Nik Erik Neubauer

četrtek, 10. 9. 2020, 19.00, DobraVaga (do 6. 10. 2020)
ZINE VITRINE Nik Erik Neubauer: Moral bi iti do gospe Phrance!
razstava

Fotografu Niku Eriku se čas, v katerem živimo, zdi zanimiv, vendar tudi nekoliko čuden. S svojo razstavo opozarja, da ne glede na situacijo, v kateri se nahajamo, ne smemo nikdar pozabiti na svoje prijatelje, saj ne nazadnje ne vemo, kdaj jih bomo potrebovali, da nam rešijo rit. 

Nik Erik Neubauer je dokumentarni fotograf iz Ljubljane. Trenutno končuje magistrski študiji fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V preteklosti je dobil priznanja številnih mednarodnih natečajev, med drugim Brussels Street Photography Festival, Balkan Photo Awards in Rovinj Photodays. Bil je tudi izbran za t.i. masterclass dokumentarne fotografije s strani agencij NOOR in VII.


Ajda Kadunc

četrtek, 3. 9. 2020, 19.00, DobraVaga (do 5. 10. 2020)
UMETNICA NA MESEC Ajda Kadunc: Nikoli ničesar
razstava

Serija del nastaja v času preobremenjenosti informacij in preizprašuje ustaljeno realno in pravo ter slavi (ne)smisel. Umetnica delo obravnava kot stanje, ki se aktivira skozi asociacije oziroma hipni odziv na neposredne informacije, ki jih prejema. Pri tem nastajajo “napake” – situacije, ki ustvarjajo nelagodno atmosfero, ki je hkrati izjemno udobna in osvobojena pomenskosti. Skozi čudne, razdrobljene oblike in teksture, prekinitve, ponavljanje, nejasnost, fluidnost, naključje, nesmisel, zmedo, nerodnost in avtomatizem išče trenutek motnje in dela s tem, kar je.

Ajda Kadunc (1995) je leta 2018 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno nadaljuje magistrski študij slikarstva. V začetku leta 2020 je opravljala študijsko izmenjavo na Akademiji za likovno umetnost v Helsinkih. Svoje umetniške procese črpa iz neposrednih življenjskih okoliščin, zanimajo jo naključje, fluidnost, absurd, negotovost in sprevračanje konstruirane realnosti ter normalnosti. O delu razmišlja kot o določenem stanju, ki se najpogosteje aktivira skozi pritisk (ne)uspeha.


Festival Tresk

torek, 25. 9. 2020, 19.00, DobraVaga (do 3. 10. 2020)
TRESK #11
razstava natečaja

Že tradicionalni natečaji festivala Tresk poskrbijo za vsakoletno izpostavitev izbranih vizualnih del, ki so tako ali drugače povezana z glasbenim založništvom. S petimi izpostavljenimi kategorijami vzpodbujajo prepoznavanje pomembnosti kvalitetno oblikovanih fizičnih nosilcev dejavnosti glasbenega založništva, njihovega promocijskega materiala in dokumentacije glasbenih dogodkov. Cvetober zmagovalnih del je izbrala žirija ustvarjalcev z lokalne scene na področjih oblikovanja podobe albuma, plakata glasbenega dogodka, celostno najbolj inovativnega pristopa k oglaševanju in oblikovanju dogodka, fotografije s koncertnih prizorišč, klubskih odrov in zaodrja ter glasbenih videospotov neodvisnih produkcij. Razstava je eden izmed dogodkov festivala Tresk, katerega dogajanje se je razpršilo tekom celega leta.

Nagrade podeljujejo DobraVaga, TAM-TAM Inštitut, Zlati boben in SOF, Galerija Fotografija, Slovenska kinoteka, FeKK, Liffe, VIS in Revija Outsider.


torek, 30. 6. 2020, DobraVaga (do 5. 9. 2020 -> podaljšano do 23. 9.)
POZICIJE V (O)RISU
skupinska razstava ob 4. obletnici DobreVage

Ob 4. obletnici galerije DobraVaga smo skupaj z družino Riso Paradiso povabili 15 v Sloveniji delujočih umetnic in umetnikov, da orišejo in v tehniki riso print zabeležijo eno ali več izhodišč, vezanih na izraz pozicija (npr. pozicije v delu, v družbi, v okolju bivanja in v umetniških delih).

Besedo “pozicija” smo izbrali za vsebinsko izhodišče v času začetnih ukrepov in spremenjenih okoliščin ob pandemiji COVID-19, ki na novo oblikujejo naše pozicije in stališča. V času sedanjih razmer smo začeli več zahajati v naravo, kolesariti na protestih, razmišljati o lastni potrošnji za določene dobrine, doživeli smo izpraznjena središča mest, se družili še bolj kot prej na družabnih omrežjih in video klicih, morda doživeli osamljenost, spoznali potrebo po dotiku, delali v novih okoliščinah ali ostali brez projektov, razmišljali o in razvijali alternativne oblike kulturnih dogodkov, ter počeli, odkrivali, razmišljali še o marsičem drugem.

Nove razmere nam dajejo drugo perspektivo in izhodišča za prihodnost ter nas ženejo do odkrivanja alternativnih prostorov, načel, vlog na področjih kulture, gospodarstva, politike, oblik dela, javnega in zasebnega življenja.

Izraz “pozicija” nam je v DobriVagi blizu, ker se pomensko hkrati lahko naslanja tudi na sestavo vizualnega dela, na pozicije in likovno strukturo podob, kompozicijo in razporeditev elementov, ki tvorijo zgodbo/vsebino. Ob omejeni paleti barv v tehniki risa želi projekt POZICIJE V (O)RISU zagnati tudi premislek o likovni gradnji umetniških del, ki bodo nastala.

Umetniki in umetnice:  Sara Bezovšek, Jure Brglez, Tjaša Cizej, Jaka Juhant, Simon Kocjančič, Tatjana Kotnik, Gašper Kunšič, Lo Milo, Iza Pavlina, Tereza Prepadnik, Lucija Rosc, Žiga Roš, Helena Tahir, Jaka Vatovec, Tadej Vaukman

Kuratorki: Anja Zver in Ajda Ana Kocutar

Grafična podoba razstave: Matjaž Komel


srcozlom

četrtek, 13. 8. 2020, 19.00, DobraVaga (do 12. 9. 2020)
ZINE VITRINE Srcozlom: s r c o z l o m
razstava

Srcozlom je kolektiven projekt uporabnikov in uporabnic Instagrama, ki so imeli, imajo, ali pa sumijo, da bodo imeli zlomljeno srce. S kombinacijo besedil in fotografij skuša zajeti občutke žalosti, ki jih povzročajo ljubezenske težave, podivjani kapitalizem ali neizbežna podnebna apokalipsa. 

Srcozlom je nastal 20. marca 2019 kot tolažilni profil za strto srce prijateljice. Kmalu se je pokazalo, da tolažbo rabijo tudi drugi. Srcozlom je postal podporna skupina za zlomljena srca, ki poleg objavljanja najbolj srcozlomnih sporočil organizira terapevtske sadmeete in terapevtsko skupinsko alkoholiziranje ob glasbi. 


Maja Bojanić

četrtek, 23. 7. 2020, 19.00, DobraVaga (do 29. 8. 2020)
UMETNICA NA MESEC Maja Bojanić: Od doma, s pozdravi
razstava

Maja Bojanić si prisvaja razstavni prostor, tako da ga podvaja z odlitki v tehniki kaširanja. Negativi delov prostora oziroma praznega prostora med objekti v procesu odlivanja postanejo samostojni objekti, ki so naknadno dodani razstavnemu prostoru in so, kljub temu, da formalno sledijo samemu prostoru, njegov materialni presežek. Odtisi iz krhkega materiala, ki so rezultat fizičnega stika, se ponekod ne ločijo od mesta svojega nastanka, drugod pa začnejo ustvarjati razliko in proizvajati nove forme. Objekti ponovno postanejo material, ki umetnici služi, da poustvari nekaj, kar ne obstaja (več), dokument nekega drugega prostora, hiše. A ta zaradi krhkosti materiala ne zdrži v svoji obliki in tako ostaja v vmesnem stanju med surovim materialom in nečim, kar bi lahko imelo simbolno vrednost. Umetne ruševine, ki prostor transformirajo, delujejo kot okrušek časa in označujejo tisto, česar (več) ni.

Maja Bojanić (1997) zaključuje dodiplomski študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO). V svojem delu raziskuje povezavo med pozabljenim v prostoru in njegovo udomačitvijo. Samostojno se je predstavila v Layerjevi hiši (Kranj, 2018) in Mergentalerjevi ulični galeriji (Kranj, 2017). Sodelovala je tudi na več skupinskih razstavah, med drugim v deSlegteTV (Groningen, 2020), Galeriji Alkatraz (Ljubljana, 2019), galeriji Simulaker (Novo mesto, 2019) in v galeriji Equrna (Ljubljana, 2018). Sodelovala je tudi na festivalu Svetlobna gverila in se udeležila več delavnic. Za študijski leti 2016/2017 in 2018/19 je prejela priznanji UL ALUO. V študijskem letu 2019/2020 je opravila izmenjavo na Academie Minerva v Groningenu. Živi in dela v Ljubljani.


četrtek, 16. 7. 2020, DobraVaga (do 12. 8. 2020)
ZINE VITRINE | Eva Bevec: Magdalenice in lipov čaj
razstava

Do določene hrane in jedi gojimo zelo čustven odnos, jih posamično nostalgično zaznavamo in se jih spominjamo s priokusom. V nekaterih primerih pa je čustven odziv na jed tudi kolektiven konstrukt družbe. Izbor teh jedi je avtorica Eva Bevec združila v zinu v obliki kuharske knjižice, kjer lahko bralci okusijo košček svoje preteklosti. Ob predstavljenem zinu bo umetnica v razstavi Magdalenice in lipov čaj z recepti razkrivala ljubezen do tipografije, kuhanja in najrazličnejših vsakdanjih banalnosti.

Eva Bevec (1998, Ljubljana) obiskuje tretji letnik Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer grafično oblikovanje. Imela je več skupinskih razstav (NUK, Layerjeva hiša, Božidar, appointMENT …), Magdalenice in lipov čaj pa je njena prva samostojna.


sreda, 10. 6. 2020, DobraVaga (do 18. 7. 2020)
UMETNIK NA MESEC | Črt Mate: Kunšt
razstava

Vizualno-komunikacijske prijeme, ki se jih oblikovalec Črt Mate v profesionalnem kontekstu poslužuje za prenos tujega sporočila, v svojem zasebnem delu uporablja kot larpurlartistična sredstva ali kot igriva orodja za sporočanje lastnega bistva ali emocionalnega podteksta. Rezultat je likovna in semantična igra, pogosto humorna, mestoma abstraktna, mestoma figuralična, včasih jasna, spet drugič bolj hermetična. Včasih digitalna, včasih analogna. Koncept je drugotnega pomena, v ospredju je estetsko sporočanje kot samo sebi namen.

Črt Mate je rojen v Ljubljani, njegovo domače mesto je Ribnica na Dolenjskem. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomiral iz vizualnih komunikacij, smer grafično oblikovanje, tam trenutno končuje tudi magistrski študij. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, preteklo leto je prejel tudi Priznanje za odlično slovensko oblikovanje za črkovno vrsto na 9. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen. Živi in dela v Ljubljani.


sreda, 10. 6. 2020, DobraVaga (do 15. 7. 2020)
ZINE VITRINE | Bor Cvetko in Lea Topolovec: Mandarine
razstava

Lansko zimo sta Lea in Bor ob skupnem uživanju mandarin prišla na idejo. Mandarine, ki jima jih je uspelo olupiti v eni potezi, sta v svojem zinu uporabila kot osrednji motiv. Pritegnila ju je raznolikost in spremenljivost nastajajočih oblik, nekatere so celo dobile svoje ime. Igrivost sta želela prenesti tudi v zin, zato ga lahko ob pravem trenutku razrežemo in se igramo spomin. 

Bor Cvetko (1998) in Lea Topolovec (1994) sta v osnovni šoli oba trenirala karate in atletiko. Sedaj oba študirata na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer fotografija. Poleg fotografije se zanimata tudi za druga področja vizualne umetnosti, ki jih vključujeta v svoja dela. Lea je pred kratkim zaključila študijsko izmenjavo v Bratislavi, drugače pa deluje in ustvarja v Ljubljani. Bor pa se je v zadnjem času pogosto zadrževal v naravi, kjer je našel svež vir navdiha. Oba sta v preteklih letih sodelovala na več skupinskih razstavah, tokrat pa se prvič predstavljata skupaj na samostojni.


ponedeljek, 2. 3. 2020, ob 19.00, DobraVaga 
SVEŽE RIBE | Risba
skupinska prodajna razstava

V sklopu skupinskih prodajnih razstav SVEŽE RIBE se tokrat bolj izrazito ukvarjamo z risbo in njeno vlogo v različnih medijih. Predstavljeni umetniki in umetnice risbo na inovativne načine vključujejo v svoja dela, pri čemer jim ta ne služi kot začetna faza likovnega dela, temveč je postavljena v ospredje in tako nastopa kot samostojen medij, ki prehaja v slike, grafike, kolaže in zine. Umetniki in umetnice delujejo v poljih ilustracije, grafičnega oblikovanja, slikarstva, fotografije in videa, kar vodi k heterogenosti likovnih izrazov na razstavi. S prepletanjem pristopov, tehnik in medijev razstava prevprašuje meje in večplastno vlogo risbe v sodobni likovni produkciji ter hkrati ponuja svež pregled delovanja lokalnih umetnikov mlajše in srednje generacije.

Umetnice in umetniki: Nevena Aleksovski, Ivana Bajec, Nina Čelhar, Marko K. Gavez, Mina Fina, Anja Jelovšek, Ajda Kadunc, Ema Kobal, Simon Kocjančič, Dalea Kovačec, Tina Konec, Nastja Mezek, Iza Pavlina, Sangara Perhaj, Nez Pez, Mia Paller, Miha Perne, Tereza Prepadnik, Maruša Račič, Nika Rupnik, Helena Tahir, Luka Uršič – KALU, Vita Eva Weisseisen in Leon Zuodar


četrtek, 12. 3. 2020, ob 19.00, DobraVaga (podaljšano do 2. 6. 2020)
UMETNICA NA MESEC | Tjaša Cizej: Skrijte se
razstava

Ena najvidnejših predstavnic najmlajše generacije grafičnih oblikovalk v svojem ustvarjanju rada združuje ilustracijo, tipografijo in poigravanje s tekstilom. Njeni protagonisti so plahi možiclji, ki se poskušajo skriti pred vsem, kar jih obdaja v tem domišljijskem svetu – drzne oblike kričečih barv, nepričakovane kompozicije ter tipografske intervencije.

Tjaša Cizej (1998) obiskuje 2. letnik grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Večino svojega časa nameni oblikovanju plakatov ter ilustriranju različnih likov in figur. Leta 2018 je bila izbrana na natečaju ilustracije za angleško revijo SoYoung Magazine ter kasneje dobila priložnost ilustrirati članek za eno izmed njihovih številk. Letos je bil njen plakat izbran za novo izdajo Type Directors Club Tokyo Vol. 31’. Sodeluje tudi pri različnih skupinskih publikacijah ter razstavah. Je del mladega umetniškega kolektiva Podmladek.


ponedeljek, 17. 2. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 3. 2020)
ZINE VITRINE | Rebeka Lukošus: Počasi
razstava

Rebeka Lukošus se predstavlja s striparskim zinom. Ilustracije s svojimi živimi barvami na prvi vtis delujejo vedro in razgibano, zgodba, ki nam jo pripovedujejo, pa je v resnici kratka in umirjena. Gibi so minimalni, dejanja malenkostna, celotno odvijanje dogodkov počasno. V stripovskih sekvencah se zgodi komaj kaj, skoraj nič. Prav to je tisto, kar umetnico zanima in pod kar se rada podpiše.

