sreda, 5. 6. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 10. 2019)
ZINE VITRINE│ Marko Šajn: Povsem buden
razstava

Marko Šajn se predstavlja z novim zinom Wide Awake (Povsem buden). Gre za zbirko poenostavljenih študijskih risb, ki so stranski produkt nastajanja slik izpod avtorjevega čopiča. V središču pozornosti so deli telesa, ki jih poskuša prikazati s čim manj potezami, a pri tem še vedno ohraniti osnovno formo in občutek giba. Pri ustvarjanju izhaja iz spomina in domišljije, ne uporablja modelov in ne posnema fotografij. Risbe so zaključene, ko upodobljen gib deluje resnično. Avtor risbo dojema kot najbolj pristen način umetniškega izražanja in jo skozi proces dela poskuša vedno bolj poenostaviti. V tem stilu je pripravljen tudi novoizdani zin, ki s svojo enostavno izvedbo vso pozornost obrača na poteze avtorjevega svinčnika. 

Marko Šajn (1990) je grafični oblikovalec in slikar iz Pivke. Leta 2011 se je vpisal na študij slikarstva in grafike na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Od leta 2016 kot samostojni grafični oblikovalec sodeluje z domačimi in tujimi naročniki. Dejaven je v Hiši kulture v Pivki ter v okviru risografskega kolektiva Riso Paradiso. V svojih delih, ki so globoko zakoreninjena v risbi in grafiki, se posveča enostavni figuraliki. Navdih črpa iz besedil glasbenih skupin in vsakdanjih nenavadnih situacij.


petek, 7. 6. 2019, ob 12.00, DobraVaga (do 29. 9. 2019)
33. grafični bienale Ljubljana: Vice v lisice
razstava

Letošnji že 33. grafični bienale Ljubljana: Vice v lisice kurira mednarodno uveljavljeni umetniški kolektiv Slavs and Tatars. Osrednja tema sta tokrat satira in humor. Bienale tako raziskuje, kako grafični jezik z uporabo ironije in smešenja spodbuja vznik satire kot izredno trdožive in aktualne oblike kritike. Razstava predstavlja 35 umetnikov in se odvija na devetih prizoriščih po Ljubljani, eno od njih je tudi galerija DobraVaga.