torek, 21. november 2017, ob 19.00 (do 16. 12.)
Zine Vitrine | MONA: Hokuspokus
zin razstava

MONA je skupinski projekt in zin, ki nastaja med Ljubljano in Berlinom. Povezuje avtorice_je, ki ustvarjajo na različnih področjih, od literarne in likovne umetnosti do kulturološkega raziskovanja in kritiške misli, pri čemer združuje prispevke, ki k izbranim tematikam pristopajo s perspektiv žensk. Na razstavi predstavljena prva številka se loteva razmisleka o zatekanju k ideji nadnaravnega in želji po iskanju večnih resnic ter odgovorov na vprašanja, ki tarejo sodobno posameznico.


četrtek, 9. november 2017, ob 19.00 (do 6. 12.)
Umetnik na mesec | Evgen Čopi Gorišek: Toys

V sklopu razstav Umetnik na mesec se bo novembra predstavil vsestranski mladi ustvarjalec Evgen Čopi Gorišek. Razstavni prostor DobreVage bo zaživel v domišljijskem mestnem vrvežu absurdnih dogodkov in odraslih otrok, ki ga umetnik – sicer študent kiparstva na ljubljanski ALUO – ustvarja z akrilom, sprejem, flomastri in ogljem na platno.


ponedeljek, 23. oktober 2017, ob 20.00 (do 20.11.)
VI. BIENALE SLOVENSKE NEODVISNE ILUSTRACIJE
skupinska razstava
 
Oktobra bo Kino Šiška zavzela VI. edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. V sklopu Bienala bo 23. 10. – 20. 11. v DobriVagi predstavljen pregledni projekt Allstars, ki se je v preteklih dveh letih predstavil na štirih razstavah v tujini in katerega nadgrajen opus bo v Ljubljani predstavljen prvič.

petek, 13. oktober 2017, 18.00 (do 18. 11.)
Zine Vitrine x Tinta | UKMUKFUKK ARHIV: MADŽARSKA ZIN SCENA
zin razstava

V okviru programa Zine Vitrine in festivala stripa Tinta se predstavlja zinovski festival Ukmukfukk iz Budimpešte z razstavnim projektom Ukmukfukk arhiv, s katerim v središče pozornosti postavlja zaklade sodobne madžarske zinovske produkcije, ki so se v zadnjih dveh letih nabrali v festivalskem arhivu. Ukmukmukk in njegov pomen za madžarsko zinovsko sceno bosta predstavili soustanoviteljici festivala Petra Lilla Marjai in Julia Lerch.


sreda, 11. oktober 2017, ob 19.00 (do 8. 11.)
Umetnik na mesec x Tinta | MARTIN RAMOVEŠ: KAKO JE SLIŠATI STRIP?
razstava

Razstavni prostor Umetnik na mesec bo oktobra v znamenju festivala stripa Tinta. Stripar in glasbenik mlajše generacije Martin Ramoveš bo predstavil pregled svojega dosedanjega dela na stičiščih glasbene in stripovske umetnosti – glasbena albuma v stripu Nesojeni kavboji in Astronomi ter risbe za animacije v glasbenem dokumentarcu o skupini Buldožer, ki nakazujejo slogovno raznolikost in izrazno moč mladega avtorja, vse pa bo povezal z nekaj novimi ilustracijami.


12. 9. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 11. 10. 2017)
ZINE VITRINE | Urška Alič: Svetloba tukaj terja tamle senco
samostojna razstava

Urška Alič se v svojem delu ukvarja s potenciali in mejami fotografije kot medija beleženja svetlobe. V tem raziskuje odnose svetlobe in senc, prekrivanja, transparentnosti, fizičnosti analognega medija, izbora detajlov, vsebin in kompozicij, omenjene principe pa prenaša ter nadaljuje v medijih ilustracije in grafike, zlasti riso tiska. V podobah išče komplementarnost relacij svetlo-temno in distinktiven ritem kompozicije ujetih motivov.

 


5. 9. 2017, ob 19:00 (do 9. 10.), DobraVaga
Umetnik na mesec | Jan Pogorelec: Razstavljen, drugič
samostojna razstava

Ob koncu poletja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil diplomant grafičnega oblikovanja na ljubljanski ALUO, Jan Pogorelec. Na ogled bo postavil svoja platna večjih formatov, ki jih zaznamujejo značilna barvna paleta, geometrija in detajli, ki skupaj tvorijo abstraktno celoto.


petek, 7. julij 2017, ob 13.00, Plečnikova hiša (do 1.10. 2017)
JOŽE | SKUPINSKI RAZSTAVNI PROJEKT 