Rebeka Lukošus (1995) se je rodila v Latviji, kjer je tudi diplomirala iz vizualne umetnosti. Za seboj ima več skupinskih razstav v Italiji, Angliji, Latviji, Litvi in na Portugalskem, kot tudi dve samostojni v Latviji in na Portugalskem. Ilustrirala je za številne literarne in otroške revije ter prozo.


četrtek, 6. 2. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 3. 2020)
UMETNICA NA MESEC | Sangara Perhaj: Gospe in gospodje!
razstava

Mlada večmedijska ustvarjalka bo razstavni prostor naselila z raznovrstnimi bitji, ki posedajo v kotih, visijo s stropa ali kukajo izza stekel okvirjev. Figure iz blaga in drugih materialov, pri katerih umetnica združuje ljubezni do risanja ter tekstilnega inženirstva, so na prvi pogled kot prikupne otroške igrače, a z eno razliko: svoje obraze imajo razpotegnjene v značilno otožne grimase.

Sangara Perhaj (1998) obiskuje Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Video in novi mediji. Ukvarja se z ilustracijo in animacijo, v zadnjem času pa se zanima za šivanje gospa in gospodov. Do sedaj je razstavljala na skupinski in samostojni razstavi v Hostlu Tresor ter s kolektivom Podmladek v Škucu. Prvič je s svojo animacijo sodelovala na zadnji Animateki v programu Panorama. Želi si, da vam bo razstava všeč.


četrtek, 27. 2. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 7. 3. 2020)
POP-UP | Tibor Rep
predstavitev fudzina

Postojnski skejter Tibor Rep se nam na tokratnem pop-up dogodku predstavlja z drugo številko REPeat FUDZIN-a. Avtor je 28 strani brezmesnih, zdravih receptov dopolnil s svojimi ilustracijami, ki lahko služijo tudi kot pobarvanka. Ob tej priložnosti bo razstavil svoj izbor originalnih risb receptov. Oblikovanje zina je delo BUCHE Design.


četrtek, 30. 1. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 29. 2. 2020)
APPOINTMENT 4.0 
prodajna razstava glasbeno-umetniških plakatov

Konec januarja se bo kot preddogodek festivala MENT Ljubljana zgodila že četrta edicija projekta APPOINTMENT, ki bo zopet povezal evropsko glasbeno sceno s svežo likovno produkcijo. Rezultat bo serija unikatnih glasbeno-umetniških plakatov v omejeni izdaji, ki jih bodo po glasbenem navdihu nastopajočih ustvarile umetnice in umetniki z različnih področij ustvarjanja. Tokratna edicija se vrača h klasičnemu, večjemu formatu plakata ter nadaljuje z raziskovanjem domačih in evropskih likovnih prizorišč.


torek, 14. 1. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 15. 2. 2020)
ZINE VITRINE │ Peter Ferlan: Resnični problemi
razstava

“Nočem vas postaviti v nelagoden položaj. Vsak ima svoje probleme. Toda prej ali slej se moramo soočiti z resnično glasbo – ne le z lastnim tuljenjem pod tušem. Včasih je vse, kar potrebujemo, le dobra brca ali pa nenehno brcanje v zadnjico. Problemi človeka proti problemom človeštva. Kdo zmaga?”

Peter Ferlan (1990) zaključuje podiplomski študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje na področju ilustracije, animacije in grafičnega oblikovanja. Ukvarja se z večnim vprašanjem: kako skozi humor prikazati bizarne, težke in presenetljive stvari? Navdiha ne išče, temveč ta najde njega.


sreda, 8. 1. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 2. 2020)
UMETNICA NA MESEC │ Ema Kobal: Izgubljena rokavička
razstava

Ema Kobal se na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja s petnajstmetrsko grafiko, ki obsega vsega skupaj samo en hip. Da bi lahko ta hip ujel v celoti, se mora gledalec sprehoditi skozi zgodbo, ki se dogaja v zamrznjenem času. Ostre in otroško naivne črno-bele figure igrivo drsijo ter se prepletajo po ledenih tleh, z naključji odtisov in potez pa se igra tudi sama avtorica v procesu ustvarjanja.

Ema Kobal (1997) je po končani gimnaziji nadaljevala šolanje na salzburški glasbeni akademiji, smer Violončelo. Trenutno obiskuje Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Video in novi mediji. Redno sodeluje s pianistom Bowrainom, nastopa z glasbeno-gledališko skupino Karavana, občasno pa tudi piše glasbo za gledališke produkcije. Je članica kolektiva Podmladek, ki prireja skupinske razstave. V svojem umetniškem ustvarjanju se izraža skozi različne medije, zadnje čase pa jo zanima predvsem eksperimentiranje z grafičnimi tehnikami.


ponedeljek, 25. 11. 2019, od 9.00, DobraVaga (do 28. 1. 2020)
SVEŽE RIBE #novulov
prodajna razstava 

Konec novembra bodo v osrednji prostor galerije DobraVaga zopet priplavale SVEŽE RIBE, četrta edicija prodajne razstave, z naslovom #novulov. Izbrali smo nov nabor del umetnic in umetnikov, ki so v DobriVagi prisotni že nekaj časa, ter tistih, ki se bodo na prihajajoči skupinski razstavi predstavili prvič. Večinoma lokalni umetniki in umetnice bodo razstavili svoja najnovejša dela in tista, ki do zdaj še niso našla poti iz ateljeja.


četrtek, 16. 1. 2020, ob 18.00, DobraVaga 
POP-UP │ Nez Pez
razprodaja umetniških del

Prvi letošnji pop-up dogodek prirejamo v sodelovanju z Nez Pez, ki se ta mesec seli iz ateljeja na Kersnikovi, v katerem je nastala bogata produkcija grafik, originalnih risb in slik. Samo en večer vam bo ta raznolik nabor del na voljo v DobriVagi po znižanih cenah, popusti pa bodo tudi na njene grafike, ki so pri nas v redni prodaji. Vabljeni k ogledu, nakupu in prijetnemu druženju z umetnico, ki pozneje za nekaj časa zapušča Ljubljano.

Neža Jurman (1985), ki deluje pod umetniškim imenom Nez Pez, je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Njen opus spremljajo ponavljajoči se motivi, ki se selijo skozi različne medije – grafiko, risbo, sliko, avdiovizualna dela in kiparstvo. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah, festivalih in rezidencah v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, BiH, Bolgariji in na Češkem.


ponedeljek, 9. 12. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 13. 1. 2020)
ZINE VITRINE │ Matic Flajs: Bel, roza, moder, bel
razstava

Matic Flajs se predstavlja z zbirko štirih zinov (Ko Vans jebe, Pink Demon, Nedokončančkoti in Church). Mlad ilustrator s svojo prepoznavno risbo, v katero vpeljuje elemente stripa, ustvarja fantazijske svetove in like. Zanimajo ga različni načini stilizacije, s katerimi spretno dovrši svoje ilustracije. Njegove upodobitve vzbujajo naklonjenost, sam pa ima še raje tiste, ki so obsojene na sovraštvo. Močan vpliv na njegovo delo imata rolkarska in punk kultura, kar lahko opazimo tudi v njegovi naklonjenosti k estetiki grdega. 

Matic Flajs (1994) živi v Ljubljani, kjer je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo na smeri Grafičnega oblikovanja. Kasneje se je vpisal na Fakulteto za dizajn, kjer zaključuje svoje izobraževanje. Deluje kot samostojni oblikovalec znotraj rolkarske in BMX kulture in je del kolektiva, odgovornega za Hinterland Magazine. Redno sodeluje s podjetji Obsešn, Flow Ramps, Relax Crew Skate Co., Ziggi, Evolution BMX in drugimi.


ponedeljek, 2. 12. 2019, od 12.00, Galerija Kamera, Kino Šiška (do 8. 1. 2020)
DOBRAVAGA V ŠIŠKI
razstava 

DobraVaga se bo s svojo zbirko, ki je del letnega prodajnega programa, decembra naselila v Kinu Šiška! Galerijo Kamera bodo zasedale predvsem risbe, slike in grafike na papirju, platnih ali sodobnejših nosilcih, s katerimi bo razstava DobraVaga v Šiški posredovala tista dela ustvarjalk in ustvarjalcev, ki z odnosi med vizualnimi elementi v umetniških delih pričajo o življenjskih situacijah posameznika v času, ki nam pritiče.


ponedeljek, 2. 12. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 7. 1. 2020)
UMETNICA NA MESEC │ Annie Charland Thibodeau: Teža uroka
razstava 

Annie Charland Thibodeau skozi kiparstvo in instalacije gradi obsežne prostore kontemplacije, kjer predrugačene forme sobivajo in vstopajo v dialog z arhitekturo razstavnega prostora. Umetnica bo predstavila platforme, posebej zasnovane, da resonirajo s kamnitimi mozaičnimi tlemi grajenega okolja ter skozi njihovo subverzijo v našo panoramsko domišljijo prikličejo nove, arhitekturi slične elemente. 

Annie Charland Thibodeau živi in ustvarja v mestu Quebec, kjer je študirala kiparstvo. Njena dela so bila predstavljena na različnih dogodkih in samostojnih razstavah v Quebecu, med drugim tudi v Centre Bang (Chicoutimi), Centre Regart (Lévis), AXENÉO7 (Gatineau) in Muzeju likovnih umetnosti Sherbrooke. Udeležila se je tudi rezidenc na Irskem (2015), v Italiji (2016) in v Muzeju Hafnarborg na Islandiji (2018). Novembra 2019 je začela enomesečno rezidenco v Odprtem ateljeju galerije DobraVaga.


ponedeljek, 16. 12. 2019, ob 19.00, Improper Walls, Dunaj (do 23. 12. 2019)
OFF THE HOOK │ Drug čas, drug prostor
razstava

OFF THE HOOK je vsakoletni razstavni projekt ljubljanske galerije DobraVaga, ki pod svojo streho združuje lokalne uveljavljajoče se umetnike. Po razstavah v Berlinu in Budimpešti na Dunaju predstavljamo tretjo izvedbo projekta: Drug čas, drug prostor.  

Razstavo zaznamuje vračanje avtorjev k najbolj osnovni zaznavi svoje okolice, zavedanje procesov spominjanja in iskanje tistih točk, v katerih zaznava in spomin ustvarjata nove, virtualne prostore. Ti nudijo možnost za postanek in svojevrstno prisvajanje prostora in časa, ki se marsikomu zdi tuj. Dalea Kovačec, Janja Kosi, Manuel Fabris, Monika Slemc, Neža Perovšek in Romana Pehar se z močnim zavedanjem begajoče narave človeške zaznave in nestanovitnosti našega spomina posvečajo svoji okolici z izrazitim posluhom za obrobnosti, ki zaznavi in refleksiji praviloma uhajajo.  

Organizacija: Kino Šiška, DobraVaga, Improper Walls, Slovenski kulturno-informacijski center SKICA


četrtek, 12. 12. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 12. 2019)
POP-UP │ Nejc Prah
razprodaja plakatov

Med 12. in 14. decembrom bo na ogled in naprodaj izbor različnih plakatov, ki jih je grafični oblikovalec Nejc Prah ustvaril med letoma 2014 in 2015 tekom svojega študija na univerzi Yale. Po newyorški razprodaji plakatov, med katerimi se najdejo riso print, sitotisk ter offset tisk, je tako prišla na vrsto ljubljanska, na kateri boste imeli priložnost tudi izmenjati kakšno besedo z oblikovalcem. 

Nejc Prah (1989) je grafični oblikovalec. Po diplomi na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je magistriral na oddelku za grafično oblikovanje na ameriški univerzi Yale. Zatem je še nekaj let delal v New Yorku, sedaj pa živi v Ljubljani ter na noge postavlja lasten oblikovalski studio. Je član Ansambla.


sreda, 6. 11. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 12. 2019)
ZINE VITRINE │ Neža Perovšek: Neimenovane notranjosti
razstava 

Zin Neimenovane notranjosti je zbirka ujetih trenutkov v vsakdanu avtorice. Prizori so odkriti naključno, pogosto v momentih dolgčasa ali tavanja misli. Prikazani odlomki časa služijo kot vizualni dnevnik. So preprosto spomini, zabeleženi s slikovno interpretacijo. Zin se osredotoča na zatemnjene, nerazločne prostore. Prikazuje notranjosti, v katere se vliva zunanja svetloba in uokvirja prostorske detajle.

Neža Perovšek (1996) je leta 2019 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer nadaljuje študij na magistrskem programu. Poleg slikarstva se ukvarja tudi z grafiko in občasno fotografijo. Navdih črpa iz okolja, tako naravnega kot urbanega, najpogosteje pa se pri delih sklicuje na zemljevide in razne kartografske elemente.


ponedeljek, 2. 12. 2019, ob 18.00, DobraVaga (do 7. 12. 2019)
YUGOSLATKICE
razstava in predstavitev

V začetku oktobra je v Zagrebu potekala mednarodna mladinska izmenjava ACTART, na kateri je sodelovalo 19 mladih umetnic_kov in aktivistk_ov iz Hrvaške, Slovenije in Srbije. V pičlem tednu dni so ustvarile_i vrsto angažiranih umetniških del (pesmi, risbe, stripe, zine, plakate, video, vezenino in plesno točko), ki kritično naslavljajo nacionalizem, objektivizacijo žensk in seksizem, po drugi strani pa s humorjem in vizionarskim zanosom oblikujejo predloge za boljši jutri – zlasti za ženske, trans osebe in spolne manjšine. 

Udeleženke iz Slovenije – Nika Cimperšek Bukinac, Lea Culetto, Petra Korent, Veronika Razpotnik in Nurlama Vidrih – bodo na razstavi predstavile izbor del, nastalih na izmenjavi, med njimi zin Lapač, serijo plakatov Yugoslatkice in kratek dokumentarni video o poteku izmenjave, o čemer bodo spregovorile tudi v živo.


četrtek, 14. 11. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 29. 11. 2019)
UMETNICA NA MESEC │ Klara Kracina: 5 podgan
razstava 

Mlada ustvarjalka Klara Kracina se na svoji drugi samostojni razstavi predstavlja s serijo del, v kateri združuje erotiko in grotesko. Pri tem črpa iz knjig in revij, ki ženskam narekujejo, kako se morajo obnašati in izgledati, da bi ugajale drugim. Izrezke iz te literature umetnica vključuje v svoja dela, jih kolažira in jim podeljuje nove kontekste ter jih tako prikazuje na kritičen in humoren način.

Klara Kracina obiskuje dodiplomski študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Področja njenega zanimanja in ustvarjanja so grafika, slikarstvo, video, kolaž in risba – tehnike, ki jih v svojih delih pogosto združuje. Razstavljala je na več skupinskih razstavah, med drugim v Tresorju, s kolektivom Blagor v Švicariji ter s kolektivom Podmladek v Mini teatru in Škucu. Sodelovala je na festivalih Lezbična četrt in Svetlobna gverila, predstavila pa se je tudi s samostojno razstavo v Tresorju.

 


četrtek, 10. 10. 2019, ob 20.30, DobraVaga (do 22. 11. 2019)
Sosledja
prodajna skupinska razstava 

Festival stripa Tinta prinaša skupinsko razstavo z naslovom Sosledja, posvečeno raziskovanju vizualne pripovednosti. V sodelovanju med galerijo DobraVaga, Bienalom neodvisnih in revijo Stripburger svojo aktualno likovno produkcijo predstavlja sedmerica izbranih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki ustvarjajo na presečiščih stripa, ilustracije in grafike. Posebej za to razstavo so ustvarili triptihe oz. serije treh narativno povezanih umetniških grafik. Njihove likovne pripovedi v sitotisku in risografiji, ki omogočata različne tiskarske eksperimente, bodo na voljo v omejeni izdaji.

