četrtek, 12. 3. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 1. 4. 2020)
UMETNICA NA MESEC | Tjaša Cizej: Skrijte se
razstava

Ena najvidnejših predstavnic najmlajše generacije grafičnih oblikovalk v svojem ustvarjanju rada združuje ilustracijo, tipografijo in poigravanje s tekstilom. Njeni protagonisti so plahi možiclji, ki se poskušajo skriti pred vsem, kar jih obdaja v tem domišljijskem svetu – drzne oblike kričečih barv, nepričakovane kompozicije ter tipografske intervencije.

Tjaša Cizej (1998) obiskuje 2. letnik grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Večino svojega časa nameni oblikovanju plakatov ter ilustriranju različnih likov in figur. Leta 2018 je bila izbrana na natečaju ilustracije za angleško revijo SoYoung Magazine ter kasneje dobila priložnost ilustrirati članek za eno izmed njihovih številk. Letos je bil njen plakat izbran za novo izdajo Type Directors Club Tokyo Vol. 31’. Sodeluje tudi pri različnih skupinskih publikacijah ter razstavah. Je del mladega umetniškega kolektiva Podmladek.

12. 3. ob 18.00 vabljeni tudi na pogovor Z umetnico osebno, ki ga bo vodila Ajda Ana Kocutar.


četrtek, 19. 3. 2020, ob 19.00, DobraVaga (do 15. 4. 2020)
ZINE VITRINE | Bor Cvetko in Lea Topolovec: Mandarine
razstava

Lansko zimo sta Lea in Bor ob skupnem uživanju mandarin prišla na idejo. Mandarine, ki jima jih je uspelo olupiti v eni potezi, sta v svojem zinu uporabila kot osrednji motiv. Pritegnila ju je raznolikost in spremenljivost nastajajočih oblik, nekatere so celo dobile svoje ime. Igrivost sta želela prenesti tudi v zin, zato ga lahko ob pravem trenutku razrežemo in se igramo spomin. 

Bor Cvetko (1998) in Lea Topolovec (1994) sta v osnovni šoli oba trenirala karate in atletiko. Sedaj oba študirata na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer fotografija. Poleg fotografije se zanimata tudi za druga področja vizualne umetnosti, ki jih vključujeta v svoja dela. Lea je pred kratkim zaključila študijsko izmenjavo v Bratislavi, drugače pa deluje in ustvarja v Ljubljani. Bor pa se je v zadnjem času pogosto zadrževal v naravi, kjer je našel svež vir navdiha. Oba sta v preteklih letih sodelovala na več skupinskih razstavah, tokrat pa se prvič predstavljata skupaj na samostojni.