petek, 8. 10. 2021, 16.00–19.00 @ DobraVaga
TINTA 2021 | COLORAMA CLUBHOUSE LJUBLJANA
zin delavnica

Pridružite se zin delavnici s Coloramo in Aisho Franz! Skupaj bomo risali in zgibali mini zine ter govorili o stripih, ilustracijah, riso tisku, kje najdemo najlepši hrib okoli Ljubljane in kje v Berlinu strežejo najboljšo kitajsko hrano … Plakati različnih Clubhouse umetnikov nam bodo služili za navdih pri izdelavi lastne osem strani dolge zgodbe, ki jo bomo narisali neposredno na hrbtno stran plakata in ga pregibali v zin.

Število udeležencev delavnice omejeno. Obvezna je predhodna prijava.

Prijave in informacije: Urška Aplinc, urska.aplinc@dobravaga.si


sobota, 18. avgust 2021, 11.00–13.00, DobraVaga
Osebna izkaZINca
zin delavnica v sklopu festivala Bobri

Na delavnici bomo razmišljali, kako lahko z likovnimi sredstvi povemo, kdo smo. Seznanili se bomo z zini – knjižicami, s katerimi njihovi avtorji pogosto izrazijo svojo identiteto in prepričanja. Iz najrazličnejšega vizualnega gradiva, od revij do odpadnega materiala in tekstila, bomo v preprosti tehniki kolaža sestavili vsak svojo osebno izkaznico, s katero bomo povedali svojo zgodbo. Izkaznice bomo na koncu povezali v umetniški zin in vsak udeleženec bo dobil svoj izvod. Delavnico bo vodila umetnica Lea Culetto.

Delavnica je namenjena otrokom, starejšim od 6 let. Obvezna je predhodna prijava.

Prijave in informacije: Urška Aplinc, urska.aplinc@dobravaga.si

Lea Culetto (1995) z vezenjem, asemblažem in drugimi tehnikami ustvarja objekte in instalacije, ki skozi prizmo mode in telesa izzivajo predstave o ženskosti in feminizmu. Svoja dela je predstavila na več skupinskih razstavah ter festivalih v Sloveniji in drugod. Je prejemnica priznanja in nagrade Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) za posebne dosežke. Septembra 2019 je na ALUO zaključila magistrski študij slikarstva.


sobota, 28. avgust 2021, 13.00–16.00, DobraVaga
Re:ciklarnica: Beležke z japonsko vezavo
delavnica

Na delavnici se bomo spoznali z japonsko tehniko vezave knjig in jo uporabili za izdelavo unikatnih beležk in dnevnikov. Opremili jih bomo z listi starih odsluženih zvezkov, kuvertami, plakati in zemljevidi. Dovolj prostora bomo pustili tudi za vaše risbe, vtise in prebliske. Vezanje z japonsko vezavo bo zanimivo tudi vsem, ki ustvarjate zine, saj se jih boste lahko na delavnici naučili vezati na nov način.

Delavnico bosta vodila Petra Gosenca in Katarina Zalar iz Društva GUMB.

Delavnica je brezplačna in namenjena starejšim od 15 let. Število udeležencev je omejeno. Obvezne predhodne prijave sprejemamo na: urska.aplinc@dobravaga.si.


torek, 1. 6. 2021, dvorišče DobreVage pod mostom (do 30. 6. 2021)
appointMENT 5.0

Prodajno razstavni projekt glasbenih plakatov appointMENT je nastal leta 2016 v želji po razširitvi vizualnega sklopa festivala ter hkrati po obuditvi in prevpraševanju same forme glasbeno-umetniškega plakata. Tudi pri letošnji ediciji je ustvarjalcem in ustvarjalkam pri snovanju plakatov kot glavni vir navdiha služila glasba nastopajočih na festivalu MENT.

S peto edicijo se navezujemo na potenciale in možnosti razstavljanja na prostem. V časih, ko so potrebni novi premisleki prikazovanja umetniških del, se projekt appointMENT iz galerijskih prostorov seli na zunanje površine in ulice. Plakati bodo zavzeli več različnih mestnih površin in se tako ponovno znašli v svojih primarnih vlogah kot sredstvo, ki nagovarja naključne mimoidoče. Mladi lokalni umetniki in umetnice, s katerimi se v tokratni ediciji srečujemo prvič, so se izdelave plakatov lotili na raznolike načine skozi medije fotografije, ilustracije, slikarstva in grafičnega oblikovanja. S svojimi edinstvenimi likovnimi govoricami so tako ustvarili bogate vizualne pripovedi, ki odražajo pestro glasbeno paleto letošnjega festivala.

