četrtek, 10. 10. 2019, ob 20.30, DobraVaga (do 22. 11. 2019)
Sosledja
prodajna skupinska razstava 

Festival stripa Tinta prinaša skupinsko razstavo z naslovom Sosledja, posvečeno raziskovanju vizualne pripovednosti. V sodelovanju med galerijo DobraVaga, Bienalom neodvisnih in revijo Stripburger svojo aktualno likovno produkcijo predstavlja sedmerica izbranih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki ustvarjajo na presečiščih stripa, ilustracije in grafike. Posebej za to razstavo so ustvarili triptihe oz. serije treh narativno povezanih umetniških grafik. Njihove likovne pripovedi v sitotisku in risografiji, ki omogočata različne tiskarske eksperimente, bodo na voljo v omejeni izdaji.

Umetnice in umetniki: Mina Fina, Igor Hofbauer (HR), Dunja Janković (HR), David Krančan, Nez Pez, Zoran Pungerčar, Leon Zuodar


četrtek, 10. 10. 2019, ob 20.30, DobraVaga (do 12. 11. 2019)
TINTA X UMETNICA NA MESEC │ Chen Zhang: Kukalo
razstava 

Kitajska umetnica Zhang Chen v svojem ustvarjanju raziskuje pripovedne potenciale nemih stripov, pri katerih bralec/gledalec vse potrebne informacije dobi iz risbe same. V ospredje preprosto, skicozno izrisanih zgodbic postavlja drobne pripetljaje in vtise iz vsakdana, začinjene s humorjem in igrivo domišljijo. Ko gledamo skozi kukalo, nas zanima, kaj je na drugi strani, morda smo malo nervozni in radovedni – kot če bi brali strip skozi luknjo. Zato bo umetnica tokrat predstavila svoje delo s pomočjo »retro« stereoskopskega prikazovalnika, ki pred očmi gledalca iz zaporedja statičnih sličic pričara svojevrstno iluzijo gibanja.

Chen Zhang (1990) je diplomirala iz ilustracije in animacije na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem, zadnji dve leti pa se posveča predvsem raziskovanju stripovskega medija. Ustvarja v različnih formatih, vedno v iskanju novih načinov izražanja in preizkušanju različnih, tudi nekonvencionalnih površin za tisk. Z razstavo v sklopu festivala stripa Tinta končuje ustvarjanje v Odprtem ateljeju v galeriji DobraVaga, kjer je gostovala med avgustom in oktobrom 2019.


četrtek, 10. 10. 2019, ob 20.30, DobraVaga (do 4. 11. 2019)
TINTA X ZINE VITRINE │ Daria Tommasi: Letni časi
razstava 

Italijanska vizualna ustvarjalka Daria Tommasi se v novoizdanem zinu z naslovom Seasons (Letni časi) ukvarja z vprašanjem nenehnega spreminjanja sveta, ki so mu podvržene rastline, živali in vsa živa bitja. Vsaka preobrazba je katalizator, ki sproži verižno reakcijo, ki vključuje vsakič nove akterje. Tako kot si sledijo letni časi, se tudi vsaka kratka epizoda avtoričine vizualne pripovedi navezuje na naslednjo, včasih pa se ta proces vrne nazaj na izhodiščno točko.

Daria Tommasi je ilustratorka in vizualna ustvarjalka iz Trsta. Končala je študij grafičnega oblikovanja v Benetkah in se spoznala z samozaložništvom, ki je postal priljubljen medij njenega ustvarjanja. Leta 2018 je sodelovala na natečaju ZINE VITRINE in bila povabljena k samostojni razstavi v okviru tega sklopa v galeriji DobraVaga. Leta 2019 je ilustrirala biografijo pisateljice Mary Shelley za italijansko založbo Franco Cosimo Panini. Poleg grafičnega oblikovanja se ukvarja tudi z oblikovanjem keramike, sitotiskom in stop-motion animacijo. Samostojne in skupinske razstave je imela v Italiji in drugod v tujini.