Sodelovanje dveh edinstvenih projektov, galerije DobraVaga in Plečnikove hiše, predstavlja svež nabor aktualne likovne produkcije umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki aktivno delujejo v domačem ter mednarodnem prostoru. Glavna pobuda za tovrstno povezovanje je vpetost DobreVage pod Plečnikove arkade ob mestni tržnici in ribarnici ter posledična povezanost s Plečnikovo arhitekturno dediščino. Ideja za predstavitev sodobnih avtorjev v historičnem domovanju Jožeta Plečnika tako pomeni poklon slovenskemu arhitektu in hkrati ponuja nove poglede nanj, na njegovo delo ter življenje. Z naslovom JOŽE je poudarjena osebna nota razstave, saj avtorji skozi umetniško grafiko predstavijo lastno likovno interpretacijo arhitekta. Sodelujoče umetnice in umetniki so Eva Mlinar, Gašper Kunšič, Jure Brglez, Lealudvik, Matija Medved, Nastja Mezek, Nevena Aleksovski, Nina Mršnik in Peter Ferlan.


26. 7. 2017, ob 19.00, DobraVaga (do 10. 9. 2017)
ZINE VITRINE | Numokk: Stalker
Zin razstava

Razstava Stalker v ospredje postavlja pritajenega opazovalca, ki se skriva v vsakem od nas. Numokk stalker se pojavlja na plaži in iz skrivnih kotičkov opazuje dogajanje. Želi si, da bi pripadal. Asocialnost ga vse bolj distancira od družbe, zato ljudi “preučuje” skrivoma. Stalker ni risan, ampak ima tretjo dimenzijo oziroma telesnost.


četrtek, 13. julij 2017, ob 19.00 (do 6.9.2017)
UMETNIK NA MESEC Nastja Mezek: Povlecite po zaslonu

Julija se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila umetnica Nastja Mezek, ki zaključuje magistrski študij slikarstva na ALUO. Njena najnovejša dela v mešanih medijih zaznamuje prekrivnost podob, ki v gledalcu vzbuja nezmožnost koncentracije – kot podobe, ki jih vsakodnevno tako hitro vsrkavamo prek digitalnih medijev, da se vse zlijejo v eno samo.


sobota, 8. julij 2017, od 11:00 do 13:00, DobraVaga (do septembra 2017)
SVEŽE RIBE #summeredition
prodajna razstava
 
Poleti se v galerijo DobraVaga vrača aktualna likovna produkcija mlajše generacije ustvarjalcev. Stene nekdanje ribarnice pod Plečnikovimi arkadami bodo tokrat krasila dela že stalnih in tudi novih vizualnih umetnikov, tako si boste lahko poletje popestrili z različnimi vrsti likovnih del – od platen, grafik, kolažev in risb do zinov! Če želite popestriti poletje sebi in bližnjim, vabljeni po sveža (in lokalna) likovna dela v DobroVago! Sodelujoče/i umetnice/ki in kolektivi: Adrijan Praznik, Alin Kostiov, Beli sladoled, Brina Fekonja, David Krancan, Eva Princeska Juričan, Helena Tahir, Hisa Kulture Pivka, Ivanin Glupi Fejs, Jaka Vatovec, Gašper Kunšič, Kapitan Kolačkov, Leon Zuodar, Look Backandlaugh, Lealudvik, Meta Wraber, Marko K. Gavez, Marko Šajn, Matija Medved, Matija Bobičić, Miha Perne Erdo Carp, Mina Fina, Nejc F. Deso, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Nina Čelhar, Nika Ham Kunst, NUMOKK, Pela Ronson, Peter Ferlan, Petra Korent, Robert Kuret, Simon Kocjančič, Tatiana Kocmur, Tina Konec, ZEK crew, Zoran Pungerčar ter drugi.

 


sobota, 12. avgust 2017, ob 19.00, Neurotitan Gallery (do 2.9.2017)
OFF THE HOOK 
razstava sodobne umetnosti iz Slovenije 

OFF THE HOOK je projekt potujoče razstave, ki ga pripravlja galerija DobraVaga. Naslov razstave v svoji dobesednosti humorno asociira na identiteto galerije v nekdanji ribarnici na ljubljanski tržnici ter umetniških del, ki so se izmuznila s trnka domače lokacije. Razstava želi zainteresiranemu občinstvu kot tudi širšim publikam približati del aktualne sodobne slovenske produkcije umetnikov in umetnic, ki se predstavljajo v okviru galerije DobraVaga. Sodelujoče umetnice in umetniki so Ivana BajecJaka Vatovec, Leon Zuodar, Marko K. GavezMiha Perne, Mina FinaNez PezNina Čelhar, Simon Kocjančič in Zoran Pungerčar.


