritiške misli, pri čemer združuje prispevke, ki k izbranim tematikam pristopajo s perspektiv žensk. Na razstavi predstavljena prva številka se loteva razmisleka o zatekanju k ideji nadnaravnega in želji po iskanju večnih resnic ter odgovorov na vprašanja, ki tarejo sodobno posameznico.


četrtek, 9. 11. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 6. 12. 2017)
Umetnik na mesec | Evgen Čopi Gorišek: Toys

V sklopu razstav Umetnik na mesec se bo novembra predstavil vsestranski mladi ustvarjalec Evgen Čopi Gorišek. Razstavni prostor DobreVage bo zaživel v domišljijskem mestnem vrvežu absurdnih dogodkov in odraslih otrok, ki ga umetnik – sicer študent kiparstva na ljubljanski ALUO – ustvarja z akrilom, sprejem, flomastri in ogljem na platno.


ponedeljek, 23. 10. 2017, ob 20.00, DobraVaga (do 20. 11. 2017)
VI. BIENALE SLOVENSKE NEODVISNE ILUSTRACIJE
skupinska razstava
 
Oktobra bo Kino Šiška zavzela VI. edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. V sklopu Bienala bo 23. 10. – 20. 11. v DobriVagi predstavljen pregledni projekt Allstars, ki se je v preteklih dveh letih predstavil na štirih razstavah v tujini in katerega nadgrajen opus bo v Ljubljani predstavljen prvič.

petek, 13. 10. 2017, 18.00, DobraVaga (do 18. 11. 2017)
Zine Vitrine x Tinta | UKMUKFUKK ARHIV: MADŽARSKA ZIN SCENA
zin razstava

V okviru programa Zine Vitrine in festivala stripa Tinta se predstavlja zinovski festival Ukmukfukk iz Budimpešte z razstavnim projektom Ukmukfukk arhiv, s katerim v središče pozornosti postavlja zaklade sodobne madžarske zinovske produkcije, ki so se v zadnjih dveh letih nabrali v festivalskem arhivu. Ukmukmukk in njegov pomen za madžarsko zinovsko sceno bosta predstavili soustanoviteljici festivala Petra Lilla Marjai in Julia Lerch.


sreda, 11. 10. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 11. 2017)
Umetnik na mesec x Tinta | MARTIN RAMOVEŠ: KAKO JE SLIŠATI STRIP?
razstava

Razstavni prostor Umetnik na mesec bo oktobra v znamenju festivala stripa Tinta. Stripar in glasbenik mlajše generacije Martin Ramoveš bo predstavil pregled svojega dosedanjega dela na stičiščih glasbene in stripovske umetnosti – glasbena albuma v stripu Nesojeni kavboji in Astronomi ter risbe za animacije v glasbenem dokumentarcu o skupini Buldožer, ki nakazujejo slogovno raznolikost in izrazno moč mladega avtorja, vse pa bo povezal z nekaj novimi ilustracijami.


12. 9. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 11. 10. 2017)
ZINE VITRINE | Urška Alič: Svetloba tukaj terja tamle senco
samostojna razstava

Urška Alič se v svojem delu ukvarja s potenciali in mejami fotografije kot medija beleženja svetlobe. V tem raziskuje odnose svetlobe in senc, prekrivanja, transparentnosti, fizičnosti analognega medija, izbora detajlov, vsebin in kompozicij, omenjene principe pa prenaša ter nadaljuje v medijih ilustracije in grafike, zlasti riso tiska. V podobah išče komplementarnost relacij svetlo-temno in distinktiven ritem kompozicije ujetih motivov.

 


5. 9. 2017, ob 19:00, DobraVaga (do 9. 10. 2017)
Umetnik na mesec | Jan Pogorelec: Razstavljen, drugič
samostojna razstava

Ob koncu poletja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil diplomant grafičnega oblikovanja na ljubljanski ALUO, Jan Pogorelec. Na ogled bo postavil svoja platna večjih formatov, ki jih zaznamujejo značilna barvna paleta, geometrija in detajli, ki skupaj tvorijo abstraktno celoto.


petek, 7. 7. 2017, ob 13.00, Plečnikova hiša (do 1. 10. 2017)
JOŽE | SKUPINSKI RAZSTAVNI PROJEKT 

Sodelovanje dveh edinstvenih projektov, galerije DobraVaga in Plečnikove hiše, predstavlja svež nabor aktualne likovne produkcije umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki aktivno delujejo v domačem ter mednarodnem prostoru. Glavna pobuda za tovrstno povezovanje je vpetost DobreVage pod Plečnikove arkade ob mestni tržnici in ribarnici ter posledična povezanost s Plečnikovo arhitekturno dediščino. Ideja za predstavitev sodobnih avtorjev v historičnem domovanju Jožeta Plečnika tako pomeni poklon slovenskemu arhitektu in hkrati ponuja nove poglede nanj, na njegovo delo ter življenje. Z naslovom JOŽE je poudarjena osebna nota razstave, saj avtorji skozi umetniško grafiko predstavijo lastno likovno interpretacijo arhitekta. Sodelujoče umetnice in umetniki so Eva Mlinar, Gašper Kunšič, Jure Brglez, Lealudvik, Matija Medved, Nastja Mezek, Nevena Aleksovski, Nina Mršnik in Peter Ferlan.