Sodelujoče umetnice in umetniki: Dora Benčevič, Matic Brinc, Julija Brudar, Oskar Cergolj, Patrik Dvorščak, Nuka Horvat, Asiana Jurca Avci, Ana Karlin, Neža Knez, Bor Kokelj, Lenča Malec, Jaša Muller, Nik Erik Neubauer, Tina Ocvirk, Matic Pandel, Anja Paternoster, Fiona Sivka, Sara Skenderija, Farah Sara Kurnik, Jaka Teršek, Sonja Tomič, Lea Topolovec, Ava Tribušon Ovsenik, Bor Urh, Nastja Utroša, Tim Winkler, Luna Woelle, Lucija Zucchiati

Kuratorke: Urška Kleindienst, Lara Mejač, Dora Trček


četrtek, 27. 5. 2021, DobraVaga (do 28. 8. 2021)
SOSEDJE. Urbane prigode prijateljev in diplomatov
5. OBLETNICA DOBREVAGE

Ob peti obletnici delovanja galerije DobraVaga se oziramo po svoji okolici. Sosedje. Urbane prigode prijateljev in diplomatov je naslov osrednje skupinske razstave in tematsko zaobjema tudi skupinsko zin razstavo, samostojno razstavo Umetnica na mesec ter spremljevalne dogodke. Tekom tridnevnega dogajanja se bomo v DobriVagi ozrli na svojo vlogo pri soustvarjanju mestnega utripa, s sodelujočimi umetniki pa bomo razprli možne odgovore na vprašanje: kaj pomeni biti sosed? Sosedskih odnosov ne razumemo le dobesedno, temveč kot sosede razumemo svoje someščane, raznolike mestne akterje, ki delajo mesto živo in ki jih še kako pogrešamo, ko meščani ostajamo doma. Takrat smo nekateri šele začeli spoznavati svoje sosede in doživeli sobivanje na povsem drugačen način.

Umetnice in umetniki: Eva Bevec, Jure Brglez & Tereza Prepadnik, Peter Cerovšek, Nina Čelhar, Peter Ferlan, Ester Ivakič, Lena Kocutar, Petra Korent, Janja Kosi, Klara Kracina, Lene Lekše & Mihael Novak, Lenart Merlin, Teja Miholič, Danilo Milovanović, Name:, Nik Erik Neubauer, Neža Perovšek, Nez Pez, Lucija Rosc, Nika Rupnik, Srcozlom, Fedja Šičarov, Dorijan Šiško, Dorotea Škrabo – Skrabzi, Anne Tassel, Luka Uršič, Tadej Vaukman


29. 5. 2021 ob 12.00 / DobraVaga
“vso srečo vesolje”
zin delavnica

Peto obletnico delovanja DobreVage obeležujemo s pestrim programom, ki vključuje tudi zin delavnico pod mentorstvom umetnice Teje Miholič. Udeleženci bodo na delavnici svoje kratke izpovedne dnevniške zapise, opise sanj ali naključne zabeležke kombinirali s fotografijami iz spletnih baz slik, ki jih bodo izbrali z iskanjem po ključnih besedah. Tako nastali diptihi bodo zbrani v skupinski zin – nekakšen arhiv vsakodnevnih prigod, ki bodo v kombinaciji z generičnimi podobami z interneta pridobile nove in nepričakovane pomene. Ustvarjeni zin bo svoje mesto našel v naši čitalniško-arhivski zbirki.

Mentorica: Teja Miholič

Število udeležencev je omejeno. Prijave sprejemamo na urska.aplinc@dobravaga.si


28. 5. 2021, ob 18.00 / DobraVaga
Skupnostni <> Delovni prostori v Ljubljani
pogovor in predstavitev projekta

V sklopu programa 5. obletnice Galerije DobraVaga, ki tematizira mesto in medsosedske odnose na najrazličnejših ravneh, nas zanima tudi položaj mladih umetnikov v mestu in prakse ter prostori njihovega sodelovanja. Zato se povezujemo z Galerijo Škuc, kjer skupaj s fotografskim prostorom Kela novembra letos pripravljajo razstavo, ki vključuje umetniško raziskavo na temo skupinskih delovnih in ustvarjalnih prostorov. O samoorganiziranju in solidarnosti, ustvarjanju in vzdrževanju tovrstnih prostorov ter skupnosti bodo spregovorili kuratorka razstave Tia Čiček in soustanovitelji prostora Kela Peter Rauch, Urška Preis ter Luka Prijatelj.