četrtek, 15. junij 2017, ob 19.00 (do 10.7.)
UMETNIK NA MESEC Tina Konec: Dan in noč in noč in dan

Junija se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila mlada slikarka Tina Konec. Skozi risbe s tušem in svičnikom – pri katerih je pomemben tudi sam meditativen proces – umetnica raziskuje razmerja med polnostjo in praznino ter pozitivom in negativom. Nizanje in ponavljanje naravnih oblik je iskanje neke morfološke univerzalnosti, ki omogoča svobodne interpretacije in asociacije gledalca.


torek, 27. junij 2017, ob 19.00 (do 25.7.)
ZINE VITRINE Zine Censura: Mehiški ustvarjalci fanzinov

Založba WorstSellerEdiciones (MX) predstavlja projekt ZineCensura, razstavo ilustracij mehiških ustvarjalcev fanzinov na temo cenzure. Umetniška dela so objavljena v zinu, ki združuje različne sloge in problematike na temo cenzuriranja v Mehiki. Odprtje razstave bo pospremilo predavanje ustanoviteljev založbe (Anahi H. Galaviz, Daniel Benítez), ki bosta spregovorila o projektu in pomenu samozaložništva za mehiške umetnike.


sreda, 24. maj 2017, ob 20.00 (do 30.6.)
LE PETIT MIGNON: CROSS POLLINATION (potujoča razstava)

Cross Pollination (slov. križno oplajanje) je nova potujoča prodajna razstava neodvisne berlinske založbe in potujoče galerije Le Petit Mignon, ki se osredotoča na podtalno vizualno umetnost ter inovativno glasbo. V preteklosti je pod taktirko Guillauma Sifferta, ustanovitelja in gonilne sile Le Petit Mignon, svet obredla že vrsta odmevnih potujočih skupinskih razstav, ki so s predstavljanjem umetniških knjig in grafik, v katerih se prelivajo ilustracije, abstraktna umetnost in grafični eksperimenti, izpostavljale člane mednarodne podtalne umetniške scene. Tokratna razstava, ki bo svetovno premiero doživela v Ljubljani v okviru praznovanja prve obletnice galerije DobraVaga, predstavlja crème de la crème sodobne sitotiskarske produkcije osmih francoskih umetnikov ter grafičnih eksperimentatorjev: Benoita Sancheza Hachaira (Ben Sanair), Emy Rojas in Gasparda Le Quiniouja (Arrache-Toi Un Oeil!), Julie Crinon in Huga Marchala (Atelier McClane), Damiena Trana in Marion Jdanoff (Palefroi) ter Thomasa Perrodina.


torek, 23. maj 2017, ob 19.00 (do 24.6.)
ZINE VITRINE Brina Fekonja in Robert Kuret: (z)amor

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se z zin prvencem predstavljata vizualna umetnica Brina Fekonja in pisec Robert Kuret. Njun zin (z)amor je dnevnik o tem, kako si gredo pari na živce. Od butastih vprašanj do žalostnih oči, od zamujanja do potrebe po teatru. Avtorja prek kratkih zapisov, citatov, anekdot, risb, fotografij in samolepilnih listkov prikazujeta železni repertoar hecnoresnih problemov njunega odnosa, hkrati pa s tem razkrivata iskreno naklonjenost drug drugemu.


četrtek, 18. maj 2017, ob 19.00 (do 12.6.)
UMETNIK NA MESEC Peter Ferlan: Pridem takoj!

Maja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil mlad vsestranski ustvarjalec Peter Ferlan. Interaktivna razstava Pridem takoj! omogoča komunikacijo med gledalcem in ilustracijami, ki dobesedno živijo znotraj okvirjev in si upajo povedati, kaj si mislijo o nas, medtem ko jih sami opazujemo. S tem si želi(jo) spodbuditi gledalca k razmišljanju o kritičnosti do del, ki jih gledamo.


torek, 18. april 2017, ob 19.00 (do 22.5.)
ZINE VITRINE Petra Korent: Porm

Petro Korent zanimajo ilustracije divjega konteksta. Preko humorja olepšuje neprijetne in banalne življenjske situacije, s katerimi se neizogibno soočamo. Gre za tegobe sodobne človeške intimnosti, naj so to odnosi dvojine ali solo drame, iz katerih pa se pošali v karikiranem, humorno absurdnem in neposrednem slogu. Gola telesa, kosmate noge, telesne tekočine in majhni penisi so kot del posameznikovega vsakdana tako postavljeni v nove fantazijske in nadrealistične prizore.