26. 7. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 10. 9. 2017)
ZINE VITRINE | Numokk: Stalker
Zin razstava

Razstava Stalker v ospredje postavlja pritajenega opazovalca, ki se skriva v vsakem od nas. Numokk stalker se pojavlja na plaži in iz skrivnih kotičkov opazuje dogajanje. Želi si, da bi pripadal. Asocialnost ga vse bolj distancira od družbe, zato ljudi “preučuje” skrivoma. Stalker ni risan, ampak ima tretjo dimenzijo oziroma telesnost.


četrtek, 13. 7. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 6. 9. 2017)
UMETNIK NA MESEC Nastja Mezek: Povlecite po zaslonu

Julija se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila umetnica Nastja Mezek, ki zaključuje magistrski študij slikarstva na ALUO. Njena najnovejša dela v mešanih medijih zaznamuje prekrivnost podob, ki v gledalcu vzbuja nezmožnost koncentracije – kot podobe, ki jih vsakodnevno tako hitro vsrkavamo prek digitalnih medijev, da se vse zlijejo v eno samo.


sobota, 8. 7. 2017, od 11:00 do 13:00, DobraVaga (do septembra 2017)
SVEŽE RIBE #summeredition
prodajna razstava
 
Poleti se v galerijo DobraVaga vrača aktualna likovna produkcija mlajše generacije ustvarjalcev. Stene nekdanje ribarnice pod Plečnikovimi arkadami bodo tokrat krasila dela že stalnih in tudi novih vizualnih umetnikov, tako si boste lahko poletje popestrili z različnimi vrsti likovnih del – od platen, grafik, kolažev in risb do zinov! Če želite popestriti poletje sebi in bližnjim, vabljeni po sveža (in lokalna) likovna dela v DobroVago! Sodelujoče/i umetnice/ki in kolektivi: Adrijan Praznik, Alin Kostiov, Beli sladoled, Brina Fekonja, David Krancan, Eva Princeska Juričan, Helena Tahir, Hisa Kulture Pivka, Ivanin Glupi Fejs, Jaka Vatovec, Gašper Kunšič, Kapitan Kolačkov, Leon Zuodar, Look Backandlaugh, Lealudvik, Meta Wraber, Marko K. Gavez, Marko Šajn, Matija Medved, Matija Bobičić, Miha Perne Erdo Carp, Mina Fina, Nejc F. Deso, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Nina Čelhar, Nika Ham Kunst, NUMOKK, Pela Ronson, Peter Ferlan, Petra Korent, Robert Kuret, Simon Kocjančič, Tatiana Kocmur, Tina Konec, ZEK crew, Zoran Pungerčar ter drugi.

 


sobota, 12. 8. 2017, ob 19.00, Neurotitan Gallery (do 2. 9. 2017)
OFF THE HOOK 
razstava sodobne umetnosti iz Slovenije 

OFF THE HOOK je projekt potujoče razstave, ki ga pripravlja galerija DobraVaga. Naslov razstave v svoji dobesednosti humorno asociira na identiteto galerije v nekdanji ribarnici na ljubljanski tržnici ter umetniških del, ki so se izmuznila s trnka domače lokacije. Razstava želi zainteresiranemu občinstvu kot tudi širšim publikam približati del aktualne sodobne slovenske produkcije umetnikov in umetnic, ki se predstavljajo v okviru galerije DobraVaga. Sodelujoče umetnice in umetniki so Ivana BajecJaka Vatovec, Leon Zuodar, Marko K. GavezMiha Perne, Mina FinaNez PezNina Čelhar, Simon Kocjančič in Zoran Pungerčar.


četrtek, 15. 6. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 10. 7. 2017)
UMETNIK NA MESEC Tina Konec: Dan in noč in noč in dan

Junija se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila mlada slikarka Tina Konec. Skozi risbe s tušem in svičnikom – pri katerih je pomemben tudi sam meditativen proces – umetnica raziskuje razmerja med polnostjo in praznino ter pozitivom in negativom. Nizanje in ponavljanje naravnih oblik je iskanje neke morfološke univerzalnosti, ki omogoča svobodne interpretacije in asociacije gledalca.


torek, 27. 6. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 25. 7. 2017)
ZINE VITRINE Zine Censura: Mehiški ustvarjalci fanzinov

Založba WorstSellerEdiciones (MX) predstavlja projekt ZineCensura, razstavo ilustracij mehiških ustvarjalcev fanzinov na temo cenzure. Umetniška dela so objavljena v zinu, ki združuje različne sloge in problematike na temo cenzuriranja v Mehiki. Odprtje razstave bo pospremilo predavanje ustanoviteljev založbe (Anahi H. Galaviz, Daniel Benítez), ki bosta spregovorila o projektu in pomenu samozaložništva za mehiške umetnike.


sreda, 24. 5. 2017, ob 20.00, DobraVaga (do 30. 6. 2017)
LE PETIT MIGNON: CROSS POLLINATION (potujoča razstava)