Umetnice in umetniki: Mina Fina, Igor Hofbauer (HR), Dunja Janković (HR), David Krančan, Nez Pez, Zoran Pungerčar, Leon Zuodar


četrtek, 10. 10. 2019, ob 20.30, DobraVaga (do 12. 11. 2019)
TINTA X UMETNICA NA MESEC │ Chen Zhang: Kukalo
razstava

Kitajska umetnica Chen Zhang v svojem ustvarjanju raziskuje pripovedne potenciale nemih stripov, pri katerih bralec/gledalec vse potrebne informacije dobi iz risbe same. V ospredje preprosto, skicozno izrisanih zgodbic postavlja drobne pripetljaje in vtise iz vsakdana, začinjene s humorjem in igrivo domišljijo. Ko gledamo skozi kukalo, nas zanima, kaj je na drugi strani, morda smo malo nervozni in radovedni – kot če bi brali strip skozi luknjo. Zato bo umetnica tokrat predstavila svoje delo s pomočjo »retro« stereoskopskega prikazovalnika, ki pred očmi gledalca iz zaporedja statičnih sličic pričara svojevrstno iluzijo gibanja.

Chen Zhang (1990) je diplomirala iz ilustracije in animacije na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem, zadnji dve leti pa se posveča predvsem raziskovanju stripovskega medija. Ustvarja v različnih formatih, vedno v iskanju novih načinov izražanja in preizkušanju različnih, tudi nekonvencionalnih površin za tisk. Z razstavo v sklopu festivala stripa Tinta končuje ustvarjanje v Odprtem ateljeju v galeriji DobraVaga, kjer je gostovala med avgustom in oktobrom 2019.


četrtek, 10. 10. 2019, ob 20.30, DobraVaga (do 4. 11. 2019)
TINTA X ZINE VITRINE │ Daria Tommasi: Letni časi
razstava 

Italijanska vizualna ustvarjalka Daria Tommasi se v novoizdanem zinu z naslovom Seasons (Letni časi) ukvarja z vprašanjem nenehnega spreminjanja sveta, ki so mu podvržene rastline, živali in vsa živa bitja. Vsaka preobrazba je katalizator, ki sproži verižno reakcijo, ki vključuje vsakič nove akterje. Tako kot si sledijo letni časi, se tudi vsaka kratka epizoda avtoričine vizualne pripovedi navezuje na naslednjo, včasih pa se ta proces vrne nazaj na izhodiščno točko.

Daria Tommasi je ilustratorka in vizualna ustvarjalka iz Trsta. Končala je študij grafičnega oblikovanja v Benetkah in se spoznala z samozaložništvom, ki je postal priljubljen medij njenega ustvarjanja. Leta 2018 je sodelovala na natečaju ZINE VITRINE in bila povabljena k samostojni razstavi v okviru tega sklopa v galeriji DobraVaga. Leta 2019 je ilustrirala biografijo pisateljice Mary Shelley za italijansko založbo Franco Cosimo Panini. Poleg grafičnega oblikovanja se ukvarja tudi z oblikovanjem keramike, sitotiskom in stop-motion animacijo. Samostojne in skupinske razstave je imela v Italiji in drugod v tujini. 


sreda, 5. 6. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 10. 2019)
ZINE VITRINE│ Marko Šajn: Povsem buden
razstava

Marko Šajn se predstavlja z novim zinom Wide Awake (Povsem buden). Gre za zbirko poenostavljenih študijskih risb, ki so stranski produkt nastajanja slik izpod avtorjevega čopiča. V središču pozornosti so deli telesa, ki jih poskuša prikazati s čim manj potezami, a pri tem še vedno ohraniti osnovno formo in občutek giba. Pri ustvarjanju izhaja iz spomina in domišljije, ne uporablja modelov in ne posnema fotografij. Risbe so zaključene, ko upodobljen gib deluje resnično. Avtor risbo dojema kot najbolj pristen način umetniškega izražanja in jo skozi proces dela poskuša vedno bolj poenostaviti. V tem stilu je pripravljen tudi novoizdani zin, ki s svojo enostavno izvedbo vso pozornost obrača na poteze avtorjevega svinčnika. 

Marko Šajn (1990) je grafični oblikovalec in slikar iz Pivke. Leta 2011 se je vpisal na študij slikarstva in grafike na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Od leta 2016 kot samostojni grafični oblikovalec sodeluje z domačimi in tujimi naročniki. Dejaven je v Hiši kulture v Pivki ter v okviru risografskega kolektiva Riso Paradiso. V svojih delih, ki so globoko zakoreninjena v risbi in grafiki, se posveča enostavni figuraliki. Navdih črpa iz besedil glasbenih skupin in vsakdanjih nenavadnih situacij.


sreda,11. 9. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 9. 10. 2019)
UMETNIK NA MESEC │ Jaka Juhant: Lej me
razstava 

Umetnik Jaka Juhant s svojo drugo samostojno razstavo raziskuje teme identitete in nastopaštva, ki jih izraža skozi različne medije. V ospredje postavlja svojo podobo, ki jo predstavlja v različnih situacijah in oblačilih. Naslov razstave izhaja iz namišljene situacije, kjer oseba glasno oznani: “Lej mene!” in skoči v špago, kar preseneti in šokira navzoče. Avtor na žalost ne more narediti špage, zato upa, da bo presenetil in šokiral z dobro razstavo.

Za uvod v razstavo se bomo 11. 9. ob 18:00 srečali Z umetnikom osebno. Vabljeni, da se pridružite pogovoru, ki ga bo vodila Ajda Ana Kocutar.

Jaka Juhant (1997) obiskuje Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Video in novi mediji. Leta 2019 je imel samostojno razstavo v sklopu programa ZINE VITRINE galerije DobraVaga, kjer se je predstavil z zinoma TENKS in Ups, whatever. Do sedaj je sodeloval pri več skupinskih razstavah mladih umetnikov, med drugim v kolektivu Podmladek. V svojem umetniškem ustvarjanju se izraža skozi različne medije in v ospredje postavlja sebe ter svoje izkušnje.


petek, 7. 6. 2019, ob 12.00, DobraVaga (do 29. 9. 2019)
33. grafični bienale Ljubljana: Vice v lisice
razstava

Letošnji že 33. grafični bienale Ljubljana: Vice v lisice kurira mednarodno uveljavljeni umetniški kolektiv Slavs and Tatars. Osrednja tema sta tokrat satira in humor. Bienale tako raziskuje, kako grafični jezik z uporabo ironije in smešenja spodbuja vznik satire kot izredno trdožive in aktualne oblike kritike. Razstava predstavlja 35 umetnikov in se odvija na devetih prizoriščih po Ljubljani, eno od njih je tudi galerija DobraVaga.


sreda, 5. 6. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 13. 7. 2019 -> PODALJŠANO DO 31. 8. 2019)
ZINE VITRINE │ Simon Kocjančič: Kar delam, je skrivnost
razstava 

Slikar in vizualni umetnik Simon Kocjančič se tokrat na razstavi predstavlja z novoizdanim črno-belim fotozinom. Zin je zbirka analognih fotografij, posnetih v obdobju zadnjih desetih let med njegovim delom kot pleskar. Gre za posnetke različnih objektov ali interierjev domov in prostorov, kjer je opravljal svoje delo.

Simon Kocjančič (1979) je leta 2007 diplomiral na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Razstavlja od leta 2006. Deluje na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije in umetniških zinov. Leta 2017 je sodeloval na skupinski razstavi OFF THE HOOK v Galeriji Neurotitan v Berlinu v sodelovanju z galerijo DobraVaga. Istega leta je sodeloval na skupinski razstavi Zini! Sodobna zinovska produkcija v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.


sreda, 5. 6. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 8. 2019)
UMETNIKI NA MESEC│ Freštreš: 10
razstava

Deset. Število popolnosti. Kolektiv freštreš za 10. številko svoje tiskovine pripravlja Knjigo. Ta Knjiga je dragocena; nezaslišana nagrada za nezaslišano srečo. Zato vabimo vse ljubitelje freštreša, da obiščete galerijo DobraVaga, prejmete tombolsko srečko in upate na glavni, edini dobitek: 10.000 € vredno Knjigo freštreš 10, ki obstaja le v enem samem izvodu in razrešuje vse težave človeštva.

Freštreš je neodvisen slovenski umetniški kolektiv, ki združuje perspektivne mlade ustvarjalce na področjih grafičnega oblikovanja, ilustracije, fotografije, literature, izvedbe instalacijsko-performativnih dogodkov in v drugih umetniških sferah. Kolektiv od leta 2013 izdaja istoimensko umetniško revijo in organizira razstave, ki večinoma sovpadajo s predstavitvami novih izvodov revij, delujejo pa tudi kot samostojni umetniški dogodki. Do leta 2019 je kolektiv izdal devet samostojnih številk revije in priredil šest samostojnih razstav – med drugim v razstaviščih GT22 v Mariboru in Kino Šiška v Ljubljani. Kolektiv se je leta 2014 predstavil na zagrebškem festivalu DanD, leta 2017 pa je bil vključen v skupinsko retrospektivo Zini! Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Druga številka revije freštreš (naslovljena Ego) je bila leta 2013 uvrščena v izbor bienala slovenskega oblikovanja Brumen.


sreda, 8. 5. 2019, ob 17.00, Ulična galerija na Vegovi (do 3. 6. 2019)
Jelena Bando: Usoda
razstava ob 3. obletnici galerije DobraVaga

Vizualna umetnica Jelena Bando v svoji umetniški praksi na različne načine raziskuje človekov odnos do narave, pri čemer se osredotoča na aktualne okoljske problematike. V delu Usoda, ki ga bo predstavila v sklopu Ulične galerije, naravo uporabi kot metaforo za raziskovanje eksistencialnih tematik življenja, smrti in minljivosti. Usodo tako simbolično vidi kot peščeno nevihto, ki človeku v življenju sledi in ga spreminja.

Jelena Bando je akademska slikarka, ki je leta 2012 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Udeležila se je različnih študijskih obiskov in rezidenc v Nemčiji (Würzburg in Berlin), Franciji (Pariz) in na Hrvaškem (Kuberton). Svoja dela je razstavljala na 17 samostojnih razstavah na Hrvaškem, Švedskem, v Nemčiji in Franciji, ter na približno 30 skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejela je dve nagradi na področju risanja in grafične umetnosti – Galerija SKC, Beograd, in 15. bienale risbe, Beograd. Leta 2013 je začela s projektom 36 Mountains, ki se je razvil v priznan festival ilustracije in risbe.

S programom 3. obletnice galerije nadaljujemo ob 19.00 z odprtjem gostujoče razstave mednarodnega festivala ilustracije 36 MOUNTAINS v DobriVagi.

Rezidenco umetnice je omogočil Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.


sreda, 8. 5. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 6. 2019)
36 MOUNTAINS
razstava ob 3. obletnici galerije DobraVaga

36 Mountains je mednarodni festival ilustracije, ki se vsako leto odvija v Zagrebu. Njegovo glavno poslanstvo je približati sodobno ilustracijo in risbo širšemu občinstvu, predstaviti kvalitetno hrvaško in mednarodno likovno produkcijo ter pri tem prepoznati in izpostaviti mlade perspektivne umetnike. V DobriVagi bodo v okviru praznovanja obletnice pripravili razstavo avtorskih grafik umetnikov, ki so razstavljali tudi v sklopu festivala.

Rezidenco umetnic in umetnikov je omogočil JSKD.


petek, 8. 5. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 6. 2019)
ZINE RAZSTAVA│ Nevena Aleskovski: Spolzka tla
razstava ob 3. obletnici galerije DobraVaga

V novoizdanem zinu z naslovom Slippery Slope (Spolzka tla) umetnica predstavlja nabor svežih risb in digitalnih kolažev, nastalih na prehodu zime v pomlad 2019. Gre za spontane, igrive vizualne zapise, ki ves čas oscilirajo nekje med abstraktnim izrazom in figuraliko, ter skozi katere umetnica obravnava različna vmesna stanja in kontradikcije. Tako se v zinu srečajo beton in gozd, lateks ter kamen, golota in skrivanje, anksioznost ter brezskrbna igrivost, pomladni optimizem in slabe novice.

Nevena Aleksovski (1984) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Deluje na področju risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških zinov. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoj umetniški zin je leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega poziva ZINE VITRINE dvatwozwei. Živi in dela v Ljubljani, letos pa se predstavlja tudi v okviru razstave 36 MOUNTAINS v galeriji DobraVaga.

 


petek, 3. 5. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 6. 2019)
UMETNICA NA MESEC│ Mia Paller: Sled
razstava

Trace (Sled) je fotoknjiga, v kateri so zbrane sledi in poteze, ki spominjajo na detajle s slik in risb – poteze čopiča, packe barve ipd. Mlada likovna umetnica je skozi fotografijo raziskovala tovrsten tip fragmentov v javnem prostoru, kjer teh oblik ne opazimo, saj gre za sledi obrabe in zoba časa. Z vključitvijo njihovih fotografij v knjigo sledi postanejo pomembne in začnemo jim pripisovati pomen skozi povezave. Fotoknjiga je delno tudi skicirka – prazne strani so namig, da uporabnik lahko intervenira v knjigo.

Mia Paller (1995) je diplomantka slikarstva Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V študijskem letu 2017/18 je opravila trimesečno izmenjavo Erasmus+ na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem, kjer je dokončala tudi svojo diplomsko nalogo. Septembra 2018 se je vpisala na dveletni magistrski program Medijski dizajn: Mediji na osnovi leč na Inštitutu Piet Zwart. Zanimajo jo zlasti slikarstvo, fotografija in animacija. S kratkima animiranima filmoma Laundry in …Smell the coffee je sodelovala na več festivalih, med drugim na Animateki (Ljubljana 2016 in 2018) ter 2. Reviji slovenskega animiranega filma (Celje 2018). Razstavljala je na skupinskih razstavah v Layerjevi hiši (Kranj 2018), v Galeriji Equrna (Ljubljana 2018) in drugje. Samostojno se je predstavila z razstavama v Galeriji Hiša mladih (Ajdovščina 2018) in Nočni izložbi Pešak (Ljubljana 2018). Trenutno študira in živi v Rotterdamu na Nizozemskem. V Odprtem ateljeju v galeriji DobraVaga je ustvarjala od julija do avgusta 2018.


sreda, 10. 4. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 6. 5. 2019)
ZINE VITRINE│Asiana Jurca Avci: ?
razstava

Fotografinja Asiana Jurca Avci je v času ustvarjalno-eksistencialne krize in upora do hiperprodukcije v umetnosti začela na svoje delo gledati drugače. Pred izzivom novega projekta je bila soočena s kopico potencialnih idej, obenem pa z nobeno izmed njih ni bila popolnoma zadovoljna. Vse zamisli bi potrebovale preveč časa ali financ, obenem pa je podvomila v njihovo relevantnost in izvedbo v taki meri, da so se ji zazdele že nesmiselne. V tej banalni kreativni blokadi se je odločila za sodelovanje s 17 umetnicami in umetniki, ki so prejeli sporočilo z vabilom k vizualiziranju ene izmed idej zdaj zajetih v novem zinu.

