četrtek, 23. 7. 2020, 19.00, DobraVaga (do 29. 8. 2020)
UMETNICA NA MESEC Maja Bojanić: Od doma, s pozdravi
razstava

Maja Bojanić si prisvaja razstavni prostor, tako da ga podvaja z odlitki v tehniki kaširanja. Negativi delov prostora oziroma praznega prostora med objekti v procesu odlivanja postanejo samostojni objekti, ki so naknadno dodani razstavnemu prostoru in so, kljub temu, da formalno sledijo samemu prostoru, njegov materialni presežek. Odtisi iz krhkega materiala, ki so rezultat fizičnega stika, se ponekod ne ločijo od mesta svojega nastanka, drugod pa začnejo ustvarjati razliko in proizvajati nove forme. Objekti ponovno postanejo material, ki umetnici služi, da poustvari nekaj, kar ne obstaja (več), dokument nekega drugega prostora, hiše. A ta zaradi krhkosti materiala ne zdrži v svoji obliki in tako ostaja v vmesnem stanju med surovim materialom in nečim, kar bi lahko imelo simbolno vrednost. Umetne ruševine, ki prostor transformirajo, delujejo kot okrušek časa in označujejo tisto, česar (več) ni.

Maja Bojanić (1997) zaključuje dodiplomski študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO). V svojem delu raziskuje povezavo med pozabljenim v prostoru in njegovo udomačitvijo. Samostojno se je predstavila v Layerjevi hiši (Kranj, 2018) in Mergentalerjevi ulični galeriji (Kranj, 2017). Sodelovala je tudi na več skupinskih razstavah, med drugim v deSlegteTV (Groningen, 2020), Galeriji Alkatraz (Ljubljana, 2019), galeriji Simulaker (Novo mesto, 2019) in v galeriji Equrna (Ljubljana, 2018). Sodelovala je tudi na festivalu Svetlobna gverila in se udeležila več delavnic. Za študijski leti 2016/2017 in 2018/19 je prejela priznanji UL ALUO. V študijskem letu 2019/2020 je opravila izmenjavo na Academie Minerva v Groningenu. Živi in dela v Ljubljani.


četrtek, 16. 7. 2020, DobraVaga (do 12. 8. 2020)
ZINE VITRINE | Eva Bevec: Magdalenice in lipov čaj
razstava

Do določene hrane in jedi gojimo zelo čustven odnos, jih posamično nostalgično zaznavamo in se jih spominjamo s priokusom. V nekaterih primerih pa je čustven odziv na jed tudi kolektiven konstrukt družbe. Izbor teh jedi je avtorica Eva Bevec združila v zinu v obliki kuharske knjižice, kjer lahko bralci okusijo košček svoje preteklosti. Ob predstavljenem zinu bo umetnica v razstavi Magdalenice in lipov čaj z recepti razkrivala ljubezen do tipografije, kuhanja in najrazličnejših vsakdanjih banalnosti.

Eva Bevec (1998, Ljubljana) obiskuje tretji letnik Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer grafično oblikovanje. Imela je več skupinskih razstav (NUK, Layerjeva hiša, Božidar, appointMENT …), Magdalenice in lipov čaj pa je njena prva samostojna.


torek, 30. 6. 2020, DobraVaga (do 5. 9. 2020)
POZICIJE V (O)RISU
skupinska razstava ob 4. obletnici DobreVage

Ob 4. obletnici galerije DobraVaga smo skupaj z družino Riso Paradiso povabili 15 v Sloveniji delujočih umetnic in umetnikov, da orišejo in v tehniki riso print zabeležijo eno ali več izhodišč, vezanih na izraz pozicija (npr. pozicije v delu, v družbi, v okolju bivanja in v umetniških delih).

Besedo “pozicija” smo izbrali za vsebinsko izhodišče v času začetnih ukrepov in spremenjenih okoliščin ob pandemiji COVID-19, ki na novo oblikujejo naše pozicije in stališča. V času sedanjih razmer smo začeli več zahajati v naravo, kolesariti na protestih, razmišljati o lastni potrošnji za določene dobrine, doživeli smo izpraznjena središča mest, se družili še bolj kot prej na družabnih omrežjih in video klicih, morda doživeli osamljenost, spoznali potrebo po dotiku, delali v novih okoliščinah ali ostali brez projektov, razmišljali o in razvijali alternativne oblike kulturnih dogodkov, ter počeli, odkrivali, razmišljali še o marsičem drugem.

Nove razmere nam dajejo drugo perspektivo in izhodišča za prihodnost ter nas ženejo do odkrivanja alternativnih prostorov, načel, vlog na področjih kulture, gospodarstva, politike, oblik dela, javnega in zasebnega življenja.

Izraz “pozicija” nam je v DobriVagi blizu, ker se pomensko hkrati lahko naslanja tudi na sestavo vizualnega dela, na pozicije in likovno strukturo podob, kompozicijo in razporeditev elementov, ki tvorijo zgodbo/vsebino. Ob omejeni paleti barv v tehniki risa želi projekt POZICIJE V (O)RISU zagnati tudi premislek o likovni gradnji umetniških del, ki bodo nastala.

Umetniki in umetnice:  Sara Bezovšek, Jure Brglez, Tjaša Cizej, Jaka Juhant, Simon Kocjančič, Tatjana Kotnik, Gašper Kunšič, Lo Milo, Iza Pavlina, Tereza Prepadnik, Lucija Rosc, Žiga Roš, Helena Tahir, Jaka Vatovec, Tadej Vaukman

Kuratorki: Anja Zver in Ajda Ana Kocutar

Grafična podoba razstave: Matjaž Komel