Cross Pollination (slov. križno oplajanje) je nova potujoča prodajna razstava neodvisne berlinske založbe in potujoče galerije Le Petit Mignon, ki se osredotoča na podtalno vizualno umetnost ter inovativno glasbo. V preteklosti je pod taktirko Guillauma Sifferta, ustanovitelja in gonilne sile Le Petit Mignon, svet obredla že vrsta odmevnih potujočih skupinskih razstav, ki so s predstavljanjem umetniških knjig in grafik, v katerih se prelivajo ilustracije, abstraktna umetnost in grafični eksperimenti, izpostavljale člane mednarodne podtalne umetniške scene. Tokratna razstava, ki bo svetovno premiero doživela v Ljubljani v okviru praznovanja prve obletnice galerije DobraVaga, predstavlja crème de la crème sodobne sitotiskarske produkcije osmih francoskih umetnikov ter grafičnih eksperimentatorjev: Benoita Sancheza Hachaira (Ben Sanair), Emy Rojas in Gasparda Le Quiniouja (Arrache-Toi Un Oeil!), Julie Crinon in Huga Marchala (Atelier McClane), Damiena Trana in Marion Jdanoff (Palefroi) ter Thomasa Perrodina.


torek, 23. 5. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 24. 6. 2017)
ZINE VITRINE Brina Fekonja in Robert Kuret: (z)amor

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se z zin prvencem predstavljata vizualna umetnica Brina Fekonja in pisec Robert Kuret. Njun zin (z)amor je dnevnik o tem, kako si gredo pari na živce. Od butastih vprašanj do žalostnih oči, od zamujanja do potrebe po teatru. Avtorja prek kratkih zapisov, citatov, anekdot, risb, fotografij in samolepilnih listkov prikazujeta železni repertoar hecnoresnih problemov njunega odnosa, hkrati pa s tem razkrivata iskreno naklonjenost drug drugemu.

Brina Fekonja (1989) je zaključila študij industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Zanima jo, kako oblikovanje vpliva na posameznika in skupnost. Navdušuje se nad animacijo, filmom, scenografijo in lutkami, rada riše in fotografira.

Robert Kuret (1987) je po izobrazbi profesor slovenščine. Piše recenzije in eseje. O filmih in knjigah. Zanima ga dinamika želje v pripovedih. Občasno piše tudi poezijo. Je član organizacijskega odbora proznih večerov Prebranec. Rad ima nogomet in pasivne junake.


četrtek, 18. 5. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 12. 6. 2017)
UMETNIK NA MESEC Peter Ferlan: Pridem takoj!

Maja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil mlad vsestranski ustvarjalec Peter Ferlan. Interaktivna razstava Pridem takoj! omogoča komunikacijo med gledalcem in ilustracijami, ki dobesedno živijo znotraj okvirjev in si upajo povedati, kaj si mislijo o nas, medtem ko jih sami opazujemo. S tem si želi(jo) spodbuditi gledalca k razmišljanju o kritičnosti do del, ki jih gledamo.


torek, 18. 4. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 22. 5. 2017)
ZINE VITRINE Petra Korent: Porm

Petro Korent zanimajo ilustracije divjega konteksta. Preko humorja olepšuje neprijetne in banalne življenjske situacije, s katerimi se neizogibno soočamo. Gre za tegobe sodobne človeške intimnosti, naj so to odnosi dvojine ali solo drame, iz katerih pa se pošali v karikiranem, humorno absurdnem in neposrednem slogu. Gola telesa, kosmate noge, telesne tekočine in majhni penisi so kot del posameznikovega vsakdana tako postavljeni v nove fantazijske in nadrealistične prizore.


sreda, 26. 4. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 27. 5. 2017)
UMETNIK NA MESEC Te Sera: /-/

Aprila se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila študentka ilustracije Te Sera. Zanima jo senzibilnost zaznavanja; izhaja iz subtilnih senzacij, ki jih izkusimo kot človeška bitja, in jih prevede v vizualno likovno obliko. Potreba, ki poganja oblikovanje in vtis na papirju, je želja po ohranjanju občutenja in izziv izražanja nematerialnosti na materialnem mediju.


torek, 28. 3. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 24. 4. 2017)
UMETNIK NA MESEC Alin Kostiov: Ogledala

Marca se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavila mlada študentka arhitekture Alin Kostiov. Ilustracije, ki nastajajo s črnim tušem, srebrnim alu trakom in črnim kulijem, po navadi sanja, preden jih nariše, ter so zato odraz njene podzavesti; stvari, ki jih čuti, sluti in gleda. Zanjo je umetnost neke vrste ogledalo – kar vidimo v njej, odseva našo osebnost, intelekt in frustracije.


torek, 21. 3. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 15. 4. 2017)
ZINE VITRINE Tea Hvala: P.S. Vrni znamke

Med trike, ki so ustvarjanju in izmenjavi zinov dajali občutek prevratništva, je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja spadalo premazovanje poštnih znamk z milom ali lepilom za papir. Tako se žig ni prijel in znamke so bile uporabne večkrat. Trik ti je poleg prihranka in veselja ob potegavščini prinesel ohlapno zagotovilo, da bo na tvoj naslov prej ali slej (skupaj z zbledelimi znamkami) prispel nov zin. In prihajali so od vsepovsod: iz nekdanje Jugoslavije, Evrope, obeh Amerik, Filipinov in Malezije. Na dokazih – škatlah zinov, pisem in razglednic (kajpak brez znamk) – se odtlej nabira prah.
S to razstavo se zini iz lepega, intimnega spomina na sceno iz devetdesetih v mojih očeh spreminjajo v muzejske eksponate, pa čeprav se vse, kar nas je, fanzinarje, takrat gnalo, temu upira. In čeprav so nekateri zini na razstavi še vredni branja, čeprav (sama ali z drugimi) še naredim kakšen zin, današnja scena pa je nadvse živa, je pri izboru prevladal zgodovinski pogled. Narekovala mi ga je vitrina – da o poštnih nalepkah in samolepljivih znamkah sploh ne govorim.  – Tea Hvala


ponedeljek, 27. 2. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 25. 3. 2017)
UMETNIK NA MESEC Gašper Kunšič: Moment of Uncertainty