Poziv ODPRTI ATELJE in DOBRAVAGA DOMA

K prijavi vabimo v Sloveniji delujoče umetnice in umetnike, ki so na začetkih umetniške profesionalne poti in ustvarjajo v polju vizualne umetnosti ali novih medijev, eksperimentirajo z novimi ali klasičnimi mediji, tehnikami ali umetniškimi izrazi.

Razpisujemo dva rezidenčna programa:

ODPRTI ATELJE je na voljo ustvarjalcem in ustvarjalkam, ki bi želeli delati v ateljeju v galeriji, z rezidenco DOBRAVAGA DOMA pa ponujamo sodelovanje z ekipo DobreVage in promocijo prijavljenih umetniških projektov na naših kanalih. Obe rezidenci sta podprti s honorarjem.


Poziv ODPRTI ATELJE

Rezidenco ODPRTI ATELJE v galeriji DobraVaga smo vzpostavili ob opažanju, da ustvarjalci in ustvarjalke na začetkih svoje kariere velikokrat nimajo priložnosti dobiti prostora, namenjenega umetniškemu ustvarjanju. Že od začetka delovanja zato vabimo umetnike in umetnice brez lastnega ateljeja, da za krajše obdobje delujejo pri nas.

Izbrani ali izbrana bo v brezplačnem ateljeju v DobriVagi lahko ustvarjal/a za obdobje treh mesecev, prejel/a bo pa tudi honorar 500eur (bruto). Sprejemamo prijave za obdobji: OKTOBER–DECEMBER 2021 in JANUAR–MAREC 2022. Možnost koriščenja ateljeja bo v delovnem času DobreVage, v primeru zaprtja galerije bodo termini rezidence v ateljeju premaknjeni.

Prijava za poziv ODPRTI ATELJE naj vsebuje:

IME IN PRIIMEK
KONTAKT: e-mail in telefon
ARTIST STATEMENT (Na pol A4 strani opisana umetniška praksa, tehnike in teme, ki te zanimajo.)
ŽIVLJENJEPIS
UMETNIŠKO PRODUKCIJO: FOTOGRAFIJE in KONCEPTE 3-5 UMETNIŠKIH DEL ali PORTFOLIO (video dela naj bodo podana z aktivnimi povezavami na YouTube, Vimeo ali druge strani za predvajanje video vsebin)

Prijave na javni poziv OPRTI ATELJE v DobriVagi sprejemamo do 20. JUNIJA na info@dobravaga.si s pripisom Poziv Odprti atelje.


Poziv DOBRAVAGA DOMA

V mednarodnem prostoru se je pojavila praksa odprtih pozivov za rezidence na domu. V DobriVagi smo se ideji pridružili v poletju 2020 z dislociranjem Odprtega ateljeja na domu (#dobravagadoma). Predvsem bi radi v času, ki je zelo nepredvidljiv, podprli umetnike in umetnice in jim dali možnost, da se prijavijo na rezidenco, ki jo lahko izpeljejo tudi iz zavetja svoje sobe.

Rezidenca DOBRAVAGA DOMA bo 2-mesečna rezidenca in je hibridna vrsta ateljeja. S to gesto bi v terminu AVGUST–SEPTEMBER 2021 podprli 2 umetnika/umetnici tako ustvarjalno kot finančno (330eur bruto). Aktivnosti umetnika na rezidenci pa se bo dalo spremljati na naših družabnih omrežjih. Po dogovoru je možna tudi kasnejša predstavitev projekta v sklopu drugih programov galerije DobraVaga.

Umetnik ali umetnica se na Poziv DobraVaga Doma prijavi z že izdelanim projektom ali idejo, ki bi jo želel realizirati v tem času.

Prijava za poziv DOBRAVAGA DOMA naj vsebuje:

IME IN PRIIMEK
KONTAKT: e-mail in telefon
ARTIST STATEMENT (Na pol A4 strani opisana umetniška praksa, tehnike in teme, ki te zanimajo.)
ŽIVLJENJEPIS
IDEJNO ZASNOVO PROJEKTA, ki bi ga želel realizirati v času rezidence
UMETNIŠKO PRODUKCIJO: FOTOGRAFIJE in KONCEPTE 3-5 UMETNIŠKIH DEL ali PORTFOLIO (video dela naj bodo podana z aktivnimi povezavami na YouTube, Vimeo ali druge strani za predvajanje video vsebin)

Prijave na javni poziv DOBRAVAGA DOMA sprejemamo do 20. JUNIJA na info@dobravaga.si s pripisom Poziv DobraVaga Doma.


