sobota, 8. 12. 2018, ob 19.00, ISBN books + gallery, Budimpešta (do 22. 12. 2018)
OFF THE HOOK│Grób: telo, barva, realizem
skupinska razstava

OFF THE HOOK je mednarodni razstavni projekt, ki poslanstvo galerije DobraVaga širi izven lokalnih okvirov. Z združitvijo oblikovno kurioznih avtorjev različnih ozadij poskuša vzpostaviti platformo za spoznavanje in predstavljanje tukajšnjih likovnih produkcij v tujini. Tokratne sodelujoče opredeljuje premislek o oblikah, ki jih črpajo iz vizualnega jezika sodobnega vsakdana.

Pridevnik grób je izpostavljen kot izhodišče za razumevanje njihovega posameznega ustvarjalnega procesa in umetniškega dela. Njihovo ustvarjanje je mogoče razumeti znotraj treh različnih okvirov delovanja in vsebinskih poudarkov, v katerih umetniki razvijajo lasten vizualni jezik in afektivnost zaključenih umetniških del. Odklon od splošno uveljavljene tako manipulativne kot ozaljšane vizualne govorice vsakdana se namreč kaže v iskreni in surovi potezi čopiča pri slikarjih Evgenu Čopiju Gorišku ter Adrijanu Prazniku. Z deli Eva Juričan in Helena Tahir posnemata posameznikov prostor in okolico ter kažeta na odmik današnje vizualne govorice. Umetniški tandem LEALUDVIK in vizualna umetnica ter risarka Nevena Aleksovski odklon od današnje družbe prevprašujejo z implementacijo in ukvarjanjem z lastno materialnostjo – telesom samim.

Sodelujoči umetniki in umetnice: Nevena Aleksovski, Evgen Čopi Gorišek, Eva Juričan, LEALUDVIK, Adrijan Praznik, Helena Tahir


sreda, 12. 12. 2018, ob 19.00, DobraVaga (do 14. 1. 2019)
ZINE VITRINEPeter Ferlan: Path to Success
zin razstava

‘’Ali je vaše življenje neuspeh? Je vsak dan ponedeljek? Ali vajeti življenja ne držite v svojih rokah? Vas prijatelji zapuščajo zaradi zadaha? Se vam ob spominu na prvi spolni odnos ulije kri iz nosu? Se še zmeraj ljubite v temi? Niste končali igre Tetris? Ne hodite v fitnes zaradi patološke poraščenosti hrbta? Nimate orožnega lista? Plačujete davke? Po vas ni imenovan noben lunin krater? Prhljaj? Path to Success vam bo pokazal pot do uspeha.’’

Peter Ferlan (1990) je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje dokončal dodiplomski študij in vpisal podiplomski študij ilustracije. Razpet je med ilustracijo in grafičnim oblikovanjem. Zanimajo ga zini in povezovanje glasbe z ilustracijo, kar je bila tema njegove diplomske naloge. Od leta 2012 je član in urednik ilustracije pri umetniškem kolektivu freštreš, s katerim redno razstavlja v Sloveniji in tujini. Obenem skrbi za vizualno podobo eksperimentalnega rock benda On. Leta 2016 je sodeloval pri skupinskem projektu v organizaciji Kina Šiška appointMENT. Prvič je samostojno razstavljal leta 2017 v galeriji DobraVaga. Zadnje čase se vse več posveča animaciji. Za svoj prvi kratkometražni animirani film Morning Routine je prejel posebno omembo Društva slovenskega animiranega filma.