Februarja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil vizualni umetnik Gašper Kunšič. Razstava MOMENT OF UNCERTAINTY se dotika sodobnih trenutkov stiske, dvoma in negotovosti, ki izvirajo tako iz globalnega dogajanja kot eksistencialnih vprašanj milenijske generacije. V grafičnih in slikarskih delih se barve popularne kulture mešajo z izpovednimi teksti, ki te trenutke dokumentirajo.


torek, 21. 2. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 18. 2. 2017)
ZINE VITRINE Leon Zuodar: Zinko Tiček

Zinko Tiček je manjša zinovska čitalnica, ki je zrasla iz dolgonastajajočega osebnega arhiva fanzinov, grafičnih knjig in stripov Leona Zuodarja. Nahaja se v prostorih Hiše kulture v Pivki, natančneje v slikarskem ateljeju, ki je odprt zinovskim entuziastom in drugim, ki jih zanimajo mediji fotokopije, risografije, sitotiska, linoreza in eksperimentalne risbe. Prostor je zamišljen kot čitalnica, manjši razstavno-predstavitveni prostor in atelje, kjer se lahko v živo pogovarjamo z gostujočimi avtorji ter prirejamo zinovske delavnice in razstave. Ob tem lahko skopiramo kakšen fanzin, ki je že dolgo založen ali izgubljen. Zinko Tiček bo v okviru programskega sklopa Zine Vitrine predstavil vodja projekta, vizualni umetnik Leon Zuodar.


torek, 24. 1. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 2. 2017)
UMETNIK NA MESEC Marko K. Gavez: MKG

Marko K. Gavez (1993) ustvarja z različnimi mediji, izhodišče pa je vedno ilustracija. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer grafika. V zadnjih treh letih je razstavljal na različnih prizoriščih, med drugim s samostojnimi razstavami v Strupeni galeriji, Bikofeju, UAUU in placu Zelenica v tovarni Rog v Ljubljani. Sodeloval je tudi na Bienalu neodvisne ilustracije 2015.


četrtek, 26. 1. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 25. 2. 2017)
APPOINTMENT
prodajna razstava glasbenih plakatov

Tretja edicija festivala MENT Ljubljana prinaša novost, ki povezuje evropsko glasbeno sceno s sodobno in svežo likovno produkcijo. To je vizualni sklop APPOINTMENT – prodajni razstavni projekt 50 glasbenih plakatov v omejeni izdaji, ki jih je navdihnila šestdeseterica glasbenih izvajalcev letošnjega festivala. Za stvarjenjem plakatov stoji mlajša generacija raznolikih, večinoma domačih ustvarjalcev, ki prihajajo s področij ilustracije, grafičnega oblikovanja, risbe, slikarstva in grafitarstva. Razstavni projekt je eden redkih v našem prostoru, ki hkrati angažira tako veliko število sodobnih mladih ustvarjalcev s tako raznovrstnimi likovnimi govoricami in področji ustvarjanja.


artisti54_slo

torek, 17. 1. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 18. 2. 2017)
ZINE VITRINE | LEALUDVIK: Ceremonije

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se LEALUDVIK predstavljata z naborom lastnih zinov in printov. LEALUDVIK se v zinih pretežno poslužujeta fotografije ali sekvenc videa, kar pogosto prepletata z ilustracijo. Temelj njune umetniške prakse izhaja iz eksploracije fetišizma, BDSM prakse, slasher in giallo filmov ter okultizma. Z razkrojem spolnih vlog razkrivata svoj svet z ženske in moške perspektive.


28. 1. 2017, ob 11.00, DobraVaga
ZA DOBRO VAGO UMETNIN | vodstvo in delavnica za otroke in mlade v okviru Bobrov

Igriv in razgiban vodeni ogled projektno-razstavnega prostora DobraVaga pod Plečnikovimi arkadami bo mladim obiskovalcem postregel z dobro vago umetnin različnih formatov, slogov in vsebin, ki so jih ustvarili umetnice in umetniki mlajše generacije. Sledila bo likovna delavnica, ki jo bo vodil slikar in risar Miha Perne, na njej pa bodo udeleženci ustvarili svoj art zin, v katerem bodo skozi eksperimentiranje z likovnim jezikom in fotokopirnim strojem zabeležili svoje vtise in doživetja.

Organizacija: Kino Šiška (v okviru 9. festivala Bobri).
Delavnica je brezplačna. Prijave na: tanja.skale@kinosiska.si.


artisti45_slo

ponedeljek, 19. 12. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 20. 1. 2017)
UMETNIK NA MESEC Andrea Knezović, Adrijan Praznik, Andreas Cesarini: Old News

V drugem trimesečju so Odprti atelje DobreVage naselili umetnika Andrea Knezović in Adrijan Praznik ter arhitekt Andreas Cesarini, ki se bodo predstavili z umetniškim projektom Old News. Na stanje sodobne družbe se odzivajo humorno in ironično ter iz starih časopisov izdelujejo konceptualne uporabne objekte, ki služijo zaščiti pred današnjo poplavo (nepotrebnih) informacij.