Prispela je tiskana verzija kataloga razstave OFF THE HOOK: Sprejmi in nadaljuj / Accept and Continue. 

Katalog, ki ga je oblikovala Maruša Račič, najdete v galeriji, v spletni obliki pa je na voljo TUKAJ


Povej na glas, javni razglas! – cikel spletnih delavnic iz zin čitalnice

Rok za oddajo prispevkov: 25. 4. 2021

Dokler ne bo mogoče, da bi se ob ustvarjanju zinov družili v živo, bomo nadaljevali z delavnicami na daljavo. Tokrat vas vabimo, da se udeležite prve spletne delavnice iz naše zin čitalnice in s prispevkom sodelujete pri ustvarjanju skupinskega zina z naslovom POVEJ NA GLAS, JAVNI RAZGLAS!

Tema tokratne delavnice je vezana na našo čitalniško-arhivsko zbirko zinov, ki vam jo letos želimo približati skozi kurirane izpostavitve. Prvi tematski poudarek naše zbirke predstavljajo aktivistični zini – zini, ki izražajo poslanstva, ideje in politizacijo določenih skupin, subkultur in združb, kot so LGBTQIA+ skupnost, feminizem, anarhizem ipd. Za skupinski zin POVEJ NA GLAS, JAVNI RAZGLAS! zbiramo prispevke, ki so lahko komentar na družbeno stanje ali koronski čas, ali pa so preprosto vezani na osebno izkušnjo ali zgodbo, ki sicer v javnosti ne dobi prostora in je spregledana, utišana ali izbrisana.

Tehnična navodila in pojasnila:

  • prispevki so lahko ilustracije, kratka besedila, stripi, kolaži …
  • format prispevka naj bo pokončen in naj ustreza dimenziji A5
  • prispevki so lahko barvni ali črno-beli in narejeni v poljubni tehniki
  • posameznik lahko pošlje tudi več prispevkov oz. prispevek na več straneh

    Prispevke pošljite na naslov ema.kobal@dobravaga.si do nedelje, 25. 4. 2021. Zbrali jih bomo v skupinski zin, ki si ga boste sodelujoči lahko natisnili doma, svoje mesto pa bo našel tudi v naši ZINE VITRINE čitalnici.

Ob tem vas vabimo tudi k brskanju po našem spletnem arhivu zinov, ki ga lahko najdete na: https://zine-vitrine.tumblr.com/

Veselimo se ponovnega zinovskega druženja z vami!

vizualija: Lin Gerkman in Jakob Koncut, Lepe fasade lepo molčijo, 2016


8.4.2021 / DobraVaga

ODPRTI POZIV: Internet Yami-Ichi / internetni črni trg

Poziv za sodelovanje na mednarodnem »internet« sejmu

Do 22.4.2021

Rok za prijavo: sreda, 22. 4. 2021
Besedilo poziva TUKAJ!

Internet Yami-Ichi (internetni črni trg) je posebna oblika bolšjega trga, na katerem lahko ljudje v realnem prostoru izmenjujejo in kupujejo produkte, ki se na različne načine navezujejo na internetno kulturo. Mednarodni umetniški projekt je leta 2012 zasnoval japonski umetniški kolektiv IDPW z namenom prevpraševanja umetnosti kot blaga znotraj kapitalističnega umetniškega trga ter oblikovanjem prostora, kjer se tovrstne izmenjave in vrednotenja umetnosti lahko bolj prosto dogajajo. Sejem so po celem svetu organizirali na različnih festivalih in prizoriščih, kot so med drugim Tate Modern v Londonu, HeK – Haus der elektronischen Künste Basel, Transmediale v Berlinu in Ars electronica v Linzu.

Internet Yami-Ichi v Ljubljani bo eksperimentiral s svežimi, dinamičnimi formati omenjenega projekta ter tako omogočil povezovanje lokalnih in mednarodnih ustvarjalcev in različnih generacij internetnih uporabnikov. Organiziran bo v sklopu 11. edicije serije konferenc in seminarjev Taktike & praksa, ki jih Aksioma v sodelovanju s Kinom Šiška organizira od leta 2010. Tokratno edicijo kurira italijanska umetnostna zgodovinarka, kuratorka in predavateljica Valentina Tanni, ki se osredotoča na kaleidoskopski in kaotični svet spletne participatorne kulture in internetnih meme-jev v različnih oblikah in deklinacijah.

