sreda, 8. 5. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 6. 2019)
36 MOUNTAINS
razstava ob 3. obletnici galerije DobraVaga

36 Mountains je mednarodni festival ilustracije, ki se vsako leto odvija v Zagrebu. Njegovo glavno poslanstvo je približati sodobno ilustracijo in risbo širšemu občinstvu, predstaviti kvalitetno hrvaško in mednarodno likovno produkcijo ter pri tem prepoznati in izpostaviti mlade perspektivne umetnike. V DobriVagi bodo v okviru praznovanja obletnice pripravili razstavo avtorskih grafik umetnikov, ki so razstavljali tudi v sklopu festivala.

Rezidenco umetnic in umetnikov je omogočil JSKD.


petek, 8. 5. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 6. 2019)
ZINE RAZSTAVA│ Nevena Aleskovski: Spolzka tla
razstava ob 3. obletnici galerije DobraVaga

V novoizdanem zinu z naslovom Slippery Slope (Spolzka tla) umetnica predstavlja nabor svežih risb in digitalnih kolažev, nastalih na prehodu zime v pomlad 2019. Gre za spontane, igrive vizualne zapise, ki ves čas oscilirajo nekje med abstraktnim izrazom in figuraliko, ter skozi katere umetnica obravnava različna vmesna stanja in kontradikcije. Tako se v zinu srečajo beton in gozd, lateks ter kamen, golota in skrivanje, anksioznost ter brezskrbna igrivost, pomladni optimizem in slabe novice.

Nevena Aleksovski (1984) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Deluje na področju risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških zinov. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoj umetniški zin je leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega poziva ZINE VITRINE dvatwozwei. Živi in dela v Ljubljani, letos pa se predstavlja tudi v okviru razstave 36 MOUNTAINS v galeriji DobraVaga.

 


sreda, 8. 5. 2019, ob 17.00, Ulična galerija na Vegovi (do 3. 6. 2019)
Jelena Bando: Usoda
razstava ob 3. obletnici galerije DobraVaga

Vizualna umetnica Jelena Bando v svoji umetniški praksi na različne načine raziskuje človekov odnos do narave, pri čemer se osredotoča na aktualne okoljske problematike. V delu Usoda, ki ga bo predstavila v sklopu Ulične galerije, naravo uporabi kot metaforo za raziskovanje eksistencialnih tematik življenja, smrti in minljivosti. Usodo tako simbolično vidi kot peščeno nevihto, ki človeku v življenju sledi in ga spreminja.

Jelena Bando je akademska slikarka, ki je leta 2012 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Udeležila se je različnih študijskih obiskov in rezidenc v Nemčiji (Würzburg in Berlin), Franciji (Pariz) in na Hrvaškem (Kuberton). Svoja dela je razstavljala na 17 samostojnih razstavah na Hrvaškem, Švedskem, v Nemčiji in Franciji, ter na približno 30 skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejela je dve nagradi na področju risanja in grafične umetnosti – Galerija SKC, Beograd, in 15. bienale risbe, Beograd. Leta 2013 je začela s projektom 36 Mountains, ki se je razvil v priznan festival ilustracije in risbe.

S programom 3. obletnice galerije nadaljujemo ob 19.00 z odprtjem gostujoče razstave mednarodnega festivala ilustracije 36 MOUNTAINS v DobriVagi.

Rezidenco umetnice je omogočil Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.


petek, 3. 5. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 6. 2019)
UMETNICA NA MESEC│ Mia Paller: Sled
razstava

Trace (Sled) je fotoknjiga, v kateri so zbrane sledi in poteze, ki spominjajo na detajle s slik in risb – poteze čopiča, packe barve ipd. Mlada likovna umetnica je skozi fotografijo raziskovala tovrsten tip fragmentov v javnem prostoru, kjer teh oblik ne opazimo, saj gre za sledi obrabe in zoba časa. Z vključitvijo njihovih fotografij v knjigo sledi postanejo pomembne in začnemo jim pripisovati pomen skozi povezave. Fotoknjiga je delno tudi skicirka – prazne strani so namig, da uporabnik lahko intervenira v knjigo.

Mia Paller (1995) je diplomantka slikarstva Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V študijskem letu 2017/18 je opravila trimesečno izmenjavo Erasmus+ na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem, kjer je dokončala tudi svojo diplomsko nalogo. Septembra 2018 se je vpisala na dveletni magistrski program Medijski dizajn: Mediji na osnovi leč na Inštitutu Piet Zwart. Zanimajo jo zlasti slikarstvo, fotografija in animacija. S kratkima animiranima filmoma Laundry in …Smell the coffee je sodelovala na več festivalih, med drugim na Animateki (Ljubljana 2016 in 2018) ter 2. Reviji slovenskega animiranega filma (Celje 2018). Razstavljala je na skupinskih razstavah v Layerjevi hiši (Kranj 2018), v Galeriji Equrna (Ljubljana 2018) in drugje. Samostojno se je predstavila z razstavama v Galeriji Hiša mladih (Ajdovščina 2018) in Nočni izložbi Pešak (Ljubljana 2018). Trenutno študira in živi v Rotterdamu na Nizozemskem. V Odprtem ateljeju v galeriji DobraVaga je ustvarjala od julija do avgusta 2018.