Andreas Cesarini (1988, Uppsala) je leta 2010 diplomiral iz arhitekture na univerzi South Bank v Londonu. Po zaključku študija je kot oblikovalec in specialist za 3d pet let delal pri raznih arhitekturnih podjetjih. Ta čas se mu je še posebej obrestoval z vidika raziskovanja transmedijskih pristopov k umetnosti in oblikovanju. Poleg fizičnih modelov je delal tudi z ročnimi risbami, videom in različnimi digitalnimi orodji. Že od študija ga zanima predvsem raziskovanje povezave med našim lastnim dojemanjem sveta in njegovimi digitalnimi upodobitvami, ki jih lahko ustvarimo. Po pridobitvi zadostnih izkušenj je pred nedavnim odprl lastno prakso, v okviru katere umetnikom in arhitektom nudi CGI vizualizacijo ter digitalno svetovanje.

Andrea Knezović (1990, Zagreb) je leta 2014 diplomirala iz vizualnih umetnosti na Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani. Trenutno živi med Ljubljano in Zagrebom in je ena tistih umetnic, katerih praksa je tesno povezana z raziskovanjem mejnih stanj in dvoumnosti znotraj družbenega konteksta. Umetniško prakso uporablja kot sredstvo za rekonstrukcijo družbenih paradigem skozi domišljijsko vizualno besedišče in konceptualni okvir. Njeno zanimanje sega na področja performativnih umetnosti, mešanih medijev, videa in fotografije. Sodelovala je na številnih lokalnih in mednarodnih razstavah, nominirana pa je bila tudi za nagrado Essl Art Award 2013 in 2015.

Adrijan Praznik (1988, Ljubljana) je leta 2016 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), smer slikarstvo, pri mentorju mag. Žigi Karižu in somentorju dr. Tomislavu Vignjeviću. Prejemal je štipendijo Mestne občine Ljubljana za nadarjene študente ter prejel nagrado ALUO za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/2012. Razstavljal je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma ter v tujini (Češka, Bosna in Hercegovina, Grčija, Italija, Nemčija) ter bil na rezidencah v Rigi in Berlinu. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ga je leta 2015 nagradilo z delovno štipendijo za perspektivne umetnike. Njegova dela so vključena v zbirko Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Živi in dela v Ljubljani.


artisti47

četrtek, 15. 12. 2016, ob 21.00, DobraVaga (do 12. 1. 2017)
STRIPBURGER  M. S. Bastian in Isabelle L. : Bum! Bam! Bam!

Ob razstavi Bastokalipsa švicarskega umetniškega tandema M. S. Bastiana in Isabelle L. v galeriji Kresija se v DobriVagi obeta prodajna razstava njunih del, kjer bosta umetnika poleg manjših skulptur iz kartona razstavila še serijo svojih sitotiskov. Za njuno delo je značilno razširjanje meja klasične stripovske naracije, ki jo z značilno svežino in pronicljivostjo uveljavljata na področju vizualnih umetnosti.


artisti50_slo

petek, 16. 12. 2016, ob 19.00, UGM STUDIO (do 3. 1. 2017)
OFF THE HOOK

OFF THE HOOK je razstavni projekt potujoče prodajne razstave, s katerim DobraVaga nadaljuje sodelovanje z UGM | Umetnostno galerijo Maribor, ki je letos v DobriVagi gostovala z razstavo sodobne mariborske umetniške produkcija MADE IN MARIBOR. DobraVaga v ospredje postavlja različne aktualne likovne pristope in raziskovanja mlajše generacije umetnikov in umetnic. Zasnovana je kot stičišče spodbujanj ustvarjalnosti, medsebojnih povezovanj, dialoga, aktivne podpore, spodbud k razstavljanju, komunikacije z občinstvom in promocije sodobne umetniške produkcije, z gostujočo razstavo pa želi to platformo nadgrajevati (Beli sladoledIvana BajecJaka VatovecMarko K. GavezMina FinaNez PezNina ČelharSimon KocjančičZoran Pungerčar).


Artisti20

sreda, 14. 12. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 1. 2017)
ZINE VITRINE Simon Kocjančič: Far Out

Simon Kocjančič se predstavlja z izborom zinov in skicirk, katerih fokus je njegova risba. Gre za risbe nedefiniranih ali polprepoznavnih motivov, ki v svoji deformiranosti delujejo kot hibridne groteskne pošasti ali humorne čačkaste podobe. Mehko intuitivno drsenje poteze zaključi s skorajda malomarnimi dodatki, ki navidezno naključne upodobitve uravnotežijo v mikavne kompozicije.


artisti51

sobota, 17. 12. 2016, od 10.00 do 12.00, DobraVaga
SVEŽE RIBE! | prodajna razstava aktualne likovne produkcije umetnikov mlajše generacije