Organizacija Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška / DobraVaga in Računalniškim muzejem


Kaj pa če ...

Zin, ki je nastal na februarski delavnici z Dario Tommasi je zdaj na ogled na tej povezavi

V fizični obliki ga najdete tudi v naši zin čitalnici. Vabljeni, da nas obiščete, ko spet odpremo galerijo – predvidoma po 11. aprilu 2021.


Off the Hook

Vabljeni na vodstvo po spletni razstavi OFF THE HOOK: Sprejmi in nadaljuj / Accept and Continue. 

Razstava je na ogled tukaj: https://offthehook.dobravaga.si/

Vodstvu za avtorji razstave in kuratorko Laro Mejač se lahko pridružite v sredo, 24. 2. 2021, ob 17.00 na naslednji povezavi: us02web.zoom.us

Sodelujoči umetniki: kolektiv freštreš, Teja Miholič, Sara Bezovšek, Nik Erik Neubauer, Matic Pandel, Lucija Rosc.


Nina Goropečnik

sreda, 20. 1. 2021, ob 17.00, spletni dogodek
ARTIST TALK
Nina Goropečnik

Vabljeni na predstavitev in pogovor z Nino Goropečnik, ki ju bomo prenašali preko Zoom kanala v sredo, 20. 1. 2021 ob 17.00. Na spletnem dogodku bo ustvarjalka govorila o svojih performansih, ki so nastajali med letoma 2015 in 2019, in o razstavi Umetnica na mesec: ki se (še) ne vidi v DobriVagi.

Za udeležbo na dogodku je potreben klik na sledečo povezavo, s katero se na dan dogodka ob 17. uri vključite v prenos: https://us02web.zoom.us/j/88509749977

Nina Goropečnik se v svoji praksi ukvarja z odnosom med zasebnim in javnim ter raziskuje meje performansa in njegove dokumentacije. Na razstavi ki se (še) ne vidi predstavlja sledi performativnih akcij, v katerih je gledalcem v njim nerazumljivem jeziku pripovedovala intimne zgodbe. Njeno delo zapleta trenutek, ko nekaj postane vidno, saj se umetnica v njem igra z razkrivanjem in prikrivanjem.

O UMETNICI:
Nina Goropečnik (1993) je leta 2017 diplomirala na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje podiplomski študij. Je predstavnica mlajše generacije umetnikov, ki delujejo v polju performansa. Samostojno je svoja dela razstavila v galeriji DLUL (Ljubljana, 2020) in sodelovala na več skupinskih razstavah, med drugimi v galeriji Verksmiðjan á Hjalteyri (Hjalteyri, Islandija, 2018), v Layerjevi hiši (Kranj, 2018), in na DA! Festivalu (Zagreb, 2017). Leta 2019 je imela predstavitev svoje umetniške prakse v galeriji P74 v sklopu projekta Moja zgodba. Od tega leta naprej pa je tudi del kolektiva Galerije 7:069, ki se osredotoča na razstavljanje mlajše študentske produkcije.


Hydra PACE

Hydra PACE Open Call

Vabimo umetnike, ki delujejo v Sloveniji, na Slovaškem ali v Palestini, da se prijavijo na open call za rezidence v Ljubljani, Košicah in Ramali!

Hydra PACE – Platforma za umetniško sodelovanje in izmenjavo predstavlja sodelovanje treh partnerjev iz Slovenije (galerije DobraVaga v sklopu Centra urbane kulture Kino Šiška), Slovaške (mednarodna umetniška rezidenca K.A.I.R. Košice Artist in Residence, Košice) in Palestine (Občina Ramala, Ramala). Cilj projekta je oblikovanje rastoče mreže obstoječih in novih mednarodnih umetniških rezidenc za uveljavljene in vzhajajoče umetnike ter umetnice. Ideja za projekt umetniških rezidenc je nastala na pragu pandemične krize, ki nas je izzvala, da premislimo in preoblikujemo številne projekte ter programe, vključno z umetniškimi rezidencami. Hydra PACE tako ponuja model sočasnih mednarodnih rezidenc s poudarkom na kombiniranih in fleksibilnih dejavnostih v živo in prek spleta, skozi katere se lahko umetniki in umetnice mrežijo, sodelujejo, izmenjujejo prakse ter izkusijo različne družbene, politične in kulturne kontekste.

Vse informacije vključno z razpisom najdete na spletni strani platforme Hydra PACE.

Rok za prijavo je 31. januarja 2021!

Podpora: Fundacija Anna Lindh


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
error: Content is protected !!