Asiana Jurca Avci (1992) je septembra 2015 zaključila študij vizualnih komunikacij (smer Fotografija) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno nadaljuje magistrski študij fotografije. Njene avtorske serije, ki jih predstavlja predvsem v obliki fotozinov in fotoknjig, zaznamujeta avtobiografska osebnoizpovedna poetika in občutek za narativo, ki izhaja iz njenega močnega zanimanja za film. Z njimi je sodelovala na številnih skupinskih razstavah v Ljubljani, na Hrvaškem in na Slovaškem.


ponedeljek, 25. 2. 2019, DobraVaga (do 4. 5. 2019)
SVEŽE RIBE #current
prodajna razstava aktualne likovne produkcije

Po koncu tretje razstave glasbenih plakatov appointMENT odpiramo novo edicijo skupinske prodajne razstave SVEŽE RIBE. Razstava, tokrat označena s #current, ponuja nov pregled čisto sveže produkcije mladih lokalnih umetnikov. Prevetrili smo nabor risb, grafik in del na platnih, ki jih zaznamujejo likovni izrazi, ki pozornost pritegnejo v svoji duhovitosti, poetiki, kritičnem pogledu in v vedno znova razvijajočih se potezah.


sreda, 17. 4. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 5. 2019)
Tibor Rep: NARAVNOst na krožnik
predstavitev kuharskega zina

Tibor Rep obožuje kuhanje. Pod svojo znamko REPeat je gost številnih dogodkov in festivalov. Predstavil bo slovensko izdajo svoje kuharske knjižice brezmesnih receptov REPeat FUDZIN, ki je izšla konec lanskega leta v samozaložbi. Knjižica vsebuje 36 ilustriranih brezmesnih receptov. Ilustracije so avtorsko delo, Buche design pa stoji za oblikovnim delom kuharske knjižice, ki deluje tudi kot otroška pobarvanka.


sreda, 4. 4. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 2. 5. 2019)
UMETNICA NA MESEC│Lene Lekše: Sokolovo oko/Under the Eagle’s Gaze
razstava

V svojem projektu se mlada multimedijska umetnica ukvarja z intimnostjo in nadzorom ter raziskuje utopično željo po iskanju naravnega in naključnega v virtualnem prostoru. Predstavila bo ozadje nastanka filma Sokolovo oko/Under the Eagle’s Gaze, ustvarjenega s pomočjo spletnih kamer, ki je z montažo v živo gledalcem v realnem času prikazoval posnetke živali v klasični maniri dokumentarnega filma.

Lene Lekše (1995) je leta 2018 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer nadaljuje magistrski študij. V času študija se je v okviru izmenjave eno leto šolala na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendistka Mestne občine Ljubljana. Od leta 2018 sodeluje pri projektu Galerija 7:069, v okviru katerega organizira študentske razstave po Sloveniji. Sodelovala je na več skupinskih razstavah in imela leta 2018 tudi samostojno razstavo Zgodbe z otoka v Galeriji Mahlerca v Kranju.


sreda, 13. 3. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 4. 2019)
ZINE VITRINE│Jaka Juhant: Ojoj, žur!
razstava

Mlad vizualni umetnik Jaka Juhant se v svojem ustvarjanju ukvarja z vprašanji in tegobami, povezanimi s telesnostjo ter spolnostjo, ki mu najbolj sivita lase. K tematiki pristopa na humoren način skozi markantne kolaže in absurdno risbo, predstavlja pa se tudi z objekti iz papir mašeja. V ospredje postavlja svoje telo, vsa dela pa povezuje iskanje samoizpolnitve v sodobnem svetu.

Jaka Juhant (1997) obiskuje Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Video in novi mediji. Leta 2018 je sodeloval na zin natečaju ZINE VITRINE, kjer se je predstavil s svojim zinom TENKS (2018). Do sedaj je sodeloval pri dveh skupinskih razstavah mladih umetnikov. Raziskuje različne medije, trenutno predvsem kolaž in vaze. 


sreda, 6. 3. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 2. 4. 2019)
UMETNICA NA MESEC│Romana Pehar: Perimenotopia
razstava

Študentka slikarstva v svojem najnovejšem projektu raziskuje prostore, ki služijo kot tranzicijske točke, kjer se dinamika odraža v udeležencu oziroma subjektu. Perimenotopie so lokacije, na primer avtobusne postaje, na katerih se zadržujemo v krajših časovnih obdobjih in služijo prehodu od ene točke do druge. Možnost gibanja človeškega telesa je tam omejena – premikanje se dogaja okrog njega. Na teh območjih čakamo, da nas nekdo oziroma nekaj popelje do želenega kraja.

Romana Pehar (1992) je študentka 2. letnika magistrskega programa slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Diplomirala je iz slikarstva na Fakulteti za likovno umetnost v Cetinju v Črni Gori. Študijsko se je izpopolnjevala na univerzi Humboldt State v ZDA in na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi. Imela je dve samostojni razstavi in sodelovala na več skupinskih. Deluje na področju slikarstva, risbe in digitalnih medijev. V svojem ustvarjanju raziskuje paradigme prostora ter (z)možnosti vizualnega redefiniranja okolja.


sreda, 13. 2. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 11. 3. 2019)
ZINE VITRINE│Evgen Čopi Gorišek: Gosti sok s smetano
zin razstava

Sladko, gosto in kremasto. Energija in navdih nastalim risbam. Grobe in hitre poteze flomastrov, svinčnika in voščenk ob spremljavi jazz glasbe. Posamezne zgodbe brez nekega smisla, ob prisotnosti humorja, domišljije in vseh manjših dogodkov ter situacij, ki so zaznamovali avtorja v preteklih mesecih. Človeške figure, vsakodnevni predmeti, živali, avtomobili, ladje in letala. Naš vsakdanji kaos ob kozarcu gostega soka s smetano.

Evgen Čopi Gorišek (1994) je študent kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Trenutno živi in dela v Ljubljani. Poleg kiparstva se največ ukvarja s slikanjem, risbo in urbano umetnostjo. Razstavlja v Sloveniji in tujini. Z razstavo Gosti sok s smetano končuje ustvarjanje v Odprtem ateljeju v galeriji DobraVaga, kjer je gostoval med decembrom 2018 in februarjem 2019.


sreda, 6. 2. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 3. 2019)
UMETNICA NA MESEC│Veronika Hozjan: Sreča v nesreči

Mlado slikarko pri ustvarjanju zanima iskanje smiselnih, vendar enostavnih rešitev, ki še vedno delujejo dovolj pripovedno, da jih ne moremo zajeti v čisto abstrakcijo. Tako je v njenem delu slika zelo povezana z naslovom. Nanaša se sama nase, v njej se oblike poigravajo med seboj in rastejo ter stojijo popolnoma zase; ne nagovarjajo gledalca, ampak je gledalec tisti, ki se mora podvreči njihovemu vplivu. Avtorica skozi umetnost filtrira svoje vsakdanje življenje, a nikoli noče biti dobesedna in pokazati s prstom na ljudi, probleme ter dogodke, temveč se vedno smuka okoli svojih lastnih epizod, metafor in sanjarjenj.

Veronika Hozjan (1994) je študentka 2. letnika magistrskega programa slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). V študijskem letu 2014/2015 se je v sklopu programa Erasmus+ udeležila izmenjave na Akademiji za likovno umetnost v Gdansku na Poljskem, septembra 2015 pa je diplomirala iz slikarstva na ALUO. V njeni umetniški praksi jo zanimajo teme, kot so telo, meje med realnimi in virtualnimi prostori ter kognitivno dojemanje videnega. To raziskuje skozi slikarsko prakso, instalacijo in animacijo. Razstavljala je na več skupinskih razstavah: Illuminare v Galeriji Media Nox v Mariboru (2016), Razstava študentov UL ALUO na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani (2017), Community Kit v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (2017), Abstrakcija je na koncu tvoje cone udobja, razstava ALUO, Equrna, Ljubljana (2018), Fin-de-siècle #II, Layerjeva hiša, Kranj (2018), AIR4 [100 artists] [100 artworks], Ravnikar Gallery Space, Ljubljana (2018). Sodelovala je tudi na 14. mednarodnem festivalu animacije Animateka v Ljubljani (2017) ter imela dve samostojni razstavi: Medoba v Galeriji Tir v Novi Gorici (2016) in Duuuh v Mladinskem klubu C.M.A.K. v Cerknem (2017).


četrtek, 24. 1. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 22. 2. 2019)
appointMENT #3
prodajna razstava umetniških glasbenih plakatov

Prvi mesec novega leta prinaša že tretjo edicijo prodajno-razstavnega projekta glasbenih plakatov appointMENT, ki v sklopu festivala MENT Ljubljana združuje glasbene ustvarjalce in vizualne umetnike ter umetnice slovenskega in mednarodnega prostora. Letošnja edicija v projekt ponovno vnaša novosti. Tokrat so plakati v kvadratnem formatu dimenzije 31,43 x 31,43 cm, ki glasbenemu plakatu kot mediju predstavlja referenco na LP plošče, hkrati pa ponuja nove izzive in prevpraševanje same plakatne forme. Za stvarjenjem plakatov stojijo umetniki mlajše generacije z različnih področij ustvarjanja – od slikarstva, risbe, ilustracije in fotografije do grafičnega oblikovanja, 3D modeliranja in grafitarstva. Novost je tudi razširjen izbor sodelujočih. Večinoma domačim ustvarjalcem se je tokrat pridružila tudi mlada sodobna evropska likovna produkcija, vseh skupaj pa je letos kar 71. Raznolikost končnih izdelkov glasbeno-umetniških plakatov obenem kaže tudi na pestrost glasbenega nabora letošnjega festivala MENT Ljubljana.


sreda, 16. 1. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 11. 2. 2019)
ZINE VITRINEAlin Kostiov: Se zgodi/Imagine there is something here
razstava

Vizualna ustvarjalka Alin Kostiov raziskuje možnosti brezskrbne, neobremenjene, intuitivne risbe, ki je velikokrat posledica notranjih monologov in dnevniških beleženj. V mediju zina išče naključja novih ali ponesrečenih senc, tekstur, zabrisov, ki jih ustvari fotokopirni stroj, in tako avtorske risbe skozi reprodukcijo zaokroži v novo vizualno-pripovedno celoto.

Alin Kostiov (1993) je študentka na Fakulteti za arhitekturo. Rojena je v Ljubljani, kjer tudi živi in ustvarja. Ukvarja se z ilustracijo, grafiko in oblikovanjem. Za seboj ima že nekaj samostojnih razstav, sodelovala pa je tudi pri mnogih skupinskih.


sreda, 9. 1. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 2. 2019)
UMETNIK NA MESEC│Fedja Šičarov: 23, ritem sekcija
razstava

Študent slikarstva v svojem ustvarjanju izhaja iz dveh primarnih zanimanj – stripa in ilustracije, od katerih si sposoja njune specifike, jih nadgrajuje z novo pridobljenimi znanji in preoblikuje v samosvoje kompozicije. Navdušuje se nad urbano krajino in mestno arhitekturo, zlasti nad geometrijskimi oblikami stanovanjskih blokov, ki se spajajo ter zlivajo z mestnim vrvežem.

Fedja Šičarov (1995) je po končani Gimnaziji Ledina vpisal študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V osnovni šoli je risal po mizah, v gimnaziji po stenah, na akademiji po platnih. Za študij slikarstva se je odločil v želji, da se ne bi vkalupil zgolj v polji stripa in ilustracije, ki sta njegovi glavni področji zanimanja. Tako se je na akademiji srečal z novimi pogledi na umetnost, podobo in estetiko ter na samo ustvarjanje, ki sooblikujejo njegovo umetniško prakso. Živi in študira v Ljubljani.


ponedeljek, 3. 12. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 21. 1. 2019)
SODOBNA GRAFIKA#printing
skupinska prodajna razstava

Prodajna razstava sodobne grafike stremi k predstavitvi del grafičnih ustvarjalcev mlajše in srednje generacije, kolektivov in produkcijskih okvirov, znotraj katerih delujejo. Poleg širokega nabora samostojnih vizualnih ustvarjalcev, ki v svoji likovni izraznosti uporabljajo tudi grafične tehnike, predstavljamo tri produkcijske okvire, znotraj katerih je moč spremljati sodobno grafično ustvarjanje.

Dejavnost Hiše kulture v Pivki je poleg razstavnega programa razširjena z večletnim programom, znotraj katerega enkrat letno izvedejo grafično delavnico v sodelovanju z različnimi avtorji. Razstavni program bogatijo s produkcijo grafike, ki jo razstavljajoča umetnica ali umetnik naredi v prostorih Hiše kulture v Pivki. Riso Paradiso je kolektiv, ki se ukvarja s samozaložništvom in produkcijo riso tiskovin. R / EDITION je serija inovativnih prodajnih razstav grafične ustvarjalnosti mladih in uveljavljenih umetnic ter umetnikov, ki aktivno soustvarjajo sodobno umetniško sceno v prostoru Ravnikar Gallery Space.


sreda, 12. 12. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 1. 2019)
ZINE VITRINEPeter Ferlan: Path to Success
zin razstava

‘’Ali je vaše življenje neuspeh? Je vsak dan ponedeljek? Ali vajeti življenja ne držite v svojih rokah? Vas prijatelji zapuščajo zaradi zadaha? Se vam ob spominu na prvi spolni odnos ulije kri iz nosu? Se še zmeraj ljubite v temi? Niste končali igre Tetris? Ne hodite v fitnes zaradi patološke poraščenosti hrbta? Nimate orožnega lista? Plačujete davke? Po vas ni imenovan noben lunin krater? Prhljaj? Path to Success vam bo pokazal pot do uspeha.’’

Peter Ferlan (1990) je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje dokončal dodiplomski študij in vpisal podiplomski študij ilustracije. Razpet je med ilustracijo in grafičnim oblikovanjem. Zanimajo ga zini in povezovanje glasbe z ilustracijo, kar je bila tema njegove diplomske naloge. Od leta 2012 je član in urednik ilustracije pri umetniškem kolektivu freštreš, s katerim redno razstavlja v Sloveniji in tujini. Obenem skrbi za vizualno podobo eksperimentalnega rock benda On. Leta 2016 je sodeloval pri skupinskem projektu v organizaciji Kina Šiška appointMENT. Prvič je samostojno razstavljal leta 2017 v galeriji DobraVaga. Zadnje čase se vse več posveča animaciji. Za svoj prvi kratkometražni animirani film Morning Routine je prejel posebno omembo Društva slovenskega animiranega filma.


torek, 4. 12. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 1. 2019)
UMETNICA NA MESECMaruša Uhan: Ciklon Cynthia
razstava

Zadnja se bo v letu 2018 predstavila Maruša Uhan, ki je delo v ateljeju posvetila idejnemu razvoju projekta Ciklon Cynthia. Dogodek se bo začel z dialogom, ki je sestavni del otvoritve in ponazarja kolektivno pomoč ob nadaljnem raziskovanju problematike. Umetničin projekt se začenja kot komentar nemoči in njene povezave z napovedmi hipotetičnih ciklonov, ki ljudem dajejo občutek nadzora nad prihodnostjo. Banalnost vsakdana in sodobna anksioznost strah nadomestita s fascinacijo ter željo po katastrofi, s tem pa po pozornosti, ki jo ta prinaša.

Maruša Uhan (1994) je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo prvi dve leti študija slikarstva opravila na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Pozneje se je prepisala in zaključila študij na akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Letos je vpisala magistrski študij na Oddelku za kiparstvo na ALUO. Tekom študija jo je ustvarjalni razvoj iz ploskega medija privedel v asemblaž, performans in instalacijo ter virtualno izražanje.


sobota, 8. 12. 2018, ob 19.00, ISBN books + gallery, Budimpešta (do 22. 12. 2018)
OFF THE HOOK│Grób: telo, barva, realizem
skupinska razstava

OFF THE HOOK je mednarodni razstavni projekt, ki poslanstvo galerije DobraVaga širi izven lokalnih okvirov. Z združitvijo oblikovno kurioznih avtorjev različnih ozadij poskuša vzpostaviti platformo za spoznavanje in predstavljanje tukajšnjih likovnih produkcij v tujini. Tokratne sodelujoče opredeljuje premislek o oblikah, ki jih črpajo iz vizualnega jezika sodobnega vsakdana.

Pridevnik grób je izpostavljen kot izhodišče za razumevanje njihovega posameznega ustvarjalnega procesa in umetniškega dela. Njihovo ustvarjanje je mogoče razumeti znotraj treh različnih okvirov delovanja in vsebinskih poudarkov, v katerih umetniki razvijajo lasten vizualni jezik in afektivnost zaključenih umetniških del. Odklon od splošno uveljavljene tako manipulativne kot ozaljšane vizualne govorice vsakdana se namreč kaže v iskreni in surovi potezi čopiča pri slikarjih Evgenu Čopiju Gorišku ter Adrijanu Prazniku. Z deli Eva Juričan in Helena Tahir posnemata posameznikov prostor in okolico ter kažeta na odmik današnje vizualne govorice. Umetniški tandem LEALUDVIK in vizualna umetnica ter risarka Nevena Aleksovski odklon od današnje družbe prevprašujejo z implementacijo in ukvarjanjem z lastno materialnostjo – telesom samim.