sreda, 26. april 2017, ob 19.00 (do 27.5.)
UMETNIK NA MESEC Te Sera: /-/

Aprila se bo v razstavnem prostoru DobreVage predstavila študentka ilustracije Te Sera. Zanima jo senzibilnost zaznavanja; izhaja iz subtilnih senzacij, ki jih izkusimo kot človeška bitja, in jih prevede v vizualno likovno obliko. Potreba, ki poganja oblikovanje in vtis na papirju, je želja po ohranjanju občutenja in izziv izražanja nematerialnosti na materialnem mediju.


torek, 28. marec 2017, ob 19.00 (do 24.4.)
UMETNIK NA MESEC Alin Kostiov: Ogledala

Marca se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavila mlada študentka arhitekture Alin Kostiov. Ilustracije, ki nastajajo s črnim tušem, srebrnim alu trakom in črnim kulijem, po navadi sanja, preden jih nariše, ter so zato odraz njene podzavesti; stvari, ki jih čuti, sluti in gleda. Zanjo je umetnost neke vrste ogledalo – kar vidimo v njej, odseva našo osebnost, intelekt in frustracije.


torek, 21. marec 2017, ob 19.00 (do 15.4.)
ZINE VITRINE Tea Hvala: P.S. Vrni znamke

Med trike, ki so ustvarjanju in izmenjavi zinov dajali občutek prevratništva, je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja spadalo premazovanje poštnih znamk z milom ali lepilom za papir. Tako se žig ni prijel in znamke so bile uporabne večkrat. Trik ti je poleg prihranka in veselja ob potegavščini prinesel ohlapno zagotovilo, da bo na tvoj naslov prej ali slej (skupaj z zbledelimi znamkami) prispel nov zin. In prihajali so od vsepovsod: iz nekdanje Jugoslavije, Evrope, obeh Amerik, Filipinov in Malezije. Na dokazih – škatlah zinov, pisem in razglednic (kajpak brez znamk) – se odtlej nabira prah.
S to razstavo se zini iz lepega, intimnega spomina na sceno iz devetdesetih v mojih očeh spreminjajo v muzejske eksponate, pa čeprav se vse, kar nas je, fanzinarje, takrat gnalo, temu upira. In čeprav so nekateri zini na razstavi še vredni branja, čeprav (sama ali z drugimi) še naredim kakšen zin, današnja scena pa je nadvse živa, je pri izboru prevladal zgodovinski pogled. Narekovala mi ga je vitrina – da o poštnih nalepkah in samolepljivih znamkah sploh ne govorim.  – Tea Hvala


ponedeljek, 27. februar 2017, ob 19.00 (do 25.3.)
UMETNIK NA MESEC Gašper Kunšič: Moment of Uncertainty

Februarja se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil vizualni umetnik Gašper Kunšič. Razstava MOMENT OF UNCERTAINTY se dotika sodobnih trenutkov stiske, dvoma in negotovosti, ki izvirajo tako iz globalnega dogajanja kot eksistencialnih vprašanj milenijske generacije. V grafičnih in slikarskih delih se barve popularne kulture mešajo z izpovednimi teksti, ki te trenutke dokumentirajo.


torek, 21. februar 2017, ob 19.00
ZINE VITRINE Leon Zuodar: Zinko Tiček

Zinko Tiček je manjša zinovska čitalnica, ki je zrasla iz dolgonastajajočega osebnega arhiva fanzinov, grafičnih knjig in stripov Leona Zuodarja. Nahaja se v prostorih Hiše kulture v Pivki, natančneje v slikarskem ateljeju, ki je odprt zinovskim entuziastom in drugim, ki jih zanimajo mediji fotokopije, risografije, sitotiska, linoreza in eksperimentalne risbe. Prostor je zamišljen kot čitalnica, manjši razstavno-predstavitveni prostor in atelje, kjer se lahko v živo pogovarjamo z gostujočimi avtorji ter prirejamo zinovske delavnice in razstave. Ob tem lahko skopiramo kakšen fanzin, ki je že dolgo založen ali izgubljen. Zinko Tiček bo v okviru programskega sklopa Zine Vitrine predstavil vodja projekta, vizualni umetnik Leon Zuodar.


torek, 24. januar 2017, ob 19.00 (do 16.2.)
UMETNIK NA MESEC Marko K. Gavez: MKG

Marko K. Gavez (1993) ustvarja z različnimi mediji, izhodišče pa je vedno ilustracija. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer grafika. V zadnjih treh letih je razstavljal na različnih prizoriščih, med drugim s samostojnimi razstavami v Strupeni galeriji, Bikofeju, UAUU in placu Zelenica v tovarni Rog v Ljubljani. Sodeloval je tudi na Bienalu neodvisne ilustracije 2015.