Z decembrom se pod Plečnikove arkade v projektno-razstavni prostor DobraVaga vrača aktualna likovna produkcija mlajše generacije ustvarjalcev. Mnogi izmed njih so v DobriVagi že razstavljali, tokrat pa bodo stene nekdanje ribarnice napolnili s svežimi, do sedaj še ne razstavljenimi deli. Tako si boste lahko ogledali in nakupili dela različnih dimenzij in raznolikih umetniških zvrsti – od platen, grafik, kolažev in risb do zinov!


artisti6_slo

torek, 15. 11. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 17. 12. 2016)
UMETNIK NA MESEC Eva Juričan: Atomic Garden

Mlada umetnica Eva Juričan bo novembra v sklopu razstav Umetnik na mesec predstavila dela, pri katerih eksperimentira z različnimi tehnikami in podlagami.  V svojem nedavnem ustvarjanju se navdihuje predvsem v kalifornijski skate punk sceni devetdesetih, živih neonskih barvah in povezavi med sliko ter besedilom. Z deli ne želi obremeniti gledalca, pač pa ga potopiti v nekakšno zabavno nostalgijo.


Artisti37eng

sreda, 23. 11. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 12. 12. 2016)
ZINE VITRINE Nejc Korenič: Manifest

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se s svojim zadnjim zinom predstavlja Nejc Korenič. Po mnenju avtorja imajo ljudje prirojeno sočutje za druge, naj bodo to živali, rastline ali soljudje. Skozi dela v izpostavljenem zinu se tako loteva iskanja vsakodnevnih tegob, izkušenj in drugih faktorjev, ki nas sčasoma spremenijo v demonom podobne pošasti.


artisti44

četrtek, 10. 11. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 3. 12. 2016)
MADE IN MARIBOR

Made in Maribor je gostujoča prodajna razstava najbolj sveže mariborske umetniške produkcije. Istoimenska razstava je bila s strani Umetnostne galerije Maribor prvič organizirana letos poleti v Mariboru. Tokratna – druga – edicija pa napoveduje začetek sodelovanja med UGM l Umetnostna galerija Maribor in razstavnim in projektnim prostorom DobraVaga, ki se že v decembru nadaljuje z gostovanjem slednjega v mariborskem UGM Studiu.


artisti40_slo

četrtek, 13. 10. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 22. 11. 2016)
ZINE VITRINE Jiří Almer: Zin teorija in avantgardna praksa

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE Jiří Almer predstavlja DIY založbo Pravěk in založbo eksperimentalne glasbe Pravěk Noise Section, ki prav tako deluje v polju distribucije zinov. Razstavljeni bodo različni, po večini hardcore punk fanzini in knjige umetnika iz srednjevzhodne Evrope, izdani v angleščini ter zanimive grafične podobe. Poudarek zbirke leži na avantgardi, eksperimentalnem in punku (cut&paste). Delež predstavljene kolekcije prihaja iz Arhiva čeških in slovaških subkultur, kjer je Almer tudi član raziskovalne ekipe. Avtor bo imel ob otvoritvi razstave kratko predavanje o teoriji fanzinov in pristopih njihovega raziskovanja znotraj kulturnih študij. Predavanje bo potekalo v angleščini.

Jiří Almer pripravlja doktorat na Inštitutu za gospodarsko in socialno zgodovino na Filozofski fakulteti na Karlovi univerzi v Pragi. Tema njegove disertacije je primerjava srednjevzhodnih evropskih političnih aktivističnih gibanj, hardcore punk scen in produkcije fanzinov. Je član Centra za študij popularne kulture (CSPK). Pod psevdonimom objavlja DADA/nadrealistično poezijo in se ukvarja z eksperimentalno konceptualno umetnostjo, aktiven pa je tudi kot avantgardni/noise glasbenik in vokalist v grindcore bendu.


Artisti39_slo

četrtek, 20. 10. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 11. 2016)
UMETNIK NA MESEC Maks Bricelj: 1991

Oktobra se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil mladi slikar Maks Bricelj. Na razstavi, naslovljeni 1991, bo predstavljena instalacija, ki sestoji iz slik, risb in drugih objektov; eksperimentalno orientirana postavitev, ki posega po ironičnih izpeljavah medčloveških in distopično-potrošniških odnosov znotraj ter izven civilizacije, tehnizirano-komunikacijskega obremenjevanja človeka in humornih generacijskih nesporazumov.

Maks Bricelj (1991) se je po šolanju na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo ter nekajletnem premoru vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer zaključuje študij slikarstva in se vpisuje na podiplomski študij kiparstva. Ukvarja se s slikanjem, risbo, oblikovanjem objektov, ilustracijo, fotografijo, videom, zvokom in nabiranjem najdenih predmetov. V zadnjem času ga zanima snovanje instalacij, ki združujejo vse zgoraj našteto. Svoji radovedni naravi primerno interese vedno nabira iz neposredne okolice, jih usklajuje in nadgrajuje z brskanjem po internetnih straneh ter pregledovanjem tiskanih medijev vseh sort. Žanrsko se nerad opredeljuje, zato se najugodneje počuti znotraj kaotičnih stranpoti, rad se prepušča ali manipulira s surovostmi izbranega medija, eksperimentiranjem v svobodi ekspresije in spontanem reševanju problemov. Samostojno se je predstavil v okviru razstavnega programa Umetnik na mesec v galeriji DobraVaga. Razstavljal je tudi na otvoritvi UAUU (2014), razstavi študentov ALUO Vakuum (2015), v okviru Meseca kulture v hostlu Celica (2016), na otvoritvi odprtega razstavnega prizorišča Južna v Tovarni Rog (2016) in na skupinski razstavi Neki piše v galeriji Vodnikove domačije v okviru zavoda SCCA Ljubljana.