Sodelujoči umetniki in umetnice: Nevena Aleksovski, Evgen Čopi Gorišek, Eva Juričan, LEALUDVIK, Adrijan Praznik, Helena Tahir


sreda, 7. 11. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 12. 2018)
ZINE VITRINEMatej Počervina: Tovariš obglavljen
zin razstava

Novomeški rolkar Matej Počervina na razstavi predstavlja zin fotografij in ilustracij rolkarske kulture. Fotografijam, v katerih so ujeti rolkarji brez glav, avtor dodaja kolaže predmetov in likov, s čimer ustvarja posebno napetost ter ritem in vzdušje zina. Poleg fotografij zin gradijo tudi nerolkarski motivi in grafike Puljčana ilustratorja Vanje Đurića.

Matej Počervina (1987) je ljubezen do fotografije razvil skozi rolkanje, kasneje pa se je motivika njegovih fotografij razširila. S svojimi fotografijami se je predstavil v Rogu v Ljubljani in v Sokolskem domu ter LokalPatriotu v Novem mestu. Poleg fotografije se je s samostojnimi in skupinskimi projekti javnosti predstavil tudi z glasbo in v mediju videa.


sreda, 14. 11. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 12. 2018)
UMETNICA NA MESECNeža Perovšek: Tukaj ste
razstava

Neža Perovšek, absolventka slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), bo na razstavi Tukaj ste predstavila svojo najnovejšo serijo umetniških del. V svojem ustvarjanju se večinoma sklicuje na zemljevide in z njihovimi posameznimi elementi sestavlja svojo realnost. S tem nastajajo krajine, ki so preplet različnih resničnih geografskih pojavov in fiktivnih okolij.

Neža Perovšek (1996) je končala likovno smer na umetniški gimnaziji Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Trenutno študira slikarstvo pod mentorstvom izr. prof. Bojana Gorenca na ALUO. Poleg slikarstva se ukvarja z grafiko in fotografijo. Navdih črpa iz okolja, naravnega in urbanega, zato se v njenih delih pogosto pojavljajo krajine in izseki notranjih prostorov.


četrtek, 11. 10. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 30. 11. 2018)
TINTASkrivnostni šov Rotopol
skupinska prodajna razstava

Neodvisna nemška založba Rotopol predstavlja mednarodno skupinsko razstavo Skrivnostni šov Rotopol, ki vključuje dela izbranih ustvarjalcev s področja sodobne ilustracije in stripa. Skrivnostni šov Rotopol je razstavni cikel, ki vključuje tri skupinske razstave: Gozdarjevo zbirko, Popotnikovo zbirko in Izumiteljevo zbirko (The Inventor’s Collection). V sklopu vsake razstave so povabljeni umetniki prejeli kartonaste škatlice z naborom drobnih predmetov kot virom navdiha. Ustvarjalci so jih s pomočjo domišljije in asociacij povezali v ilustraciji. Razstava končna dela predstavlja ob fotografijah škatlic in obiskovalcem tako nudi vpogled v ustvarjalni proces za posameznimi umetniškimi deli.


četrtek, 11. 10. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 13. 11. 2018)
TINTA X UMETNICA NA MESECSanja Pocrnjić: Lene muze
razstava

Striparka in ilustratorka mlajše generacije Sanja Pocrnjić se predstavlja s samostojno razstavo s pomenljivim naslovom Lene muze. V sodobni dobi Instagrama in Pinteresta so muze ostale skorajda brez dela. Kaj sedaj, ko je njihovo poslanstvo pošlo in imajo čas zase in svoje ambicije?

Sanja Pocrnjič (1990) je končala študij likovne pedagogike v Mariboru. Najbolj domače področje ustvarjanja ji je risba, kjer se motivi gibajo med znanstveno fantastiko in slovensko mitologijo. Ustvarja v različnih formatih, s čim več različnimi materiali in tehnikami, vedno v iskanju novih načinov izražanja. Njene risbe so vedno vsebovale tudi element vizualnega pripovedovanja, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo strip postal pomemben del njenega ustvarjanja. Nekaj kratkih stripov je doslej objavila v Stripburgerju, letos pa je pod okriljem omenjene revije izšel tudi njen (mini) stripovski prvenec z naslovom Jezen, jezen škrat (2018). Sodelovala je na skupinskih razstavah v Galeriji Media Nox, Kibla Portalu in GT22 v Mariboru. Leta 2017 se je samostojno predstavila na razstavi Nedeljska južna v Pritličju. Živi in ustvarja v Ljubljani.


četrtek, 11. 10. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 11. 2018)
TINTA X ZINE VITRINEIvana Armanini: She must be mad
zin razstava

Hrvaška striparka in ilustratorka Ivana Armanini na razstavi predstavlja novoizdani zin She Must Be Mad (Mora bit’ nora). Gre za eklektičen nabor del, ki prehajajo med ilustracijo in stripom, nekakšen dnevnik občutij, nastal tekom poletnih mesecev. Umetnica v njem beleži potovanje valov, sonca in lune, turbulence in implozije. Celota tako utripa v ritmu poletja, ki ga skladno dopolnjuje in stopnjuje rdeča barva v kombinaciji s črno in belo.

Ivana Armanini je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Je avtorica štirih samostojnih stripovskih albumov in ustanoviteljica ter vodja projekta Komikaze, mreže za izdelavo, promocijo in distribucijo avtorskega stripa, ki že 16 let povezuje lokalno in mednarodno neodvisno stripovsko sceno. V sklopu Komikaz se ukvarja s spletnim in tiskanim založništvom ter prireja stripovske delavnice in razstave. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih doma in na tujem, njena dela pa so vključena tudi v stalno razstavo Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu. Živi in ustvarja na relaciji Ljubljana–Zagreb.


torek, 11. 9. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 10. 2018)
ZINE VITRINEMiha Perne: Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue
zin razstava

Vizualni umetnik Miha Perne na razstavi predstavlja novoizdani zin manjšega formata z naslovom Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue. Gre za arhivski kompendij različnih materialov, od avtorskih risb, skic in kolažev do kopij knjig in najdenih katalogov, ki jih je umetnik zbiral daljše obdobje, svoje mesto pa so našli v kontekstu zina. Zin vključuje različne tehnike barvne in črno-bele kopije, sitotiska ter risografije. Umetnik ga je natisnil v sodelovanju z galerijo DobraVaga, kolektivom Riso Paradiso in Hišo kulture v Pivki.


četrtek, 6. 9. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 10. 2018)
UMETNICA NA MESECMonika Slemc: Mala particija  
razstava

Jesensko sezono mesečnih razstav bo otvorila Monika Slemc, mlada umetnica, ki trenutno opravlja magistrski študij slikarstva na ljubljanski ALUO. V njenem ustvarjanju jo zanima predvsem odnos med človekom in naravo v tehnološko vedno bolj napredni dobi, pri tem pa prevprašuje tudi pozicijo slikarstva kot medija v času sodobne tehnologije. Poudarek leži na samem ustvarjalnem procesu – z različnimi postopki poskuša vzpostaviti usmerjen pogled, kjer se podoba ne podredi gledalcu, pač pa se mu stalno izmika.


sreda, 4. 7. 2018, DobraVaga (do 8. 10. 2018)
URBAN PLAYGROUND
skupinska prodajna razstava

Tokratna skupinska razstava avtorjev in avtoric združuje motivno črpanje iz urbanega okolja. Od infrastrukturnih elementov in arhitekture do povsem vsakdanjih mestnih dogodkov, ljudi in živali.

Do obravnavane vsebine mestoma pristopajo šaljivo in hudomušno ali celo nadrealistično in groteskno ter pri tem prepletajo figuraliko in abstrakcijo, podobo in besedilo. Navdihujejo se v stripovskih in risanih junakih, pogosto pa ustvarjajo svoje domišljijske like, ki so lahko otroško ljubki ali pošastno izmaličeni. Impulzivnost likovnega izraza in komunikacije se kaže v spontanosti potez ter intuitivnem kombiniranju, eksperimentiranju in plastenju različnih tehnik, kot so akril, sprej, flomastri, oglje, kolaž, sitotisk, fotokopiranje in digitalna manipulacija. Barva nosi vlogo močnega medija izražanja, zato je barvna paleta pogosto intenzivna, na trenutke celo kričeča in kontrastna. Opazna je tudi uporaba zavrženih materialov in predmetov, ki jih najdejo na ulici, pa naj bodo to stari okvirji in odslužena okrasna umetnost, deli pohištva ali razni predmeti, ki jih nato inovativno vključijo v umetniška dela. Kljub nekaterim skupnim potezam in izhodiščem pa ustvarjalke in ustvarjalci vsak s svojo likovno govorico in na svoj način poustvarjajo vzdušje mestnega vrveža ter individualno doživljanje okolice.


torek, 10. 7. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 9. 2018)                                                         
ZINE VITRINE | Nina Urh: Ravnotežja    
zin razstava

Grafična oblikovalka in ilustratorka Nina Urh z razstavo grafik in novim zinom nadaljuje svojo umetniško prakso grajenja prostora skozi abstrahirane oblike in izčiščene linije v grafični ter knjižni formi. V zinu Ravnotežja raziskuje in išče pravo ravnotežje, ki ga zahteva prihod novega človeka v svet in družino. Vstop novega bitja v ustaljeno življenje prinaša mnoge prilagoditve in iskanja ritma, ki ustvarjajo nova in prej neznana ravnovesja.


sreda, 4. 7. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 9. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Petra Korent: Zbogom cipa                                    
razstava

Mlada ustvarjalka, ki smo jo spoznali že v okviru razstave ZINE VITRINE, se bo po končanem bivanju v Odprtem ateljeju predstavila s serijo risb. Sprememba na ljubezenskem področju jo je privedla do drugačnega pogleda na intimne trenutke, kar se predvsem kaže v njenem motivnem svetu. Neposredne in ekshibicionistične ilustracije so se prelevile v toplejše in intimnejše skice partnerskega življenja, ki pa še vedno ohranjajo avtoričin značilno humoren slog.


petek, 15. 6. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 7. 7. 2018)
ZINE VITRINE | Assemblage Atlas: Paragraphie
zin razstava

Paragraphie je rezultat dialoga med tremi umetniki, ki so skozi več mesecev zbirali in generirali znanje v smislu poskusa pozicioniranja umetniške prakse v današnjem času. Enostavneje rečeno, poskušali so razumeti, kaj je in kaj je lahko pozicija umetniške prakse danes. Ustvarjeni zin funkcionira kot atlas montaže znanja, ki v ospredje postavlja vprašanja, ki so bila in še vedno so relevantna v povezavi z umetniško prakso. Namen zina Paragraphie je, da se ga deli in diskutira, da kroži in nadaljuje s postavljanjem vprašanj. Material v zinu je tako originalni kot najdeni (Google poizvedbe, screenshoti, skeni knjig, spletni intervjuji …).


torek, 5. 6. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 3. 7. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Dalea Kovačec: Altered Diaries
razstava

Mlado umetnico, ki trenutno opravlja magistrski študij slikarstva, pri ustvarjanju zanima tema spomina in njegovo spreminjanje ter nezanesljivost. Altered Diaries je še vedno nastajajoča serija slikarskih del in dnevniških risb, v kateri izraža in rekonstruira podobe spominov. V procesu rekonstrukcije pa se ti spomini spreminjajo zaradi vpliva družbe, okolja ali preprosto zaradi minevanja časa.


četrtek, 24. 5. 2018, ob 20.00, DobraVaga (do 2. 7. 2018) 
SOYBOT: WAIKIKI VENUS PRINT HEALING & DESIGN THERAPY
razstava ob 2. obletnici DobreVage

Dunajski umetniški kolektiv SOYBOT se predstavlja kot skupina za podporo NLP turizma in RISO tiska. Zaposlujejo jih preproste tematike, kot so wellness, bongi, tribal tatuji, zdravje, eksorcizmi, konji, pesmi, prerokbe, Japonska, vsadki in plazilci.  

SOYBOT z razstavo zdravilnosti tiska in dizajn terapije WAIKIKI VENUS skozi barvite vizualne sfere in gradiente odpira um in telo ob spremljavi posebej za Ljubljano pripravljene wellness glasbe. Dogodek obeležuje 2. obletnico delovanja razstavno-projektnega prostora in prodajne galerije DobraVaga.


torek, 15. 5. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 13. 6. 2018)
ZINE VITRINE | Horrid Habits: Automartyr
zine razstava

Z razstavo Automartyr vizualni umetnik Horrid Habits predstavlja novoizdani istoimenski zin. V njem nadaljuje z raziskovanjem estetike in religiozne simbolike ter s tem povezanih ritualov, ki prehajajo v abstraktne forme, tokrat skozi fokus samožrtvovanja. Samožrtvovanje v tem kontekstu navezuje na sodobna doživljanja obsesivno kompulzivne motnje in anksioznosti, ki vodijo v poskuse obvladovanja poteka dogodkov in požrtvovalne, prisilne, brezsmiselne rituale, ki nastopajo v funkciji preventive.


četrtek, 10. 5. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 4. 6. 2018)
UMETNIK NA MESEC | Vedran Štimac – PoliteBastART: Room of Portraits
razstava

Puljski ilustrator in ulični umetnik, ki od lani živi in ustvarja v Ljubljani, se bo predstavil s serijo portretov z naslovom Room of Portraits. Protiutež fotografski preciznosti ilustracij, ki jih umetniški samouk ustvarja z rapidografom, je nenavadna in nadrealistična obravnava portretirancev. Ti so večinoma zgodovinske osebnosti, ki so ga v nekem obdobju življenja močno navdihovale, v njihove podobe pa subtilno vpleta kritiko sveta in družbe, v kateri živimo.


petek, 27. 4. 2018, ob 19.00, Ukmukfukk Zinefeszt, Kisüzem, Budimpešta (do 22. 5. 2018)   NEZVESTA KOPIJA                          razstava v okviru festivala Ukmukfukk Zinefeszt

Umetniki in umetnica: Nevena Aleksovski, Simon Kocjančič, Zoran Pungerčar, Leon Zuodar  

Copy art ima za sabo dolgo in živahno zgodovino umetniškega eksperimentiranja in poigravanja s podvajanjem vizualnega, kar je tesno povezano z zinovsko kulturo in naredi sam gibanji. Vendar površno kopiranje v sodobni kulturi visoke resolucije ter obračanje k starim medijem reproduciranja, kot so Xerox in risograf, v digitalni dobi ponuja nove izkušnje opazovanja. Veselje do napak in naklonjenost mehanskim spodrsljajem, izguba detajlov in črt v prenosu, različni ritmi rastra, polnost barve ali grafični kontrasti črno-belih del vabijo gledalca k pozornemu opazovanju ob afektu materialnosti in sledi celotnega umetniškega procesa. Takšna kopija predstavlja zvestost pozabljenega, minornega, nepopolnega, tistega, ki še mora biti raziskano in novo izumljeno. Razstavo zin avtorjev iz Slovenije v okviru festivala Ukmukfukk Zinefeszt 2018 organizirata Center urbane kulture Kino Šiška in galerija DobraVaga.


sreda, 18. 4. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 5. 2018)
ZINE VITRINE | Fotoknjiga in fotozin
skupinska razstava

Razstava je pregled produkcije fotoknjig in fotozinov v Sloveniji v preteklih petih letih. Njena živahnost in raznolikost kažeta na razumevanje medija fotoknjige in fotozina kot prostora avtonomnega avtorskega izražanja in izjavljanja. V tem je bistven nosilec sporočila fotografija, danes eden najbolj razširjenih in populariziranih medijev, ki pa ga zaradi domnevno očitne neposrednosti tudi najlažje spregledamo.