četrtek, 26. januar 2017, ob 19.00 (do 25.2.)
APPOINTMENT
prodajna razstava glasbenih plakatov

Tretja edicija festivala MENT Ljubljana prinaša novost, ki povezuje evropsko glasbeno sceno s sodobno in svežo likovno produkcijo. To je vizualni sklop APPOINTMENT – prodajni razstavni projekt 50 glasbenih plakatov v omejeni izdaji, ki jih je navdihnila šestdeseterica glasbenih izvajalcev letošnjega festivala. Za stvarjenjem plakatov stoji mlajša generacija raznolikih, večinoma domačih ustvarjalcev, ki prihajajo s področij ilustracije, grafičnega oblikovanja, risbe, slikarstva in grafitarstva. Razstavni projekt je eden redkih v našem prostoru, ki hkrati angažira tako veliko število sodobnih mladih ustvarjalcev s tako raznovrstnimi likovnimi govoricami in področji ustvarjanja.


artisti54_slo

torek, 17. januar 2017, ob 19.00 (do 18.2.)
ZINE VITRINE | LEALUDVIK: Ceremonije

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se LEALUDVIK predstavljata z naborom lastnih zinov in printov. LEALUDVIK se v zinih pretežno poslužujeta fotografije ali sekvenc videa, kar pogosto prepletata z ilustracijo. Temelj njune umetniške prakse izhaja iz eksploracije fetišizma, BDSM prakse, slasher in giallo filmov ter okultizma. Z razkrojem spolnih vlog razkrivata svoj svet z ženske in moške perspektive.


28. januar 2017, ob 11.00
ZA DOBRO VAGO UMETNIN | vodstvo in delavnica za otroke in mlade v okviru Bobrov

Igriv in razgiban vodeni ogled projektno-razstavnega prostora DobraVaga pod Plečnikovimi arkadami bo mladim obiskovalcem postregel z dobro vago umetnin različnih formatov, slogov in vsebin, ki so jih ustvarili umetnice in umetniki mlajše generacije. Sledila bo likovna delavnica, ki jo bo vodil slikar in risar Miha Perne, na njej pa bodo udeleženci ustvarili svoj art zin, v katerem bodo skozi eksperimentiranje z likovnim jezikom in fotokopirnim strojem zabeležili svoje vtise in doživetja.

Organizacija: Kino Šiška (v okviru 9. festivala Bobri).
Delavnica je brezplačna. Prijave na: tanja.skale@kinosiska.si.


artisti45_slo

ponedeljek, 19. december 2016, ob 19.00 (do 20.1.)
UMETNIK NA MESEC Andrea Knezović, Adrijan Praznik, Andreas Cesarini: Old News

V drugem trimesečju so Odprti atelje DobreVage naselili umetnika Andrea Knezović in Adrijan Praznik ter arhitekt Andreas Cesarini, ki se bodo predstavili z umetniškim projektom Old News. Na stanje sodobne družbe se odzivajo humorno in ironično ter iz starih časopisov izdelujejo konceptualne uporabne objekte, ki služijo zaščiti pred današnjo poplavo (nepotrebnih) informacij.


artisti47

četrtek, 15. december 2016, ob 21.00 (do 12.1.)
STRIPBURGER  M. S. Bastian in Isabelle L. : Bum! Bam! Bam!

Ob razstavi Bastokalipsa švicarskega umetniškega tandema M. S. Bastiana in Isabelle L. v galeriji Kresija se v DobriVagi obeta prodajna razstava njunih del, kjer bosta umetnika poleg manjših skulptur iz kartona razstavila še serijo svojih sitotiskov. Za njuno delo je značilno razširjanje meja klasične stripovske naracije, ki jo z značilno svežino in pronicljivostjo uveljavljata na področju vizualnih umetnosti.


artisti50_slo

petek, 16. december 2016, ob 19.00, UGM STUDIO (do 3.1.)
OFF THE HOOK

OFF THE HOOK je razstavni projekt potujoče prodajne razstave, s katerim DobraVaga nadaljuje sodelovanje z UGM | Umetnostno galerijo Maribor, ki je letos v DobriVagi gostovala z razstavo sodobne mariborske umetniške produkcija MADE IN MARIBOR. DobraVaga v ospredje postavlja različne aktualne likovne pristope in raziskovanja mlajše generacije umetnikov in umetnic. Zasnovana je kot stičišče spodbujanj ustvarjalnosti, medsebojnih povezovanj, dialoga, aktivne podpore, spodbud k razstavljanju, komunikacije z občinstvom in promocije sodobne umetniške produkcije, z gostujočo razstavo pa želi to platformo nadgrajevati (Beli sladoledIvana BajecJaka VatovecMarko K. GavezMina FinaNez PezNina ČelharSimon KocjančičZoran Pungerčar).