artisti42_slo

petek, 7. 10. 2016, ob 18.00, DobraVaga
STRIPOLISFEST Delphine Vaute: Yvonne, otrok dvorec

V sklopu razstavnega programa festivala stripa Stripolisfest se bo v DobriVagi predstavila francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute. Na ogled bo postavila izbor originalnih risb in ilustracij iz dela Yvonne, otrok dvorec, ki ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige, v središču te svojevrstne slikanice za odrasle pa se nahajata otrok in njegov svet. Odptje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob. Pogovor bo potekal v angleščini. Umetnica bo v sklopu razstave vodila tudi risarsko delavnico na temo otroških spominov in pripovedovanja zgodb v slikah, ki bo v soboto, 8. oktobra v DobriVagi.


artisti41_slo

sreda, 5. 10. 2016, ob 19.00, DobraVaga
BRIDGES | PRODAJNA RAZSTAVA MLADIH HRVAŠKIH USTVARJALCEV

Projekt BRIDGES je gostujoča prodajna razstava mladih reških in zagrebških samostojnih ustvarjalcev ter študentov Akademije uporabnih umetnosti na Reki. Razstava je nadaljevanje že začetega sodelovanja z ljubljansko umetniško sceno, ki se je reški publiki predstavila 30. novembra 2015 z razstavo Common Space | Kino Šiška v Galeriji Kortil na Reki.


Artisti25

sreda, 7. 9. 2016, ob 19.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Helena Tahir: Obrazi

Kot prva je konec meseca maja Odprti atelje DobreVage, kjer imajo mladi ustvarjalci možnost brezplačnega najema prostora za ustvarjanje, naselila Helena Tahir. Mlada umetnica se bo po prvem uspešno zaključenem tromesečju v začetku septembra predstavila v sklopu razstav Umetnik na mesec. Na ogled bo postavila nov izbor črno-belih grafik, v katerih izkorišča prednosti tradicionalnih pristopov, jih digitalno nadgradi in se poigrava s plastenjem ter teksturami. Zmedenost, kaos in nered, ki vladajo na prvi pogled, spravi v red s kompozicijo, začetni realistični pristop pa nato vkomponira v fantazijski, sanjski svet, ki nima veze z zakoni narave. V trenutnem ustvarjanju jo zanimajo teksture, fragmentiranost in zmedenost sveta, predvsem pa portreti z različnimi čustvi in izrazi obraza, za katerega pravi, da je najbolj sublimen del človeškega telesa.


Artisti

četrtek, 15. 9. 2016, ob 19.00, DobraVaga
ZINE VITRINE Mina Fina: Brez naslova/This song is untitled

Vizualna umetnica Mina Fina v svojem delu raziskuje najrazličnejše medije, v sklopu programa ZINE VITRINE pa se predstavlja z aranžmajem risb, skic in grafik, ki najde svoj fokus v avtoričinem zadnjem izdanem zinu Robni zapis etc., etc. (2016). Ta je nastal z digitalnim duplikatorjem Riso ob njeni razstavi v Likovnem salonu Kočevje, med ostalimi grafičnimi tehnikami postavitve pa najdemo kolagrafijo, monotipijo in suho iglo na folijo. Umetnica izrisuje podobe žensk, velikokrat povzete po množičnih medijih, tokrat preoblečene v estetske in potencialno subverzivne postave izčiščenega likovnega jezika ter novega konteksta, kjer prejšnjo objektifikacijo zamenjuje možnost identifikacije. Avtorica bo otvoritev razstave pospremila s kratko predstavitvijo svojega dosedanjega dela na področju zinov.


Artisti28

torek, 19. 7. 2016, ob 19.00, DobraVaga
ZINE VITRINE Marko K. Gavez: hissy fit

Marko K. Gavez se v okviru razstavnega programa ZINE VITRINE predstavlja z naborom lastnih zinov, ki so nastali v letošnjem letu. Gre za publikacije različnih obsegov, formatov, motivov in tehnik, ki jih raziskuje avtor, pri čemer osnovno izhodišče za njegova dela predstavlja ilustracija. V zinih se pojavijo variacije risb, skic in naključnih kracarij, za katere se je morda zdelo, da ne bodo našle bolj vidnega mesta, kot je dno predala, pa vendar v novih postavitvah funkcionirajo z vsakim obrnjenim listom ter na ta način zaživijo v svežih in presenetljivih celotah.


Artisti34[1]

torek, 26. 7. 2016, ob 19.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Kristijan Dolenc Rojko: Podvodna bitja

V sklopu razstav Umetnik na mesec se meseca julija predstavlja Kristijan Dolenc Rojko, vsestranski umetnik, ki se zadnje čase posveča predvsem študijam ter anatomiji živali. Razstavni prostor bodo tokrat preplavila različna izmišljena podvodna bitja, ki so plod njegove domišljije in fantazije. Avtorjeva ideja izvira iz mesečne teme morska deklica in podvodni mož v skupini Papirnate sanje, v kateri ustvarja, ter asociacije z galerijo DobraVaga, kjer se je nekoč nahajala ribarnica. Vodi ga tudi želja po raziskovanju in oblikovanju različnih variacij kreatur, kar ga že od nekdaj navdušuje in je zanj neke vrste duhovna hrana. Mlad umetnik se je v delih poigral z mutacijami človeka in vodnih živali, s tem pa ustvaril svojevrstne in edinstvene portrete ter like. Nekateri mejijo že kar na grozljivo in groteskno, saj avtor lepoto vidi v estetiki grdega, kar pa izvira predvsem iz navdušenja nad grozljivkami, ki se pogosto odraža v njegovih delih.

