torek, 30. 6. 2020, DobraVaga (do 5. 9. 2020)
POZICIJE V (O)RISU
skupinska razstava ob 4. obletnici DobreVage

Ob 4. obletnici galerije DobraVaga smo skupaj z družino Riso Paradiso povabili 15 v Sloveniji delujočih umetnic in umetnikov, da orišejo in v tehniki riso print zabeležijo eno ali več izhodišč, vezanih na izraz pozicija (npr. pozicije v delu, v družbi, v okolju bivanja in v umetniških delih).

Besedo “pozicija” smo izbrali za vsebinsko izhodišče v času začetnih ukrepov in spremenjenih okoliščin ob pandemiji COVID-19, ki na novo oblikujejo naše pozicije in stališča. V času sedanjih razmer smo začeli več zahajati v naravo, kolesariti na protestih, razmišljati o lastni potrošnji za določene dobrine, doživeli smo izpraznjena središča mest, se družili še bolj kot prej na družabnih omrežjih in video klicih, morda doživeli osamljenost, spoznali potrebo po dotiku, delali v novih okoliščinah ali ostali brez projektov, razmišljali o in razvijali alternativne oblike kulturnih dogodkov, ter počeli, odkrivali, razmišljali še o marsičem drugem.

Nove razmere nam dajejo drugo perspektivo in izhodišča za prihodnost ter nas ženejo do odkrivanja alternativnih prostorov, načel, vlog na področjih kulture, gospodarstva, politike, oblik dela, javnega in zasebnega življenja.

Izraz “pozicija” nam je v DobriVagi blizu, ker se pomensko hkrati lahko naslanja tudi na sestavo vizualnega dela, na pozicije in likovno strukturo podob, kompozicijo in razporeditev elementov, ki tvorijo zgodbo/vsebino. Ob omejeni paleti barv v tehniki risa želi projekt POZICIJE V (O)RISU zagnati tudi premislek o likovni gradnji umetniških del, ki bodo nastala.

Umetniki in umetnice:  Sara Bezovšek, Jure Brglez, Tjaša Cizej, Jaka Juhant, Simon Kocjančič, Tatjana Kotnik, Gašper Kunšič, Lo Milo, Iza Pavlina, Tereza Prepadnik, Lucija Rosc, Žiga Roš, Helena Tahir, Jaka Vatovec, Tadej Vaukman

Kuratorki: Anja Zver in Ajda Ana Kocutar

Grafična podoba razstave: Matjaž Komel


sreda, 10. 6. 2020, DobraVaga (do 15. 7. 2020)
ZINE VITRINE | Bor Cvetko in Lea Topolovec: Mandarine
razstava

Lansko zimo sta Lea in Bor ob skupnem uživanju mandarin prišla na idejo. Mandarine, ki jima jih je uspelo olupiti v eni potezi, sta v svojem zinu uporabila kot osrednji motiv. Pritegnila ju je raznolikost in spremenljivost nastajajočih oblik, nekatere so celo dobile svoje ime. Igrivost sta želela prenesti tudi v zin, zato ga lahko ob pravem trenutku razrežemo in se igramo spomin. 

Bor Cvetko (1998) in Lea Topolovec (1994) sta v osnovni šoli oba trenirala karate in atletiko. Sedaj oba študirata na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer fotografija. Poleg fotografije se zanimata tudi za druga področja vizualne umetnosti, ki jih vključujeta v svoja dela. Lea je pred kratkim zaključila študijsko izmenjavo v Bratislavi, drugače pa deluje in ustvarja v Ljubljani. Bor pa se je v zadnjem času pogosto zadrževal v naravi, kjer je našel svež vir navdiha. Oba sta v preteklih letih sodelovala na več skupinskih razstavah, tokrat pa se prvič predstavljata skupaj na samostojni.


sreda, 10. 6. 2020, DobraVaga (do 18. 7. 2020)
UMETNIK NA MESEC | Črt Mate: Kunšt
razstava

Vizualno-komunikacijske prijeme, ki se jih oblikovalec Črt Mate v profesionalnem kontekstu poslužuje za prenos tujega sporočila, v svojem zasebnem delu uporablja kot larpurlartistična sredstva ali kot igriva orodja za sporočanje lastnega bistva ali emocionalnega podteksta. Rezultat je likovna in semantična igra, pogosto humorna, mestoma abstraktna, mestoma figuralična, včasih jasna, spet drugič bolj hermetična. Včasih digitalna, včasih analogna. Koncept je drugotnega pomena, v ospredju je estetsko sporočanje kot samo sebi namen.

Črt Mate je rojen v Ljubljani, njegovo domače mesto je Ribnica na Dolenjskem. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomiral iz vizualnih komunikacij, smer grafično oblikovanje, tam trenutno končuje tudi magistrski študij. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, preteklo leto je prejel tudi Priznanje za odlično slovensko oblikovanje za črkovno vrsto na 9. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen. Živi in dela v Ljubljani.