Artisti20

sreda, 14. december 2016, ob 19.00 (do 16.1.)
ZINE VITRINE Simon Kocjančič: Far Out

Simon Kocjančič se predstavlja z izborom zinov in skicirk, katerih fokus je njegova risba. Gre za risbe nedefiniranih ali polprepoznavnih motivov, ki v svoji deformiranosti delujejo kot hibridne groteskne pošasti ali humorne čačkaste podobe. Mehko intuitivno drsenje poteze zaključi s skorajda malomarnimi dodatki, ki navidezno naključne upodobitve uravnotežijo v mikavne kompozicije.


artisti51

sobota, 17. december 2016, ob 10.00 do 12.00
SVEŽE RIBE! | prodajna razstava aktualne likovne produkcije umetnikov mlajše generacije

Z decembrom se pod Plečnikove arkade v projektno-razstavni prostor DobraVaga vrača aktualna likovna produkcija mlajše generacije ustvarjalcev. Mnogi izmed njih so v DobriVagi že razstavljali, tokrat pa bodo stene nekdanje ribarnice napolnili s svežimi, do sedaj še ne razstavljenimi deli. Tako si boste lahko ogledali in nakupili dela različnih dimenzij in raznolikih umetniških zvrsti – od platen, grafik, kolažev in risb do zinov!


artisti6_slo

torek, 15. november 2016, ob 19.00 (do 17.12.)
UMETNIK NA MESEC Eva Juričan: Atomic Garden

Mlada umetnica Eva Juričan bo novembra v sklopu razstav Umetnik na mesec predstavila dela, pri katerih eksperimentira z različnimi tehnikami in podlagami.  V svojem nedavnem ustvarjanju se navdihuje predvsem v kalifornijski skate punk sceni devetdesetih, živih neonskih barvah in povezavi med sliko ter besedilom. Z deli ne želi obremeniti gledalca, pač pa ga potopiti v nekakšno zabavno nostalgijo.


Artisti37eng

sreda, 23. november 2016, ob 19.00 (do 12.12.)
ZINE VITRINE Nejc Korenič: Manifest

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE se s svojim zadnjim zinom predstavlja Nejc Korenič. Po mnenju avtorja imajo ljudje prirojeno sočutje za druge, naj bodo to živali, rastline ali soljudje. Skozi dela v izpostavljenem zinu se tako loteva iskanja vsakodnevnih tegob, izkušenj in drugih faktorjev, ki nas sčasoma spremenijo v demonom podobne pošasti.


artisti44

četrtek, 10. november 2016, ob 19.00 (do 3.12.)
MADE IN MARIBOR

Made in Maribor je gostujoča prodajna razstava najbolj sveže mariborske umetniške produkcije. Istoimenska razstava je bila s strani Umetnostne galerije Maribor prvič organizirana letos poleti v Mariboru. Tokratna – druga – edicija pa napoveduje začetek sodelovanja med UGM l Umetnostna galerija Maribor in razstavnim in projektnim prostorom DobraVaga, ki se že v decembru nadaljuje z gostovanjem slednjega v mariborskem UGM Studiu.


artisti40_slo

četrtek, 13. oktober 2016, ob 19.00 (do 22.11.)
ZINE VITRINE Jiří Almer: Zin teorija in avantgardna praksa

V okviru razstavnega programa ZINE VITRINE Jiří Almer predstavlja DIY založbo Pravěk in založbo eksperimentalne glasbe Pravěk Noise Section, ki prav tako deluje v polju distribucije zinov. Razstavljeni bodo različni, po večini hardcore punk fanzini in knjige umetnika iz srednjevzhodne Evrope, izdani v angleščini ter zanimive grafične podobe. Poudarek zbirke leži na avantgardi, eksperimentalnem in punku (cut&paste). Delež predstavljene kolekcije prihaja iz Arhiva čeških in slovaških subkultur, kjer je Almer tudi član raziskovalne ekipe. Avtor bo imel ob otvoritvi razstave kratko predavanje o teoriji fanzinov in pristopih njihovega raziskovanja znotraj kulturnih študij. Predavanje bo potekalo v angleščini.