Kristijan Dolenc Rojko (1988) je študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Video in novi mediji. Je eden izmed talentiranih umetnikov s področja ilustracije, slikarstva in kiparstva, ki so leta 2013 ustanovili skupino Papirnate sanje. Sam se ukvarja tako z novimi mediji, kot so digitalne ilustracije, kot tudi s tradicionalnimi (slikarstvo, risba). Sodeloval je na več skupinskih razstavah (Bienale neodvisnih v Kinu Šiška, Slovenska mitologija v Kud Esko Piran, Sanjači v Pritličju, Digital transfer 4 v Galeriji Škuc) in imel samostojni razstavi v Rdeči niti ter baru Cielto Lindo. Je avtor krtka Olija, ki je glavni lik v zabaviščnem parku Vulkanija na Goričkem. Kratek čas je delal tudi kot grafični oblikovalec za Ekipa2/Outfit7 ter kot concept artist za Art rebel 9. Trenutno kot ilustrator za Gold Club v Sežani skrbi za celostno podobo igralnih avtomatov. Njegova dela odsevajo zanimanje za živalsko in človeško anatomijo ter portrete, rad pa ustvarja tudi svoje kreature in pošasti, zato ga lahko pogosto srečamo v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani.


Artisti23-1

torek, 28. 6. 2016, ob 19.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Nika Ham: Klaus von Hahm

V mesecu juniju se predstavlja mlada umetnica Nika Ham, ki se v svojem slikarstvu ukvarja pretežno z ljudmi, politiko, ikonografijo ter potrošništvom in znamčenjem. Tokrat pa bodo na ogled njena dela, ki govorijo o družbenih, statusnih in političnih problemih, vendar so reprezentirana s pomočjo živalskih motivov. Od slikanja portretov različnih zgodovinskih osebnosti je v nekem obdobju ustvarjanja zavrnila človeka kot najpomembnejši element in ga raje izrabila le kot objekt v podporo nepokvarjenim bitjem. Živali, ki naj bi bile manjvredne od človeka, so tokrat center pogleda in obravnave, v njih pa je moč zaznati človeske tendence in so povzdignjene v status ikone. So nekakšni hibridi človeka in živali, pri čemer pa imajo še vedno nepokvarjen odnos do sveta in delujejo zgolj po naravnem instinktu.


Artisti17

sreda, 22. 6. 2016, ob 19.00, DobraVaga
ZINE VITRINE Zoran Pungerčar: Look Back and Laugh

Zoran Pungerčar se s kuriranjem izbora zinov za ZINE VITRINE ozira k začetkom in poteku delovanja Look Back and Laugh, lastne mini založbe, katere fokus je izdajanje umetniških fanzinov in knjig umetnika. Razstavljenih bo 18 zinov založbe, ki jih bodo pospremili punk fanzini, artzini in druge publikacije iz Pungerčarjeve osebne zbirke, ki so vplivali na produkcijo izdaj vse od spoznavanja medija do premikov navdiha in novih napovedi za prihodnost. Avtor bo ob otvoritvi razstavo pospremil s krajšim predavanjem o evoluciji Look Back and Laugh, ob katerem bo mogoče med zini prebrskati in jih tudi konkretno prelistati.


Artisti16

sreda, 25. 5. 2016, ob 20.00, DobraVaga
ZINE VITRINE 
Nez Pez: WHMZ

Umetnica Nez Pez je prva, ki v sklopu mesečne razstavne izložbe ZINE VITRINE kurira in predstavlja izbor zinov iz svoje pestre domače zbirke. Skozi razporeditev poustvarja vtis ustvarjalnega procesa in motivov, konceptov, ki zanjo igrivo prehajajo in preskakujejo med različnimi mediji. Zine drugih avtorjev, ki jo navdušujejo in ji predstavljajo velik del inspiracije, kombinira z zini lastne izdelave, z mavčnimi odlitki otroških igrač, izvirnimi risbami ter origamiji, ki se ravno z umetniško oziroma dodano vrednostjo papirja približujejo ideji zina.


Artisti24

sreda, 25. 5. 2016, ob 20.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Kapitan Kolačkov: Skor Nor

Kot prvi se bo v razstavnem prostoru UMETNIK NA MESEC predstavil Kapitan Kolačkov, vsestranski ustvarjalec in član grafitarske skupine 1107 KLAN ter UAUU, Univerzalnega ateljeja uličnih umetnosti. Na svoji drugi samostojni razstavi bo na ogled postavil ilustracije, skozi katere raziskuje samega sebe in se išče prek shizofrenosti v vsakem posamezniku, bitju in ideji. Izničiti poskuša svoj lastni jaz oziroma identiteto, ki nas definira že od otroštva, in se skozi umetnost na novo definirati sam.