sreda, 5. 6. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 8. 10. 2019)
ZINE VITRINE│ Marko Šajn: Povsem buden
razstava

Marko Šajn se predstavlja z novim zinom Wide Awake (Povsem buden). Gre za zbirko poenostavljenih študijskih risb, ki so stranski produkt nastajanja slik izpod avtorjevega čopiča. V središču pozornosti so deli telesa, ki jih poskuša prikazati s čim manj potezami, a pri tem še vedno ohraniti osnovno formo in občutek giba. Pri ustvarjanju izhaja iz spomina in domišljije, ne uporablja modelov in ne posnema fotografij. Risbe so zaključene, ko upodobljen gib deluje resnično. Avtor risbo dojema kot najbolj pristen način umetniškega izražanja in jo skozi proces dela poskuša vedno bolj poenostaviti. V tem stilu je pripravljen tudi novoizdani zin, ki s svojo enostavno izvedbo vso pozornost obrača na poteze avtorjevega svinčnika. 

Marko Šajn (1990) je grafični oblikovalec in slikar iz Pivke. Leta 2011 se je vpisal na študij slikarstva in grafike na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Od leta 2016 kot samostojni grafični oblikovalec sodeluje z domačimi in tujimi naročniki. Dejaven je v Hiši kulture v Pivki ter v okviru risografskega kolektiva Riso Paradiso. V svojih delih, ki so globoko zakoreninjena v risbi in grafiki, se posveča enostavni figuraliki. Navdih črpa iz besedil glasbenih skupin in vsakdanjih nenavadnih situacij.


sreda,11. 9. 2019, ob 19.00, DobraVaga (do 9. 10. 2019)
UMETNIK NA MESEC │ Jaka Juhant: Lej me
razstava 

Umetnik Jaka Juhant s svojo drugo samostojno razstavo raziskuje teme identitete in nastopaštva, ki jih izraža skozi različne medije. V ospredje postavlja svojo podobo, ki jo predstavlja v različnih situacijah in oblačilih. Naslov razstave izhaja iz namišljene situacije, kjer oseba glasno oznani: “Lej mene!” in skoči v špago, kar preseneti in šokira navzoče. Avtor na žalost ne more narediti špage, zato upa, da bo presenetil in šokiral z dobro razstavo.

Za uvod v razstavo se bomo 11. 9. ob 18:00 srečali Z umetnikom osebno. Vabljeni, da se pridružite pogovoru, ki ga bo vodila Ajda Ana Kocutar.

Jaka Juhant (1997) obiskuje Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Video in novi mediji. Leta 2019 je imel samostojno razstavo v sklopu programa ZINE VITRINE galerije DobraVaga, kjer se je predstavil z zinoma TENKS in Ups, whatever. Do sedaj je sodeloval pri več skupinskih razstavah mladih umetnikov, med drugim v kolektivu Podmladek. V svojem umetniškem ustvarjanju se izraža skozi različne medije in v ospredje postavlja sebe ter svoje izkušnje.