Artisti39_slo

četrtek, 20. oktober 2016, ob 19.00 (do 14.11.)
UMETNIK NA MESEC Maks Bricelj: 1991

Oktobra se bo v razstavnem prostoru Umetnik na mesec predstavil mladi slikar Maks Bricelj. Na razstavi, naslovljeni 1991, bo predstavljena instalacija, ki sestoji iz slik, risb in drugih objektov; eksperimentalno orientirana postavitev, ki posega po ironičnih izpeljavah medčloveških in distopično-potrošniških odnosov znotraj ter izven civilizacije, tehnizirano-komunikacijskega obremenjevanja človeka in humornih generacijskih nesporazumov.


artisti42_slo

petek, 7. oktober 2016, ob 18.00
STRIPOLISFEST Delphine Vaute: Yvonne, otrok dvorec

V sklopu razstavnega programa festivala stripa Stripolisfest se bo v DobriVagi predstavila francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute. Na ogled bo postavila izbor originalnih risb in ilustracij iz dela Yvonne, otrok dvorec, ki ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige, v središču te svojevrstne slikanice za odrasle pa se nahajata otrok in njegov svet. Odptje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob. Pogovor bo potekal v angleščini. Umetnica bo v sklopu razstave vodila tudi risarsko delavnico na temo otroških spominov in pripovedovanja zgodb v slikah, ki bo v soboto, 8. oktobra v DobriVagi.


artisti41_slo

sreda, 5. oktober 2016, ob 19.00
BRIDGES | PRODAJNA RAZSTAVA MLADIH HRVAŠKIH USTVARJALCEV

Projekt BRIDGES je gostujoča prodajna razstava mladih reških in zagrebških samostojnih ustvarjalcev ter študentov Akademije uporabnih umetnosti na Reki. Razstava je nadaljevanje že začetega sodelovanja z ljubljansko umetniško sceno, ki se je reški publiki predstavila 30. novembra 2015 z razstavo Common Space | Kino Šiška v Galeriji Kortil na Reki.


Artisti25

sreda, 7. september 2016, ob 19.00
UMETNIK NA MESEC Helena Tahir: Obrazi

Kot prva je konec meseca maja Odprti atelje DobreVage, kjer imajo mladi ustvarjalci možnost brezplačnega najema prostora za ustvarjanje, naselila Helena Tahir. Mlada umetnica se bo po prvem uspešno zaključenem tromesečju v začetku septembra predstavila v sklopu razstav Umetnik na mesec. Na ogled bo postavila nov izbor črno-belih grafik, v katerih izkorišča prednosti tradicionalnih pristopov, jih digitalno nadgradi in se poigrava s plastenjem ter teksturami. Zmedenost, kaos in nered, ki vladajo na prvi pogled, spravi v red s kompozicijo, začetni realistični pristop pa nato vkomponira v fantazijski, sanjski svet, ki nima veze z zakoni narave. V trenutnem ustvarjanju jo zanimajo teksture, fragmentiranost in zmedenost sveta, predvsem pa portreti z različnimi čustvi in izrazi obraza, za katerega pravi, da je najbolj sublimen del človeškega telesa.


Artisti

četrtek, 15. september 2016, ob 19.00
ZINE VITRINE Mina Fina: Brez naslova/This song is untitled

Vizualna umetnica Mina Fina v svojem delu raziskuje najrazličnejše medije, v sklopu programa ZINE VITRINE pa se predstavlja z aranžmajem risb, skic in grafik, ki najde svoj fokus v avtoričinem zadnjem izdanem zinu Robni zapis etc., etc. (2016). Ta je nastal z digitalnim duplikatorjem Riso ob njeni razstavi v Likovnem salonu Kočevje, med ostalimi grafičnimi tehnikami postavitve pa najdemo kolagrafijo, monotipijo in suho iglo na folijo. Umetnica izrisuje podobe žensk, velikokrat povzete po množičnih medijih, tokrat preoblečene v estetske in potencialno subverzivne postave izčiščenega likovnega jezika ter novega konteksta, kjer prejšnjo objektifikacijo zamenjuje možnost identifikacije. Avtorica bo otvoritev razstave pospremila s kratko predstavitvijo svojega dosedanjega dela na področju zinov.


Artisti28

torek, 19. julij 2016, ob 19.00
ZINE VITRINE Marko K. Gavez: hissy fit

Marko K. Gavez se v okviru razstavnega programa ZINE VITRINE predstavlja z naborom lastnih zinov, ki so nastali v letošnjem letu. Gre za publikacije različnih obsegov, formatov, motivov in tehnik, ki jih raziskuje avtor, pri čemer osnovno izhodišče za njegova dela predstavlja ilustracija. V zinih se pojavijo variacije risb, skic in naključnih kracarij, za katere se je morda zdelo, da ne bodo našle bolj vidnega mesta, kot je dno predala, pa vendar v novih postavitvah funkcionirajo z vsakim obrnjenim listom ter na ta način zaživijo v svežih in presenetljivih celotah.