četrtek, 5. 4. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 2. 5. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Maja Poljanc: Encyclopedia Mythologica Slovenica
razstava

Vizualna umetnica in ilustratorka Maja Poljanc bo aprila predstavila svoj magistrski projekt Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij. Črno-bele ilustracije, pri katerih se je zgledovala zgolj po pripovednem in pesemskem izročilu, zaznamujejo potrpežljiva natančnost, pozornost za detajle ter vizualni poklon starinskim medicinskim in mitološkim upodobitvam – vse z veliko mero avtoričine lastne domišljije.


sreda, 21. 3. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 4. 2018)
ZINE VITRINE | Tisa Neža Herlec: Sledi
zin razstava

Vizualna umetnica Tisa Neža Herlec z razstavo Sledi predstavlja dva avtorska zina in idejni ter materialni kontekst njunega nastanka. V zinu Élasticité zbira izgubljene elastike za lase kot intimne predmete, ki jih je našla na ulicah Dijona. Drugi zin je skupek njenih risb, ki jih ob nastanku zradira, pri čemer na papirju ostaja neberljiva sled podobe. S projektoma raziskuje vmesne prostore ustvarjanja pomena in senzibilnosti do neotipljivosti izgube.


torek, 13. 3. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 5. 4. 2018)
UMETNIK NA MESEC | Marko Lekič – Mleko: Razvoj
razstava

Z razstavo Razvoj se bo marca v razstavnem prostoru DobreVage predstavil Marko Lekič – Mleko. Kot študent arhitekture izhaja iz čistih, grafičnih, preciznih linij in detajlov, ki kot celota delujejo skoraj inženirsko in spominjajo na tlorise mesta. Razstava pomeni razvoj njegove ustvarjalne poti in miselnosti iz kaosa v neko večjo organiziranost oziroma njuno ravno pravšnje ravnovesje.


torek, 20. 2. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 17. 3. 2018)
ZINE VITRINE | Teja Miholič: Fukaj lokalne kurbice
zin razstava

Projekt Fukaj lokalne kurbice je večletna zbirka spam oglasov, na katere avtorica naključno naleti na spletu. Široko pokrita tematika takšnih reklam zajema spolnost, hrano, denar, starostnike in še marsikaj. Avtorica na ta način dokumentira podobe vsakdanjega življenja na internetu, ki kričijo po pozornosti s svojo absurdnostjo, eksplicitnostjo, klavrnim pravopisom in naivnim oblikovanjem. Ob odprtju razstave bo avtorica predstavila nov zin, sestavljen iz dnevnika njenih Google searchov.


četrtek, 15. 2. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 10. 3. 2018)
UMETNIK NA MESEC | Manuel Fabris: UNTITLED
razstava

Februarja se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavil Manuel Fabris, absolvent slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Platna manjših in večjih formatov zaznamuje spontano kombiniranje tehnik, kolažiranje ter igranje s sliko in tekstom, pri tem pa mladi ustvarjalec intuitivno vsrkava vizualni svet iz okolice.


četrtek, 25. 1. 2018, ob 20.00, DobraVaga (do 3. 3. 2018)
APPOINTMENT 2.0
prodajna razstava glasbenih plakatov

Četrta edicija festivala MENT Ljubljana prinaša nadaljevanje vizualnega sklopa appointMENT. Prodajni razstavni projekt se je prvič zgodil preteklo leto, letošnja druga edicija pa projekt nadgrajuje z novo tehniko – 69 ustvarjalcev se je namreč preizkusilo v riso printu oziroma tiskanju z risografom. Risograf je varčen in okolju prijazen tiskalnik japonskega izvora, ki zaradi postopka tiskanja, podobnega sitotisku, omogoča svojevrstno prekrivanje barv in s tem unikaten videz printov. Za procesom tiskanja stoji Riso Paradiso, domače društvo ljubiteljev risografije, ki je edino v Sloveniji z lastnim risografom.


torek, 23. 1. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 17. 2. 2018)
ZINE VITRINE | Jure Šajn: Picking Up Lines
zin razstava

Z razstavo Picking Up Lines avtor Jure Šajn raziskuje preobražanje vizualnega v formatu knjige umetnika. Pri ustvarjanju eksperimentira s procesom, pri čemer prepoznava vizualni potencial naključij in napak. Vključena dela prehajajo med fotografijo in grafiko. Raziskuje popularizirane grafične tehnike in odkriva nove izrazne možnosti, ki jih ponujata fotokopirni stroj in risograf. Njegovo delo je zaznamovano z materialnostjo v rabi zanimivih gramatur papirja in velikosti rastrskih pik.


četrtek, 11. 1. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 7. 2. 2018)
UMETNICA NA MESEC | Anja Jelovšek: AIR-LINES
razstava

Prva se bo v letu 2018 predstavila Anja Jelovšek, ki se zadnjih nekaj let ukvarja izključno z risbo. Pri projektu AIR-LINES je raziskovala mehansko risbo, ki jo naredi igrača letalo – letalo kot objekt, ki s puščanjem črt po nebu že tako vzbuja risarske asociacije. Čeprav gre pri procesu za avtomatizacijo risanja, kot posledica naključij nastane originalna risba.


torek, 19. 12. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 20. 1. 2018)
Zine vitrine | Marko K. Gavez: Znatno nepomembni kadri

Marko K. Gavez se v okviru razstavnega programa ZINE VITRINE predstavlja z razstavo in novo istoimensko umetniško publikacijo. V njej skozi širino svoje razgibane risarske veščine, vse od dodelanih detajlov do ekspresivnih motivov, raziskuje bogat potencial ilustracije, ki obenem mestoma ostaja brez neposrednih razlag ali jasnih namenov. Pomeni zanj so tako nepojasnjeni, skriti, odsotni, celo nepomembni.


torek, 12. 12. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 9. 1. 2018)
Umetnici na mesec | Hana Jesih in Eva Mlinar: Impresije, Ljubljana/Istanbul

Impresije so likovna korespondenca, dialog vizualnih umetnic Eve Mlinar in Hane Jesih. Z e-pošto sta si izmenjevali vizualne impresije, ki predstavljajo doživetja in vtise kulture, družbe, skupnosti in raznolikosti mest, v katerih sta v času dopisovanja živeli (Hana v Ljubljani, Eva v Istanbulu). Rezultat digitalnega dialoga so kolažne ilustracije na izbrane teme, ki so skupaj povezane v avtorsko knjigo.


torek, 21. 11. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 12. 2017)
Zine Vitrine | MONA: Hokuspokus
zin razstava

MONA je skupinski projekt in zin, ki nastaja med Ljubljano in Berlinom. Povezuje avtorice_je, ki ustvarjajo na različnih področjih, od literarne in likovne umetnosti do kulturološkega raziskovanja in kritiške misli, pri čemer združuje prispevke, ki k izbranim tematikam pristopajo s perspektiv žensk. Na razstavi predstavljena prva številka se loteva razmisleka o zatekanju k ideji nadnaravnega in želji po iskanju večnih resnic ter odgovorov na vprašanja, ki tarejo sodobno posameznico.


četrtek, 9. 11. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 6. 12. 2017)
Umetnik na mesec | Evgen Čopi Gorišek: Toys

V sklopu razstav Umetnik na mesec se bo novembra predstavil vsestranski mladi ustvarjalec Evgen Čopi Gorišek. Razstavni prostor DobreVage bo zaživel v domišljijskem mestnem vrvežu absurdnih dogodkov in odraslih otrok, ki ga umetnik – sicer študent kiparstva na ljubljanski ALUO – ustvarja z akrilom, sprejem, flomastri in ogljem na platno.


ponedeljek, 23. 10. 2017, ob 20.00, DobraVaga (do 20. 11. 2017)
VI. BIENALE SLOVENSKE NEODVISNE ILUSTRACIJE
skupinska razstava
 
Oktobra bo Kino Šiška zavzela VI. edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. V sklopu Bienala bo 23. 10.–20. 11. v DobriVagi predstavljen pregledni projekt Allstars, ki se je v preteklih dveh letih predstavil na štirih razstavah v tujini in katerega nadgrajen opus bo v Ljubljani predstavljen prvič.

petek, 13. 10. 2017, 18.00, DobraVaga (do 18. 11. 2017)
Zine Vitrine x Tinta | UKMUKFUKK ARHIV: MADŽARSKA ZIN SCENA
zin razstava

V okviru programa Zine Vitrine in festivala stripa Tinta se predstavlja zinovski festival Ukmukfukk iz Budimpešte z razstavnim projektom Ukmukfukk arhiv, s katerim v središče pozornosti postavlja zaklade sodobne madžarske zinovske produkcije, ki so se v zadnjih dveh letih nabrali v festivalskem arhivu. Ukmukmukk in njegov pomen za madžarsko zinovsko sceno bosta predstavili soustanoviteljici festivala Petra Lilla Marjai in Julia Lerch.


sreda, 11. 10. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 11. 2017)
Umetnik na mesec x Tinta | MARTIN RAMOVEŠ: KAKO JE SLIŠATI STRIP?
razstava

Razstavni prostor Umetnik na mesec bo oktobra v znamenju festivala stripa Tinta. Stripar in glasbenik mlajše generacije Martin Ramoveš bo predstavil pregled svojega dosedanjega dela na stičiščih glasbene in stripovske umetnosti – glasbena albuma v stripu Nesojeni kavboji in Astronomi ter risbe za animacije v glasbenem dokumentarcu o skupini Buldožer, ki nakazujejo slogovno raznolikost in izrazno moč mladega avtorja, vse pa bo povezal z nekaj novimi ilustracijami.


12. 9. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 11. 10. 2017)
ZINE VITRINE | Urška Alič: Svetloba tukaj terja tamle senco
samostojna razstava

Urška Alič se v svojem delu ukvarja s potenciali in mejami fotografije kot medija beleženja svetlobe. V tem raziskuje odnose svetlobe in senc, prekrivanja, transparentnosti, fizičnosti analognega medija, izbora detajlov, vsebin in kompozicij, omenjene principe pa prenaša ter nadaljuje v medijih ilustracije in grafike, zlasti riso tiska. V podobah išče komplementarnost relacij svetlo-temno in distinktiven ritem kompozicije ujetih motivov.

 


5. 9. 2017, ob 19:00, DobraVaga (do 9. 10. 2017)
Umetnik na mesec | Jan Pogorelec: Razstavljen, drugič
samostojna razstava

Ob koncu poletja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil diplomant grafičnega oblikovanja na ljubljanski ALUO, Jan Pogorelec. Na ogled bo postavil svoja platna večjih formatov, ki jih zaznamujejo značilna barvna paleta, geometrija in detajli, ki skupaj tvorijo abstraktno celoto.


petek, 7. 7. 2017, ob 13.00, Plečnikova hiša (do 1. 10. 2017)
JOŽE | SKUPINSKI RAZSTAVNI PROJEKT 

Sodelovanje dveh edinstvenih projektov, galerije DobraVaga in Plečnikove hiše, predstavlja svež nabor aktualne likovne produkcije umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki aktivno delujejo v domačem ter mednarodnem prostoru. Glavna pobuda za tovrstno povezovanje je vpetost DobreVage pod Plečnikove arkade ob mestni tržnici in ribarnici ter posledična povezanost s Plečnikovo arhitekturno dediščino. Ideja za predstavitev sodobnih avtorjev v historičnem domovanju Jožeta Plečnika tako pomeni poklon slovenskemu arhitektu in hkrati ponuja nove poglede nanj, na njegovo delo ter življenje. Z naslovom JOŽE je poudarjena osebna nota razstave, saj avtorji skozi umetniško grafiko predstavijo lastno likovno interpretacijo arhitekta. Sodelujoče umetnice in umetniki so Eva Mlinar, Gašper Kunšič, Jure Brglez, Lealudvik, Matija Medved, Nastja Mezek, Nevena Aleksovski, Nina Mršnik in Peter Ferlan.


26. 7. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 10. 9. 2017)
ZINE VITRINE | Numokk: Stalker
Zin razstava

Razstava Stalker v ospredje postavlja pritajenega opazovalca, ki se skriva v vsakem od nas. Numokk stalker se pojavlja na plaži in iz skrivnih kotičkov opazuje dogajanje. Želi si, da bi pripadal. Asocialnost ga vse bolj distancira od družbe, zato ljudi “preučuje” skrivoma. Stalker ni risan, ampak ima tretjo dimenzijo oziroma telesnost.


četrtek, 13. 7. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 6. 9. 2017)
UMETNIK NA MESEC Nastja Mezek: Povlecite po zaslonu

Julija se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila umetnica Nastja Mezek, ki zaključuje magistrski študij slikarstva na ALUO. Njena najnovejša dela v mešanih medijih zaznamuje prekrivnost podob, ki v gledalcu vzbuja nezmožnost koncentracije – kot podobe, ki jih vsakodnevno tako hitro vsrkavamo prek digitalnih medijev, da se vse zlijejo v eno samo.


sobota, 8. 7. 2017, od 11:00 do 13:00, DobraVaga (do septembra 2017)
SVEŽE RIBE #summeredition
prodajna razstava
 
Poleti se v galerijo DobraVaga vrača aktualna likovna produkcija mlajše generacije ustvarjalcev. Stene nekdanje ribarnice pod Plečnikovimi arkadami bodo tokrat krasila dela že stalnih in tudi novih vizualnih umetnikov, tako si boste lahko poletje popestrili z različnimi vrsti likovnih del – od platen, grafik, kolažev in risb do zinov! Če želite popestriti poletje sebi in bližnjim, vabljeni po sveža (in lokalna) likovna dela v DobroVago! Sodelujoče/i umetnice/ki in kolektivi: Adrijan Praznik, Alin Kostiov, Beli sladoled, Brina Fekonja, David Krancan, Eva Princeska Juričan, Helena Tahir, Hisa Kulture Pivka, Ivanin Glupi Fejs, Jaka Vatovec, Gašper Kunšič, Kapitan Kolačkov, Leon Zuodar, Look Backandlaugh, Lealudvik, Meta Wraber, Marko K. Gavez, Marko Šajn, Matija Medved, Matija Bobičić, Miha Perne Erdo Carp, Mina Fina, Nejc F. Deso, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Nina Čelhar, Nika Ham Kunst, NUMOKK, Pela Ronson, Peter Ferlan, Petra Korent, Robert Kuret, Simon Kocjančič, Tatiana Kocmur, Tina Konec, ZEK crew, Zoran Pungerčar ter drugi.

 


sobota, 12. 8. 2017, ob 19.00, Neurotitan Gallery (do 2. 9. 2017)
OFF THE HOOK 
razstava sodobne umetnosti iz Slovenije 

OFF THE HOOK je projekt potujoče razstave, ki ga pripravlja galerija DobraVaga. Naslov razstave v svoji dobesednosti humorno asociira na identiteto galerije v nekdanji ribarnici na ljubljanski tržnici ter umetniških del, ki so se izmuznila s trnka domače lokacije. Razstava želi zainteresiranemu občinstvu kot tudi širšim publikam približati del aktualne sodobne slovenske produkcije umetnikov in umetnic, ki se predstavljajo v okviru galerije DobraVaga. Sodelujoče umetnice in umetniki so Ivana BajecJaka Vatovec, Leon Zuodar, Marko K. GavezMiha Perne, Mina FinaNez PezNina Čelhar, Simon Kocjančič in Zoran Pungerčar.


