Femicomix

sreda, 7. 10. 2020, DobraVaga (do 14. 11. 2020)
TINTA 2020 | Komikaze: Femicomix 2020
skupinska razstava

Komikaze je mreža za izdelavo, promocijo in distribucijo avtorskega stripa iz Hrvaške, ki jo Ivana Armanini po balkanski in mednarodni neodvisni stripovski širi že od leta 2002. Zadnja tiskana antologija Komikaze je letos prejela nagrado za najboljši alternativni strip na največjem evropskem stripovskem festivalu v Angoulêmu. Poleg spletnih in tiskanih izdaj Komikaze organizirajo tudi razstave in delavnice ter spodbujajo razvoj avtorske produkcije ne glede na meje nacionalnih scen.

V galeriji DobraVaga bo v sklopu festivala stripa Tinta na ogled premierno postavljena nova različica razstavnega projekta Femicomix, ki poudarja moč in potencial ženskega avtorskega izraza v sodobnem stripu. Na razstavi se bo s stripi, plakati in izborom drugih likovnih del predstavila osmerica hrvaških umetnic mlajše in srednje generacije ter aktivnih protagonistk Komikaz: Ivana Armanini, Nikolina Fuzul, Korina Hunjak, Tea Jurišić, Ena Jurov, Klarxy, Agata Lučić in Apolonija Lučić. Avtorice delujejo v poljih stripa, ilustracije, grafičnega oblikovanja in slikarstva, raziskovanja in eksperimentiranja pa jih vodijo v heterogene likovne izraze ter uporabo različnih pristopov in tehnik.


Dora Benčevič

sreda, 7. 10. 2020, 20.00, DobraVaga (do 3. 11. 2020)
TINTA x UMETNICA NA MESEC Dora Benčevič: Podoknice
razstava

Mlada ustvarjalka že vse življenje živi nad precej živahnimi ulicami; od Ptuja do Ljubljane jo vseskozi spremlja šum mestnega vrveža. Podoknice so anekdote, bežni izseki življenja, ki jih sliši pod svojim oknom – posebej takrat, ko si želi zatisniti oči. Od izpovedi objokanega dekleta do pijanskega prepevanja mimoidočih veseljakov so vse to zgodbe, ki navdihujejo njeno stripovsko ustvarjanje.

Dora Benčevič (2000) je rojena v umetniško družino, s katero je pri petih letih prepotovala svet. Že od nekdaj se zanima za ilustracijo in animacijo. Leta 2019 je končala Umetniško gimnazijo Koper, kjer jo je za strip navdušil prof. Matej Kocjan, sam pomemben del Stripburger scene. Istega leta je ilustrirala živahno vizualno podobo festivala Dnevi poezije in vina in dobila priložnost, da ustvari svoj prvi mini strip Esenca umetnika (Stripburger/Forum Ljubljana, 2020), ki jo je dokončno zasidral v stripu.


Nuka Horvat

sreda, 7. 10. 2020, 20.00, DobraVaga (do 12. 11. 2020)
TINTA x ZINE VITRINE Nuka Horvat: Lijak
razstava

Striparski zin Lijak nas s pomočjo pol-abstraktnih in neprijetnih podob popelje skozi postopek radikalizacije v “alt-right” desničarske sovražne skupine. Prikazani trenutki so iztrgani iz resničnega konteksta in povezani na način, da skupaj tvorijo razdrobljen, nepopoln narativ. Nuka skuša v zinu zajeti občutke odtujenosti, obupa in strahu, ki v trenutnih svetovnih razmerah lahko ljudi kot po lijaku potisnejo do ideologij sovraštva.

Nuka Horvat (1997) trenutno končuje dodiplomski študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Rad ustvarja zine, stripe, animacije in ilustracije ter na teh področjih raziskuje, kaj nesmiselne oblike spreminja v prepoznavne podobe in obratno. Sodeloval je že na več skupinskih razstavah, tokrat pa prvič predstavlja svojo samostojno.