torek, 1. 6. 2021, dvorišče DobreVage pod mostom (do 30. 6. 2021)
appointMENT 5.0

Prodajno razstavni projekt glasbenih plakatov appointMENT je nastal leta 2016 v želji po razširitvi vizualnega sklopa festivala ter hkrati po obuditvi in prevpraševanju same forme glasbeno-umetniškega plakata. Tudi pri letošnji ediciji je ustvarjalcem in ustvarjalkam pri snovanju plakatov kot glavni vir navdiha služila glasba nastopajočih na festivalu MENT.

S peto edicijo se navezujemo na potenciale in možnosti razstavljanja na prostem. V časih, ko so potrebni novi premisleki prikazovanja umetniških del, se projekt appointMENT iz galerijskih prostorov seli na zunanje površine in ulice. Plakati bodo zavzeli več različnih mestnih površin in se tako ponovno znašli v svojih primarnih vlogah kot sredstvo, ki nagovarja naključne mimoidoče. Mladi lokalni umetniki in umetnice, s katerimi se v tokratni ediciji srečujemo prvič, so se izdelave plakatov lotili na raznolike načine skozi medije fotografije, ilustracije, slikarstva in grafičnega oblikovanja. S svojimi edinstvenimi likovnimi govoricami so tako ustvarili bogate vizualne pripovedi, ki odražajo pestro glasbeno paleto letošnjega festivala.

Sodelujoče umetnice in umetniki: Dora Benčevič, Matic Brinc, Julija Brudar, Oskar Cergolj, Patrik Dvorščak, Nuka Horvat, Asiana Jurca Avci, Ana Karlin, Neža Knez, Bor Kokelj, Lenča Malec, Jaša Muller, Nik Erik Neubauer, Tina Ocvirk, Matic Pandel, Anja Paternoster, Fiona Sivka, Sara Skenderija, Farah Sara Kurnik, Jaka Teršek, Sonja Tomič, Lea Topolovec, Ava Tribušon Ovsenik, Bor Urh, Nastja Utroša, Tim Winkler, Luna Woelle, Lucija Zucchiati

Kuratorke: Urška Kleindienst, Lara Mejač, Dora Trček


četrtek, 27. 5. 2021, DobraVaga (do 28. 8. 2021)
SOSEDJE. Urbane prigode prijateljev in diplomatov
5. OBLETNICA DOBREVAGE

Ob peti obletnici delovanja galerije DobraVaga se oziramo po svoji okolici. Sosedje. Urbane prigode prijateljev in diplomatov je naslov osrednje skupinske razstave in tematsko zaobjema tudi skupinsko zin razstavo, samostojno razstavo Umetnica na mesec ter spremljevalne dogodke. Tekom tridnevnega dogajanja se bomo v DobriVagi ozrli na svojo vlogo pri soustvarjanju mestnega utripa, s sodelujočimi umetniki pa bomo razprli možne odgovore na vprašanje: kaj pomeni biti sosed? Sosedskih odnosov ne razumemo le dobesedno, temveč kot sosede razumemo svoje someščane, raznolike mestne akterje, ki delajo mesto živo in ki jih še kako pogrešamo, ko meščani ostajamo doma. Takrat smo nekateri šele začeli spoznavati svoje sosede in doživeli sobivanje na povsem drugačen način.

Umetnice in umetniki: Eva Bevec, Jure Brglez & Tereza Prepadnik, Peter Cerovšek, Nina Čelhar, Peter Ferlan, Ester Ivakič, Lena Kocutar, Petra Korent, Janja Kosi, Klara Kracina, Lene Lekše & Mihael Novak, Lenart Merlin, Teja Miholič, Danilo Milovanović, Name:, Nik Erik Neubauer, Neža Perovšek, Nez Pez, Lucija Rosc, Nika Rupnik, Srcozlom, Fedja Šičarov, Dorijan Šiško, Dorotea Škrabo – Skrabzi, Anne Tassel, Luka Uršič, Tadej Vaukman


četrtek, 13. 5. 2021, DobraVaga (do 2. 6. 2021)
UMETNICA NA MESEC | Urša Rahne: Prestopi, če si upaš
razstava

V okviru pete obletnice DobreVage multimedijska ustvarjalka Urša Rahne predstavlja video instalacijo Prestopi, če si upaš. V njej skozi vsebino in samo postavitev instalacije raziskuje pojem prestopanja. Na ogled bosta videa, ki sta z opazovanjem okoliških prebivalcev, njihovega vedenja in medsebojnih interakcij nastala med avtoričinim bivanjem v Beogradu. Posnetki balkonov stanovanjskega bloka in njihovih raznovrstnih prebivalcev prevprašujejo mejo med zasebnim in javnim, prometni kaos v mestu in nevarna prečkanja ceste pa skozi dobesedno prestopanje ponujajo premislek o funkcionalnosti zakonske ureditve kapitalistične družbe, v kateri se zdi, da vseeno prevladuje pravilo močnejšega.

Urša Rahne je multimedijska umetnica, ki trenutno živi, študira in ustvarja v Ljubljani. Zanima se za področje dokumentarne in umetniške fotografije ter video umetnosti in filma. Navdih črpa iz okolice, v kateri živi in deluje, saj jo povezuje s socialnimi in političnimi problemi moderne družbe.


27. 5. 2021  (do 28. 8.), DobraVaga
Dragi sosedje!
Zine Vitrine čitalnica

Druga kurirana izpostavitev zinov iz naše čitalniško-arhivske zbirke Zine Vitrine se navdihuje v temi 5. obletnice DobreVage: sosedje. Osredotočamo se na zine, ki obravnavajo raznolike sosedske odnose – medinstitucionalne, meddržavne, intimne, prijateljske –, in na zine, ki govorijo o življenju v mestu.

Tematske sklope v čitalniško-arhivski zbirki Zine Vitrine vežemo na vsebinske poudarke aktualnega programa v DobriVagi. Predstavljamo tri sklope letno, ki zajemajo kurirane izpostavitve zinov, zin delavnice in poglobljene objave o posameznih zinih na socialnih omrežjih in v spletnem Zine Vitrine arhivu.