četrtek, 15. 6. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 10. 7. 2017)
UMETNIK NA MESEC Tina Konec: Dan in noč in noč in dan

Junija se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila mlada slikarka Tina Konec. Skozi risbe s tušem in svičnikom – pri katerih je pomemben tudi sam meditativen proces – umetnica raziskuje razmerja med polnostjo in praznino ter pozitivom in negativom. Nizanje in ponavljanje naravnih oblik je iskanje neke morfološke univerzalnosti, ki omogoča svobodne interpretacije in asociacije gledalca.


torek, 27. 6. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 25. 7. 2017)
ZINE VITRINE Zine Censura: Mehiški ustvarjalci fanzinov

Založba WorstSellerEdiciones (MX) predstavlja projekt ZineCensura, razstavo ilustracij mehiških ustvarjalcev fanzinov na temo cenzure. Umetniška dela so objavljena v zinu, ki združuje različne sloge in problematike na temo cenzuriranja v Mehiki. Odprtje razstave bo pospremilo predavanje ustanoviteljev založbe (Anahi H. Galaviz, Daniel Benítez), ki bosta spregovorila o projektu in pomenu samozaložništva za mehiške umetnike.


sreda, 24. 5. 2017, ob 20.00, DobraVaga (do 30. 6. 2017)
LE PETIT MIGNON: CROSS POLLINATION (potujoča razstava)

Cross Pollination (slov. križno oplajanje) je nova potujoča prodajna razstava neodvisne berlinske založbe in potujoče galerije Le Petit Mignon, ki se osredotoča na podtalno vizualno umetnost ter inovativno glasbo. V preteklosti je pod taktirko Guillauma Sifferta, ustanovitelja in gonilne sile Le Petit Mignon, svet obredla že vrsta odmevnih potujočih skupinskih razstav, ki so s predstavljanjem umetniških knjig in grafik, v katerih se prelivajo ilustracije, abstraktna umetnost in grafični eksperimenti, izpostavljale člane mednarodne podtalne umetniške scene. Tokratna razstava, ki bo svetovno premiero doživela v Ljubljani v okviru praznovanja prve obletnice galerije DobraVaga, predstavlja crème de la crème sodobne sitotiskarske produkcije osmih francoskih umetnikov ter grafičnih eksperimentatorjev: Benoita Sancheza Hachaira (Ben Sanair), Emy Rojas in Gasparda Le Quiniouja (Arrache-Toi Un Oeil!), Julie Crinon in Huga Marchala (Atelier McClane), Damiena Trana in Marion Jdanoff (Palefroi) ter Thomasa Perrodina.


torek, 23. 5. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 24. 6. 2017)
ZINE VITRINE Brina Fekonja in Robert Kuret: (z)amor

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se z zin prvencem predstavljata vizualna umetnica Brina Fekonja in pisec Robert Kuret. Njun zin (z)amor je dnevnik o tem, kako si gredo pari na živce. Od butastih vprašanj do žalostnih oči, od zamujanja do potrebe po teatru. Avtorja prek kratkih zapisov, citatov, anekdot, risb, fotografij in samolepilnih listkov prikazujeta železni repertoar hecnoresnih problemov njunega odnosa, hkrati pa s tem razkrivata iskreno naklonjenost drug drugemu.

Brina Fekonja (1989) je zaključila študij industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Zanima jo, kako oblikovanje vpliva na posameznika in skupnost. Navdušuje se nad animacijo, filmom, scenografijo in lutkami, rada riše in fotografira.

Robert Kuret (1987) je po izobrazbi profesor slovenščine. Piše recenzije in eseje. O filmih in knjigah. Zanima ga dinamika želje v pripovedih. Občasno piše tudi poezijo. Je član organizacijskega odbora proznih večerov Prebranec. Rad ima nogomet in pasivne junake.


četrtek, 18. 5. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 12. 6. 2017)
UMETNIK NA MESEC Peter Ferlan: Pridem takoj!

Maja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil mlad vsestranski ustvarjalec Peter Ferlan. Interaktivna razstava Pridem takoj! omogoča komunikacijo med gledalcem in ilustracijami, ki dobesedno živijo znotraj okvirjev in si upajo povedati, kaj si mislijo o nas, medtem ko jih sami opazujemo. S tem si želi(jo) spodbuditi gledalca k razmišljanju o kritičnosti do del, ki jih gledamo.


torek, 18. 4. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 22. 5. 2017)
ZINE VITRINE Petra Korent: Porm

Petro Korent zanimajo ilustracije divjega konteksta. Preko humorja olepšuje neprijetne in banalne življenjske situacije, s katerimi se neizogibno soočamo. Gre za tegobe sodobne človeške intimnosti, naj so to odnosi dvojine ali solo drame, iz katerih pa se pošali v karikiranem, humorno absurdnem in neposrednem slogu. Gola telesa, kosmate noge, telesne tekočine in majhni penisi so kot del posameznikovega vsakdana tako postavljeni v nove fantazijske in nadrealistične prizore.


sreda, 26. 4. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 27. 5. 2017)
UMETNIK NA MESEC Te Sera: /-/

Aprila se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila študentka ilustracije Te Sera. Zanima jo senzibilnost zaznavanja; izhaja iz subtilnih senzacij, ki jih izkusimo kot človeška bitja, in jih prevede v vizualno likovno obliko. Potreba, ki poganja oblikovanje in vtis na papirju, je želja po ohranjanju občutenja in izziv izražanja nematerialnosti na materialnem mediju.


torek, 28. 3. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 24. 4. 2017)
UMETNIK NA MESEC Alin Kostiov: Ogledala

Marca se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavila mlada študentka arhitekture Alin Kostiov. Ilustracije, ki nastajajo s črnim tušem, srebrnim alu trakom in črnim kulijem, po navadi sanja, preden jih nariše, ter so zato odraz njene podzavesti; stvari, ki jih čuti, sluti in gleda. Zanjo je umetnost neke vrste ogledalo – kar vidimo v njej, odseva našo osebnost, intelekt in frustracije.


torek, 21. 3. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 15. 4. 2017)
ZINE VITRINE Tea Hvala: P.S. Vrni znamke

Med trike, ki so ustvarjanju in izmenjavi zinov dajali občutek prevratništva, je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja spadalo premazovanje poštnih znamk z milom ali lepilom za papir. Tako se žig ni prijel in znamke so bile uporabne večkrat. Trik ti je poleg prihranka in veselja ob potegavščini prinesel ohlapno zagotovilo, da bo na tvoj naslov prej ali slej (skupaj z zbledelimi znamkami) prispel nov zin. In prihajali so od vsepovsod: iz nekdanje Jugoslavije, Evrope, obeh Amerik, Filipinov in Malezije. Na dokazih – škatlah zinov, pisem in razglednic (kajpak brez znamk) – se odtlej nabira prah.
S to razstavo se zini iz lepega, intimnega spomina na sceno iz devetdesetih v mojih očeh spreminjajo v muzejske eksponate, pa čeprav se vse, kar nas je, fanzinarje, takrat gnalo, temu upira. In čeprav so nekateri zini na razstavi še vredni branja, čeprav (sama ali z drugimi) še naredim kakšen zin, današnja scena pa je nadvse živa, je pri izboru prevladal zgodovinski pogled. Narekovala mi ga je vitrina – da o poštnih nalepkah in samolepljivih znamkah sploh ne govorim.  – Tea Hvala


ponedeljek, 27. 2. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 25. 3. 2017)
UMETNIK NA MESEC Gašper Kunšič: Moment of Uncertainty

Februarja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil vizualni umetnik Gašper Kunšič. Razstava MOMENT OF UNCERTAINTY se dotika sodobnih trenutkov stiske, dvoma in negotovosti, ki izvirajo tako iz globalnega dogajanja kot eksistencialnih vprašanj milenijske generacije. V grafičnih in slikarskih delih se barve popularne kulture mešajo z izpovednimi teksti, ki te trenutke dokumentirajo.


torek, 21. 2. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 18. 2. 2017)
ZINE VITRINE Leon Zuodar: Zinko Tiček

Zinko Tiček je manjša zinovska čitalnica, ki je zrasla iz dolgonastajajočega osebnega arhiva fanzinov, grafičnih knjig in stripov Leona Zuodarja. Nahaja se v prostorih Hiše kulture v Pivki, natančneje v slikarskem ateljeju, ki je odprt zinovskim entuziastom in drugim, ki jih zanimajo mediji fotokopije, risografije, sitotiska, linoreza in eksperimentalne risbe. Prostor je zamišljen kot čitalnica, manjši razstavno-predstavitveni prostor in atelje, kjer se lahko v živo pogovarjamo z gostujočimi avtorji ter prirejamo zinovske delavnice in razstave. Ob tem lahko skopiramo kakšen fanzin, ki je že dolgo založen ali izgubljen. Zinko Tiček bo v okviru programskega sklopa Zine Vitrine predstavil vodja projekta, vizualni umetnik Leon Zuodar.


torek, 24. 1. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 2. 2017)
UMETNIK NA MESEC Marko K. Gavez: MKG

Marko K. Gavez (1993) ustvarja z različnimi mediji, izhodišče pa je vedno ilustracija. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer grafika. V zadnjih treh letih je razstavljal na različnih prizoriščih, med drugim s samostojnimi razstavami v Strupeni galeriji, Bikofeju, UAUU in placu Zelenica v tovarni Rog v Ljubljani. Sodeloval je tudi na Bienalu neodvisne ilustracije 2015.


četrtek, 26. 1. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 25. 2. 2017)
APPOINTMENT
prodajna razstava glasbenih plakatov

Tretja edicija festivala MENT Ljubljana prinaša novost, ki povezuje evropsko glasbeno sceno s sodobno in svežo likovno produkcijo. To je vizualni sklop APPOINTMENT – prodajni razstavni projekt 50 glasbenih plakatov v omejeni izdaji, ki jih je navdihnila šestdeseterica glasbenih izvajalcev letošnjega festivala. Za stvarjenjem plakatov stoji mlajša generacija raznolikih, večinoma domačih ustvarjalcev, ki prihajajo s področij ilustracije, grafičnega oblikovanja, risbe, slikarstva in grafitarstva. Razstavni projekt je eden redkih v našem prostoru, ki hkrati angažira tako veliko število sodobnih mladih ustvarjalcev s tako raznovrstnimi likovnimi govoricami in področji ustvarjanja.


artisti54_slo

torek, 17. 1. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 18. 2. 2017)
ZINE VITRINE | LEALUDVIK: Ceremonije

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se LEALUDVIK predstavljata z naborom lastnih zinov in printov. LEALUDVIK se v zinih pretežno poslužujeta fotografije ali sekvenc videa, kar pogosto prepletata z ilustracijo. Temelj njune umetniške prakse izhaja iz eksploracije fetišizma, BDSM prakse, slasher in giallo filmov ter okultizma. Z razkrojem spolnih vlog razkrivata svoj svet z ženske in moške perspektive.


28. 1. 2017, ob 11.00, DobraVaga
ZA DOBRO VAGO UMETNIN | vodstvo in delavnica za otroke in mlade v okviru Bobrov

Igriv in razgiban vodeni ogled projektno-razstavnega prostora DobraVaga pod Plečnikovimi arkadami bo mladim obiskovalcem postregel z dobro vago umetnin različnih formatov, slogov in vsebin, ki so jih ustvarili umetnice in umetniki mlajše generacije. Sledila bo likovna delavnica, ki jo bo vodil slikar in risar Miha Perne, na njej pa bodo udeleženci ustvarili svoj art zin, v katerem bodo skozi eksperimentiranje z likovnim jezikom in fotokopirnim strojem zabeležili svoje vtise in doživetja.

Organizacija: Kino Šiška (v okviru 9. festivala Bobri).
Delavnica je brezplačna. Prijave na: tanja.skale@kinosiska.si.


artisti45_slo

ponedeljek, 19. 12. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 20. 1. 2017)
UMETNIK NA MESEC Andrea Knezović, Adrijan Praznik, Andreas Cesarini: Old News

V drugem trimesečju so Odprti atelje DobreVage naselili umetnika Andrea Knezović in Adrijan Praznik ter arhitekt Andreas Cesarini, ki se bodo predstavili z umetniškim projektom Old News. Na stanje sodobne družbe se odzivajo humorno in ironično ter iz starih časopisov izdelujejo konceptualne uporabne objekte, ki služijo zaščiti pred današnjo poplavo (nepotrebnih) informacij.

Andreas Cesarini (1988, Uppsala) je leta 2010 diplomiral iz arhitekture na univerzi South Bank v Londonu. Po zaključku študija je kot oblikovalec in specialist za 3d pet let delal pri raznih arhitekturnih podjetjih. Ta čas se mu je še posebej obrestoval z vidika raziskovanja transmedijskih pristopov k umetnosti in oblikovanju. Poleg fizičnih modelov je delal tudi z ročnimi risbami, videom in različnimi digitalnimi orodji. Že od študija ga zanima predvsem raziskovanje povezave med našim lastnim dojemanjem sveta in njegovimi digitalnimi upodobitvami, ki jih lahko ustvarimo. Po pridobitvi zadostnih izkušenj je pred nedavnim odprl lastno prakso, v okviru katere umetnikom in arhitektom nudi CGI vizualizacijo ter digitalno svetovanje.

Andrea Knezović (1990, Zagreb) je leta 2014 diplomirala iz vizualnih umetnosti na Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani. Trenutno živi med Ljubljano in Zagrebom in je ena tistih umetnic, katerih praksa je tesno povezana z raziskovanjem mejnih stanj in dvoumnosti znotraj družbenega konteksta. Umetniško prakso uporablja kot sredstvo za rekonstrukcijo družbenih paradigem skozi domišljijsko vizualno besedišče in konceptualni okvir. Njeno zanimanje sega na področja performativnih umetnosti, mešanih medijev, videa in fotografije. Sodelovala je na številnih lokalnih in mednarodnih razstavah, nominirana pa je bila tudi za nagrado Essl Art Award 2013 in 2015.

Adrijan Praznik (1988, Ljubljana) je leta 2016 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), smer slikarstvo, pri mentorju mag. Žigi Karižu in somentorju dr. Tomislavu Vignjeviću. Prejemal je štipendijo Mestne občine Ljubljana za nadarjene študente ter prejel nagrado ALUO za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/2012. Razstavljal je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma ter v tujini (Češka, Bosna in Hercegovina, Grčija, Italija, Nemčija) ter bil na rezidencah v Rigi in Berlinu. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ga je leta 2015 nagradilo z delovno štipendijo za perspektivne umetnike. Njegova dela so vključena v zbirko Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Živi in dela v Ljubljani.


artisti47

četrtek, 15. 12. 2016, ob 21.00, DobraVaga (do 12. 1. 2017)
STRIPBURGER  M. S. Bastian in Isabelle L. : Bum! Bam! Bam!

Ob razstavi Bastokalipsa švicarskega umetniškega tandema M. S. Bastiana in Isabelle L. v galeriji Kresija se v DobriVagi obeta prodajna razstava njunih del, kjer bosta umetnika poleg manjših skulptur iz kartona razstavila še serijo svojih sitotiskov. Za njuno delo je značilno razširjanje meja klasične stripovske naracije, ki jo z značilno svežino in pronicljivostjo uveljavljata na področju vizualnih umetnosti.


artisti50_slo

petek, 16. 12. 2016, ob 19.00, UGM STUDIO (do 3. 1. 2017)
OFF THE HOOK

OFF THE HOOK je razstavni projekt potujoče prodajne razstave, s katerim DobraVaga nadaljuje sodelovanje z UGM | Umetnostno galerijo Maribor, ki je letos v DobriVagi gostovala z razstavo sodobne mariborske umetniške produkcija MADE IN MARIBOR. DobraVaga v ospredje postavlja različne aktualne likovne pristope in raziskovanja mlajše generacije umetnikov in umetnic. Zasnovana je kot stičišče spodbujanj ustvarjalnosti, medsebojnih povezovanj, dialoga, aktivne podpore, spodbud k razstavljanju, komunikacije z občinstvom in promocije sodobne umetniške produkcije, z gostujočo razstavo pa želi to platformo nadgrajevati (Beli sladoledIvana BajecJaka VatovecMarko K. GavezMina FinaNez PezNina ČelharSimon KocjančičZoran Pungerčar).