Artisti34[1]

torek, 26. julij 2016, ob 19.00
UMETNIK NA MESEC Kristijan Dolenc Rojko: Podvodna bitja

V sklopu razstav Umetnik na mesec se meseca julija predstavlja Kristijan Dolenc Rojko, vsestranski umetnik, ki se zadnje čase posveča predvsem študijam ter anatomiji živali. Razstavni prostor bodo tokrat preplavila različna izmišljena podvodna bitja, ki so plod njegove domišljije in fantazije. Avtorjeva ideja izvira iz mesečne teme morska deklica in podvodni mož v skupini Papirnate sanje, v kateri ustvarja, ter asociacije z galerijo DobraVaga, kjer se je nekoč nahajala ribarnica. Vodi ga tudi želja po raziskovanju in oblikovanju različnih variacij kreatur, kar ga že od nekdaj navdušuje in je zanj neke vrste duhovna hrana. Mlad umetnik se je v delih poigral z mutacijami človeka in vodnih živali, s tem pa ustvaril svojevrstne in edinstvene portrete ter like. Nekateri mejijo že kar na grozljivo in groteskno, saj avtor lepoto vidi v estetiki grdega, kar pa izvira predvsem iz navdušenja nad grozljivkami, ki se pogosto odraža v njegovih delih.


Artisti23-1

torek, 28. junij 2016, ob 19.00
UMETNIK NA MESEC Nika Ham: Klaus von Hahm

V mesecu juniju se predstavlja mlada umetnica Nika Ham, ki se v svojem slikarstvu ukvarja pretežno z ljudmi, politiko, ikonografijo ter potrošništvom in znamčenjem. Tokrat pa bodo na ogled njena dela, ki govorijo o družbenih, statusnih in političnih problemih, vendar so reprezentirana s pomočjo živalskih motivov. Od slikanja portretov različnih zgodovinskih osebnosti je v nekem obdobju ustvarjanja zavrnila človeka kot najpomembnejši element in ga raje izrabila le kot objekt v podporo nepokvarjenim bitjem. Živali, ki naj bi bile manjvredne od človeka, so tokrat center pogleda in obravnave, v njih pa je moč zaznati človeske tendence in so povzdignjene v status ikone. So nekakšni hibridi človeka in živali, pri čemer pa imajo še vedno nepokvarjen odnos do sveta in delujejo zgolj po naravnem instinktu.


Artisti17

sreda, 22. junij 2016, ob 19.00
ZINE VITRINE Zoran Pungerčar: Look Back and Laugh

Zoran Pungerčar se s kuriranjem izbora zinov za ZINE VITRINE ozira k začetkom in poteku delovanja Look Back and Laugh, lastne mini založbe, katere fokus je izdajanje umetniških fanzinov in knjig umetnika. Razstavljenih bo 18 zinov založbe, ki jih bodo pospremili punk fanzini, artzini in druge publikacije iz Pungerčarjeve osebne zbirke, ki so vplivali na produkcijo izdaj vse od spoznavanja medija do premikov navdiha in novih napovedi za prihodnost. Avtor bo ob otvoritvi razstavo pospremil s krajšim predavanjem o evoluciji Look Back and Laugh, ob katerem bo mogoče med zini prebrskati in jih tudi konkretno prelistati.


Artisti16

sreda, 25. maj 2016, ob 20.00
ZINE VITRINE 
Nez Pez: WHMZ

Umetnica Nez Pez je prva, ki v sklopu mesečne razstavne izložbe ZINE VITRINE kurira in predstavlja izbor zinov iz svoje pestre domače zbirke. Skozi razporeditev poustvarja vtis ustvarjalnega procesa in motivov, konceptov, ki zanjo igrivo prehajajo in preskakujejo med različnimi mediji. Zine drugih avtorjev, ki jo navdušujejo in ji predstavljajo velik del inspiracije, kombinira z zini lastne izdelave, z mavčnimi odlitki otroških igrač, izvirnimi risbami ter origamiji, ki se ravno z umetniško oziroma dodano vrednostjo papirja približujejo ideji zina.


Artisti24

sreda, 25. maj 2016, ob 20.00
UMETNIK NA MESEC Kapitan Kolačkov: Skor Nor

Kot prvi se bo v razstavnem prostoru UMETNIK NA MESEC predstavil Kapitan Kolačkov, vsestranski ustvarjalec in član grafitarske skupine 1107 KLAN ter UAUU, Univerzalnega ateljeja uličnih umetnosti. Na svoji drugi samostojni razstavi bo na ogled postavil ilustracije, skozi katere raziskuje samega sebe in se išče prek shizofrenosti v vsakem posamezniku, bitju in ideji. Izničiti poskuša svoj lastni jaz oziroma identiteto, ki nas definira že od otroštva, in se skozi umetnost na novo definirati sam.