Artisti20

sreda, 14. 12. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 16. 1. 2017)
ZINE VITRINE Simon Kocjančič: Far Out

Simon Kocjančič se predstavlja z izborom zinov in skicirk, katerih fokus je njegova risba. Gre za risbe nedefiniranih ali polprepoznavnih motivov, ki v svoji deformiranosti delujejo kot hibridne groteskne pošasti ali humorne čačkaste podobe. Mehko intuitivno drsenje poteze zaključi s skorajda malomarnimi dodatki, ki navidezno naključne upodobitve uravnotežijo v mikavne kompozicije.


artisti51

sobota, 17. 12. 2016, od 10.00 do 12.00, DobraVaga
SVEŽE RIBE! | prodajna razstava aktualne likovne produkcije umetnikov mlajše generacije

Z decembrom se pod Plečnikove arkade v projektno-razstavni prostor DobraVaga vrača aktualna likovna produkcija mlajše generacije ustvarjalcev. Mnogi izmed njih so v DobriVagi že razstavljali, tokrat pa bodo stene nekdanje ribarnice napolnili s svežimi, do sedaj še ne razstavljenimi deli. Tako si boste lahko ogledali in nakupili dela različnih dimenzij in raznolikih umetniških zvrsti – od platen, grafik, kolažev in risb do zinov!


artisti6_slo

torek, 15. 11. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 17. 12. 2016)
UMETNIK NA MESEC Eva Juričan: Atomic Garden

Mlada umetnica Eva Juričan bo novembra v sklopu razstav Umetnik na mesec predstavila dela, pri katerih eksperimentira z različnimi tehnikami in podlagami.  V svojem nedavnem ustvarjanju se navdihuje predvsem v kalifornijski skate punk sceni devetdesetih, živih neonskih barvah in povezavi med sliko ter besedilom. Z deli ne želi obremeniti gledalca, pač pa ga potopiti v nekakšno zabavno nostalgijo.


Artisti37eng

sreda, 23. 11. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 12. 12. 2016)
ZINE VITRINE Nejc Korenič: Manifest

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se s svojim zadnjim zinom predstavlja Nejc Korenič. Po mnenju avtorja imajo ljudje prirojeno sočutje za druge, naj bodo to živali, rastline ali soljudje. Skozi dela v izpostavljenem zinu se tako loteva iskanja vsakodnevnih tegob, izkušenj in drugih faktorjev, ki nas sčasoma spremenijo v demonom podobne pošasti.


artisti44

četrtek, 10. 11. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 3. 12. 2016)
MADE IN MARIBOR

Made in Maribor je gostujoča prodajna razstava najbolj sveže mariborske umetniške produkcije. Istoimenska razstava je bila s strani Umetnostne galerije Maribor prvič organizirana letos poleti v Mariboru. Tokratna – druga – edicija pa napoveduje začetek sodelovanja med UGM l Umetnostna galerija Maribor in razstavnim in projektnim prostorom DobraVaga, ki se že v decembru nadaljuje z gostovanjem slednjega v mariborskem UGM Studiu.


artisti40_slo

četrtek, 13. 10. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 22. 11. 2016)
ZINE VITRINE Jiří Almer: Zin teorija in avantgardna praksa

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE Jiří Almer predstavlja DIY založbo Pravěk in založbo eksperimentalne glasbe Pravěk Noise Section, ki prav tako deluje v polju distribucije zinov. Razstavljeni bodo različni, po večini hardcore punk fanzini in knjige umetnika iz srednjevzhodne Evrope, izdani v angleščini ter zanimive grafične podobe. Poudarek zbirke leži na avantgardi, eksperimentalnem in punku (cut&paste). Delež predstavljene kolekcije prihaja iz Arhiva čeških in slovaških subkultur, kjer je Almer tudi član raziskovalne ekipe. Avtor bo imel ob otvoritvi razstave kratko predavanje o teoriji fanzinov in pristopih njihovega raziskovanja znotraj kulturnih študij. Predavanje bo potekalo v angleščini.

Jiří Almer pripravlja doktorat na Inštitutu za gospodarsko in socialno zgodovino na Filozofski fakulteti na Karlovi univerzi v Pragi. Tema njegove disertacije je primerjava srednjevzhodnih evropskih političnih aktivističnih gibanj, hardcore punk scen in produkcije fanzinov. Je član Centra za študij popularne kulture (CSPK). Pod psevdonimom objavlja DADA/nadrealistično poezijo in se ukvarja z eksperimentalno konceptualno umetnostjo, aktiven pa je tudi kot avantgardni/noise glasbenik in vokalist v grindcore bendu.


Artisti39_slo

četrtek, 20. 10. 2016, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 11. 2016)
UMETNIK NA MESEC Maks Bricelj: 1991

Oktobra se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil mladi slikar Maks Bricelj. Na razstavi, naslovljeni 1991, bo predstavljena instalacija, ki sestoji iz slik, risb in drugih objektov; eksperimentalno orientirana postavitev, ki posega po ironičnih izpeljavah medčloveških in distopično-potrošniških odnosov znotraj ter izven civilizacije, tehnizirano-komunikacijskega obremenjevanja človeka in humornih generacijskih nesporazumov.

Maks Bricelj (1991) se je po šolanju na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo ter nekajletnem premoru vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer zaključuje študij slikarstva in se vpisuje na podiplomski študij kiparstva. Ukvarja se s slikanjem, risbo, oblikovanjem objektov, ilustracijo, fotografijo, videom, zvokom in nabiranjem najdenih predmetov. V zadnjem času ga zanima snovanje instalacij, ki združujejo vse zgoraj našteto. Svoji radovedni naravi primerno interese vedno nabira iz neposredne okolice, jih usklajuje in nadgrajuje z brskanjem po internetnih straneh ter pregledovanjem tiskanih medijev vseh sort. Žanrsko se nerad opredeljuje, zato se najugodneje počuti znotraj kaotičnih stranpoti, rad se prepušča ali manipulira s surovostmi izbranega medija, eksperimentiranjem v svobodi ekspresije in spontanem reševanju problemov. Samostojno se je predstavil v okviru razstavnega programa Umetnik na mesec v galeriji DobraVaga. Razstavljal je tudi na otvoritvi UAUU (2014), razstavi študentov ALUO Vakuum (2015), v okviru Meseca kulture v hostlu Celica (2016), na otvoritvi odprtega razstavnega prizorišča Južna v Tovarni Rog (2016) in na skupinski razstavi Neki piše v galeriji Vodnikove domačije v okviru zavoda SCCA Ljubljana.


artisti42_slo

petek, 7. 10. 2016, ob 18.00, DobraVaga
STRIPOLISFEST Delphine Vaute: Yvonne, otrok dvorec

V sklopu razstavnega programa festivala stripa Stripolisfest se bo v DobriVagi predstavila francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute. Na ogled bo postavila izbor originalnih risb in ilustracij iz dela Yvonne, otrok dvorec, ki ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige, v središču te svojevrstne slikanice za odrasle pa se nahajata otrok in njegov svet. Odptje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob. Pogovor bo potekal v angleščini. Umetnica bo v sklopu razstave vodila tudi risarsko delavnico na temo otroških spominov in pripovedovanja zgodb v slikah, ki bo v soboto, 8. oktobra v DobriVagi.


artisti41_slo

sreda, 5. 10. 2016, ob 19.00, DobraVaga
BRIDGES | PRODAJNA RAZSTAVA MLADIH HRVAŠKIH USTVARJALCEV

Projekt BRIDGES je gostujoča prodajna razstava mladih reških in zagrebških samostojnih ustvarjalcev ter študentov Akademije uporabnih umetnosti na Reki. Razstava je nadaljevanje že začetega sodelovanja z ljubljansko umetniško sceno, ki se je reški publiki predstavila 30. novembra 2015 z razstavo Common Space | Kino Šiška v Galeriji Kortil na Reki.


Artisti25

sreda, 7. 9. 2016, ob 19.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Helena Tahir: Obrazi

Kot prva je konec meseca maja Odprti atelje DobreVage, kjer imajo mladi ustvarjalci možnost brezplačnega najema prostora za ustvarjanje, naselila Helena Tahir. Mlada umetnica se bo po prvem uspešno zaključenem tromesečju v začetku septembra predstavila v sklopu razstav Umetnik na mesec. Na ogled bo postavila nov izbor črno-belih grafik, v katerih izkorišča prednosti tradicionalnih pristopov, jih digitalno nadgradi in se poigrava s plastenjem ter teksturami. Zmedenost, kaos in nered, ki vladajo na prvi pogled, spravi v red s kompozicijo, začetni realistični pristop pa nato vkomponira v fantazijski, sanjski svet, ki nima veze z zakoni narave. V trenutnem ustvarjanju jo zanimajo teksture, fragmentiranost in zmedenost sveta, predvsem pa portreti z različnimi čustvi in izrazi obraza, za katerega pravi, da je najbolj sublimen del človeškega telesa.


Artisti

četrtek, 15. 9. 2016, ob 19.00, DobraVaga
ZINE VITRINE Mina Fina: Brez naslova/This song is untitled

Vizualna umetnica Mina Fina v svojem delu raziskuje najrazličnejše medije, v sklopu programa ZINE VITRINE pa se predstavlja z aranžmajem risb, skic in grafik, ki najde svoj fokus v avtoričinem zadnjem izdanem zinu Robni zapis etc., etc. (2016). Ta je nastal z digitalnim duplikatorjem Riso ob njeni razstavi v Likovnem salonu Kočevje, med ostalimi grafičnimi tehnikami postavitve pa najdemo kolagrafijo, monotipijo in suho iglo na folijo. Umetnica izrisuje podobe žensk, velikokrat povzete po množičnih medijih, tokrat preoblečene v estetske in potencialno subverzivne postave izčiščenega likovnega jezika ter novega konteksta, kjer prejšnjo objektifikacijo zamenjuje možnost identifikacije. Avtorica bo otvoritev razstave pospremila s kratko predstavitvijo svojega dosedanjega dela na področju zinov.


Artisti28

torek, 19. 7. 2016, ob 19.00, DobraVaga
ZINE VITRINE Marko K. Gavez: hissy fit

Marko K. Gavez se v okviru razstavnega programa ZINE VITRINE predstavlja z naborom lastnih zinov, ki so nastali v letošnjem letu. Gre za publikacije različnih obsegov, formatov, motivov in tehnik, ki jih raziskuje avtor, pri čemer osnovno izhodišče za njegova dela predstavlja ilustracija. V zinih se pojavijo variacije risb, skic in naključnih kracarij, za katere se je morda zdelo, da ne bodo našle bolj vidnega mesta, kot je dno predala, pa vendar v novih postavitvah funkcionirajo z vsakim obrnjenim listom ter na ta način zaživijo v svežih in presenetljivih celotah.


Artisti34[1]

torek, 26. 7. 2016, ob 19.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Kristijan Dolenc Rojko: Podvodna bitja

V sklopu razstav Umetnik na mesec se meseca julija predstavlja Kristijan Dolenc Rojko, vsestranski umetnik, ki se zadnje čase posveča predvsem študijam ter anatomiji živali. Razstavni prostor bodo tokrat preplavila različna izmišljena podvodna bitja, ki so plod njegove domišljije in fantazije. Avtorjeva ideja izvira iz mesečne teme morska deklica in podvodni mož v skupini Papirnate sanje, v kateri ustvarja, ter asociacije z galerijo DobraVaga, kjer se je nekoč nahajala ribarnica. Vodi ga tudi želja po raziskovanju in oblikovanju različnih variacij kreatur, kar ga že od nekdaj navdušuje in je zanj neke vrste duhovna hrana. Mlad umetnik se je v delih poigral z mutacijami človeka in vodnih živali, s tem pa ustvaril svojevrstne in edinstvene portrete ter like. Nekateri mejijo že kar na grozljivo in groteskno, saj avtor lepoto vidi v estetiki grdega, kar pa izvira predvsem iz navdušenja nad grozljivkami, ki se pogosto odraža v njegovih delih.

Kristijan Dolenc Rojko (1988) je študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Video in novi mediji. Je eden izmed talentiranih umetnikov s področja ilustracije, slikarstva in kiparstva, ki so leta 2013 ustanovili skupino Papirnate sanje. Sam se ukvarja tako z novimi mediji, kot so digitalne ilustracije, kot tudi s tradicionalnimi (slikarstvo, risba). Sodeloval je na več skupinskih razstavah (Bienale neodvisnih v Kinu Šiška, Slovenska mitologija v Kud Esko Piran, Sanjači v Pritličju, Digital transfer 4 v Galeriji Škuc) in imel samostojni razstavi v Rdeči niti ter baru Cielito Lindo. Je avtor krtka Olija, ki je glavni lik v zabaviščnem parku Vulkanija na Goričkem. Kratek čas je delal tudi kot grafični oblikovalec za Ekipa2/Outfit7 ter kot concept artist za Art rebel 9. Trenutno kot ilustrator za Gold Club v Sežani skrbi za celostno podobo igralnih avtomatov. Njegova dela odsevajo zanimanje za živalsko in človeško anatomijo ter portrete, rad pa ustvarja tudi svoje kreature in pošasti, zato ga lahko pogosto srečamo v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani.


Artisti23-1

torek, 28. 6. 2016, ob 19.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Nika Ham: Klaus von Hahm

V mesecu juniju se predstavlja mlada umetnica Nika Ham, ki se v svojem slikarstvu ukvarja pretežno z ljudmi, politiko, ikonografijo ter potrošništvom in znamčenjem. Tokrat pa bodo na ogled njena dela, ki govorijo o družbenih, statusnih in političnih problemih, vendar so reprezentirana s pomočjo živalskih motivov. Od slikanja portretov različnih zgodovinskih osebnosti je v nekem obdobju ustvarjanja zavrnila človeka kot najpomembnejši element in ga raje izrabila le kot objekt v podporo nepokvarjenim bitjem. Živali, ki naj bi bile manjvredne od človeka, so tokrat center pogleda in obravnave, v njih pa je moč zaznati človeske tendence in so povzdignjene v status ikone. So nekakšni hibridi človeka in živali, pri čemer pa imajo še vedno nepokvarjen odnos do sveta in delujejo zgolj po naravnem instinktu.


Artisti17

sreda, 22. 6. 2016, ob 19.00, DobraVaga
ZINE VITRINE Zoran Pungerčar: Look Back and Laugh

Zoran Pungerčar se s kuriranjem izbora zinov za ZINE VITRINE ozira k začetkom in poteku delovanja Look Back and Laugh, lastne mini založbe, katere fokus je izdajanje umetniških fanzinov in knjig umetnika. Razstavljenih bo 18 zinov založbe, ki jih bodo pospremili punk fanzini, artzini in druge publikacije iz Pungerčarjeve osebne zbirke, ki so vplivali na produkcijo izdaj vse od spoznavanja medija do premikov navdiha in novih napovedi za prihodnost. Avtor bo ob otvoritvi razstavo pospremil s krajšim predavanjem o evoluciji Look Back and Laugh, ob katerem bo mogoče med zini prebrskati in jih tudi konkretno prelistati.


Artisti16

sreda, 25. 5. 2016, ob 20.00, DobraVaga
ZINE VITRINE 
Nez Pez: WHMZ

Umetnica Nez Pez je prva, ki v sklopu mesečne razstavne izložbe ZINE VITRINE kurira in predstavlja izbor zinov iz svoje pestre domače zbirke. Skozi razporeditev poustvarja vtis ustvarjalnega procesa in motivov, konceptov, ki zanjo igrivo prehajajo in preskakujejo med različnimi mediji. Zine drugih avtorjev, ki jo navdušujejo in ji predstavljajo velik del inspiracije, kombinira z zini lastne izdelave, z mavčnimi odlitki otroških igrač, izvirnimi risbami ter origamiji, ki se ravno z umetniško oziroma dodano vrednostjo papirja približujejo ideji zina.


Artisti24

sreda, 25. 5. 2016, ob 20.00, DobraVaga
UMETNIK NA MESEC Kapitan Kolačkov: Skor Nor

Kot prvi se bo v razstavnem prostoru UMETNIK NA MESEC predstavil Kapitan Kolačkov, vsestranski ustvarjalec in član grafitarske skupine 1107 KLAN ter UAUU, Univerzalnega ateljeja uličnih umetnosti. Na svoji drugi samostojni razstavi bo na ogled postavil ilustracije, skozi katere raziskuje samega sebe in se išče prek shizofrenosti v vsakem posamezniku, bitju in ideji. Izničiti poskuša svoj lastni jaz oziroma identiteto, ki nas definira že od otroštva, in se skozi umetnost na novo definirati sam.